Vilken GPS till långfärdsskridskoåkning?

En annan fördel med med ny mottagare är att man utan problem kan vara barhuvad, utan att riskera avbrott i spårregistreringen då den fungerar perfekt även i en ficka!

Äsch, det är väl bara för Paul att spänna fast Gekon på huvudet med ett gummiband som knyts under hakan när han kör utan mössa.

-Palle
 
Äsch, det är väl bara för Paul att spänna fast Gekon på huvudet med ett gummiband som knyts under hakan när han kör utan mössa.-Palle

Om det är så varmt att det går bra att vara utan mössa, då kan man lägga GPS'en i ryggsäckens toppficka istället. Den största vitsen med att lägga GPS'en under mössan var att den skulle få värme från huvudet vid kallt väder, vilket har en gynnsam effekt på batterilivslängden.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag har kört gammal (Etrex Legend med svartvit skärm) och ny mottagare (Etrex Vista HCx) parallellt och skillnaderna är nämast häpnadsväckande stora. De låga träden vid Laduviken klarar nog en gammal mottagare av men i hög granskog blir det knepigare. Och det är just vid skogspromender mellan isarna som man kan ha stor användning av en GPS för orientering.

Jag har haft Gekon på spårning vid vandringar sommartid även i högre skog, och där har den fungerat bra om den varit påslagen innan jag gick in i skogen. Men slår jag på den i skogen lyckas den inte hitta sin position.

Just tät granskog har jag dock inte testat - kanske för att skogsstigar sällan går där. Men du har gjort mig nyfiken - ska testa framöver hur pass tät skog Gekon klarar av att behålla spåret i.

-------------------------

Apropå skogspromenader mellan sjöar, och totaldistanser för en åktur: brukar avståndet man går mellan sjöarna räknas in i dagens totaldistans, eller brukar man räkna bort dom bitarna? Man åker ju inte skridskor då man vandrar mellan sjöar. Krogrännet sägs vara 30km långt, men 5 av dom kilometrarna går man ju mellan sjöar, så det är egentligen bara 25 km man åker på is. Och på Vikingarännet är det ca 4 km man går på land för att passera svaga ställen - räknas dom 4 kilometrarna in i distansen eller faller dom utanför? Eller för att ta ett mer extremt exempel: om jag åker ett varv på ÖIP, och sedan går jag till Zinkens IP och åker ett varv där, har jag åkt 8 km eller 800 meter då?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips