Vila rep efter fall?

Har ingen erfarenhet av klätterrep men pluggar till materialingenjör.

Ser ingen anledning till att repet skulle behöva vila alls, så fort det lastats av bör det ha gått tillbaka så mycket det är möjligt. Det är ju inte en levande organism som kan "bygga om" sig.

//Erik

Jag är knappast någon expert på rep. Men kan tänka mig att det bl.a. är friktion mellan repets kärna och hölje som förlänger tiden till återhämtning. Men det finns säkerligen flera andra anledningar också. Ett dynamiskt rep har ingen "gummibandseffekt".

//Gustav\\
 
kanske en antik referens, men tänk på hur en gammal telefonsladd beter sig: om man drar ut den till max så är det inte bara spiralen som sträcker ut sig, utan materialet i sig tänjs, och beståndsdelarna inuti skiftar läge gentemot varandra också.

när man låter den vila igen så återhämtar sig spiralen rätt snabbt, men tänjningen i materialet och tröghet pga intern friktion gör att det tar längre tid för sladden att bli helt återställd.

om man tänjer ut den till max igen, utan att låta den vila, så tänjs materialet ytterligare, tills det blir permanent deformerat.

den permanenta töjningen av materialet gör också att spiralen funkar sämre så småningom - inte så sladden går av utan vidare, men den blir ju betydligt mindre dynamisk.

jag tror att det är en bra analogi med hur ett klätterrep beter sig - bortsett från att man inte brukar falla i telefonsladddar.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Disclaimer: Nybörjarsynpunkter.. :)

Att repet skulle gå av är nog ingen risk i sammanhanget.. problemet är väl snarare att belastningen på säkringar blir högre och högre i och med att repet sträcks upprepade gånger? Säkringarna är ofta inte dimensionerade för fångryck på 10-15 kN.

Sen gällande faktor 2-fall nära standplats.. det borde inte vara något stort problem eftersom, dels är standplatsen bombsäker, och dels, när du klättrar vidare sen, får du ut en massa friskt icke-sträckt rep.

T ex: Faktor 2-fall på 4 meter (2 meter rep från standplatsen).
Klättra vidare, sätt säkringar, 8 meter ute: Nu är det 6 meter "friskt" rep ute, och 2 meter som har blivit sträckt. Dynamiken i systemet borde därför vara helt ok fortfarande.
 
Re: magwo

Ja och nej...
Det är den yttersta biten av repet som är viktigast att ha "frisk" vid ett fall, eftersom repet mellan klättraren och den senast satta säkringen töjer sig mest vid ett fall pga friktion i den karbinen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips