• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Vart finns den trevligaste sportklättringen i Sverige?

Brattberget har nämts, det är ett måste tycker jag. Finns på 27 crags: https://27crags.com/crags/brattberget

Midkogsberget som tidigare nämnts finns på 27 crags också.

Tunbyn, i trakterna kring Midskogs, har några väldigt fina lättare leder (och några skräpiga också): https://27crags.com/crags/tunbyn

Nya väggen på Häggsta har nämnts. Hur ren är den? Inte varit där på mååånga år men då var den ganska mossig. Om den inte har fått nå underhåll så lär det inte vara så trevligt där. Även om den är ren, ska ni inga göra nå annat i krokarna så är det inte värt att åka till Häggsta bara för den väggen. De två tipsen om Direttissiman och Sjuochenhalvan gäller inte er om ni bara klättrar sport, de lederna behöver tradgrejer.

Aspen i Göteborg är ganska trevligt, finns en del lätt där:
https://27crags.com/crags/aspen

Breakthrough på Hammarn är en 4 repors 6a+ multipitch som kan vara värd att kika på om ni ska norrut mot Östersund. Jag har inga gjort den själv, vi var på Bohemian rhapsody som delar de två första reporna men går rakt upp: https://27crags.com/crags/hammarn/topos

Seglora runt Borås är fint. Gamla berget kan vara ett knotthärbärje, nya inte alls lika illa. Båda har några trevliga leder: https://27crags.com/crags/seglora

Ågelsjön (Norrköping) är fin fint. Något glest med lättare sportleder med det finns några. Väldigt fint där dock, eftersom ni ska tälta så kan det vara värt det.

Bistaberget (Nyköping) har ett gäng lättare leder som är ganska fina. Lätt access: https://27crags.com/crags/bistaberget
 
Tack för alla tips, jag sitter och tittar igenom alla klippor just nu!
Extra roligt att höra att du nämner Bista, då jag själv klättrat där en del och gillar berget.

Ytterligare tips mottages tacksamt av samtliga, kanske framförallt en tänkt sträcka mellan Göteborg och norrut mot fjälltrakterna runt Funåsfjället, då vi redan fått superbra förslag längs östkusten. Har ni några tips inte alltför långt in i Norge är dom också varmt välkomna!
Mvh
 
Har ni några tips inte alltför långt in i Norge är dom också varmt välkomna!
Hur långt är för långt in? Om ni kan tänka er härja lite runt Oslo så är Kolsås, Nedre sydstup ett måste för sportklättring i de lättare graderna. Klippan kanske inte ser så väldans bra ut men det är riktigt rolig klättring för de låga graderna, det blir inte lätt att hitta motsvarande i Sverige. Finns förare i PDF format att ladda ned härifrån:
http://www.klatrefelt.no/crag/kolsås-nedre-sydstupkolsås-nedre-sydstup/

Hell, som ligger i Norge i ungefärlig höjd av Åre, sägs vara väldigt fint. Jag har inga vart där ännu så jag vet inte om de lättare lederna där är så fina. Det är dock konglomerat, en sorts klippa som (så vitt jag vet) inte finns i Sverige för klättring: http://www.klatrefelt.no/crag/hellhell/
 
Hur långt är för långt in?
Tack igen för tipsen, det såg väldigt intressant ut!
Vi ska kombinera klättrings-dagarna med några dagsturer vandring och kanske 1 dygnstur, så bort till Oslo-områder är ingen omöjlighet alls. Det verkar finnas mycket fint i de södra delarna av Norge.
Mvh
 
Om ni från Stockholm tar er söderut mot Västerviks-området så kan Stegeborg vara värt ett besök på vägen, där finns en del lättare sportklättring. Förare dit och till flera andra klippor finns här:
https://linkopingsklatterklubb.se/forare/

Angående tidigare svar så måste jag säga att Brattberget är fantastiskt vackert, väl värt ett besök även för den som inte klättrar. Ågelsjön är också ett fint område.

Nya väggen i Häggsta har rätt tråkig klättring enligt mig. Annars är ju Häggsta rätt fint, men så mycket sportklättring är det nog inte.

Lycka till med resan!
 
Om ni från Stockholm tar er söderut mot Västerviks-området så kan Stegeborg vara värt ett besök på vägen, där finns en del lättare sportklättring. Förare dit och till flera andra klippor finns här:
https://linkopingsklatterklubb.se/forare/
Hittar tyvärr inte redigera-knappen, så får skriva ett nytt inlägg..
Har du några tips på de finaste 4or, 5or eller låga 6or på Stegeborg?
Helst sportklättring, men sambon topp-repar nog gärna några härliga trad-leder i de lägre graderna om dom är att rekommendera.
Mvh
 
Nybörjartur, Den smala vägen, Articulatio Genu, Baggen bräker, Marias led, Skrubbsår.
Alla mellan 4 och 6-. Alla välbultade. Ett par saknar ankare men har träd på bekvämt avstånd.
Fortsätt därifrån till Ramunderberget i Söderköping, där finns ett knippe till.
 
I jämtlandsfjällen - på vägen mellan Åre och Östersund tycker jag att an avstickare vid Undersåker - till Välaberget - är väl värt en dag att klänga lite. Där finns både några bultade leder och flera med ankare - och dessutom i en hel del "lagom grad" för Er?

förare verkar finnas på http://xn--vlaberget-v2a.se/

Kanske värt att kolla in? Klippan ligger väldigt vackert.
 

Liknande trådar

Logga in