Vardagslyx på tur

Eftersom Nordesjö inte har uttalat sig ännu så kan ju jag...
Tårta av upprullad rulltårta, spraygrädde, krossad dajm och gelehallon.
Och då man ändå har spraygrädde med sig: Irish coffee.

Jägermeister är ju gott.
En liten tetra rödtjut.
Mörk choklad och torkat kött är redan nämnt.

/Ulf
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
pal2; sa:
Jag provade att ha med lite chokladpudding som jag blandade med mjölk på torrmjölk men det blev inge vidare. Hur jag än vispade och ställde kallt i en snölega ville det inte bli pudding av det. :( Nästa gång ska jag prova ut belöningsmaten extra hemma.
Men Peter... hur bär du dig åt??? Jag har alltid chokladpudding med mig och har aldrig misslyckats med att få lagom konsistens på den. Behövs ingen snö (förutsatt att det inte är 25-30 grader ute) eller överdriven vispning. Bara blanda mjölkpulver med puddingpulvret hemma och sedan tillsätta vatten och snabbt vispa ihop, sedan får den stå i 10 minuter och stelna (smaskens)
Jag provade till och med att göra någon slags vispgrädde att ha till, baserad på gräddpulver, gelatinpulver och socker. Smakade inte så tokigt men det har aldrig blivit av att ta med den ut i fält.

default.asp')
Ha de' ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 
cnygardh; sa:
lite egen gråt borttagen

Men Peter... hur bär du dig åt??? Jag har alltid chokladpudding med mig och har aldrig misslyckats med att få lagom konsistens på den.

lite kulinariska förtydliganden ctrl-xade

default.asp')
Ha de' ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen

Ja int vet ja. :) Det blev bara klimpig chokladmjölksliknande vätska. Men det är ju en idé att blanda ihop mjölkpulvret och chokladpuddingspulvret hemma. Nu ska jag ha med mig lite ekströms citronfromage i vart fall, kanske jag gör ett nytt försök med chokladpudding stärkt i anden av dina framgångar.

Kan ju iochförsig vara nå fel på mina matlagningskunskaper. Men är det så att ja inte ens kan fixa chokladpudding på pulver blir jag nog lite deppig... :)

Peter P.
 
Jag fortsätter väl när jag ändå är på gång..

(Lugn Peter det ordnar sig nog.... ;))

Vilket tjat om cigarrer, wirre och konjagare förresten....
NEJ! på kvällen ska man sitta utanför sitt tält med en PIPA (inget besvär med befuktning etc) och Kaffe och PUNCH (denna svenska gudadryck). Det är avslappning och njutning det!

Annat gott: chokladcockies, C-vimin brus (både nyttigt och smakar bra)

Ett tips till dig som ändå tänker ta med cigarrer: köp cigarrer som ligger i metallrör med skruvkork, då är dom både skyddade mot stötar, klämning och behåller fukten.

default.asp')
Ha de' ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 
Re: Jag fortsätter väl när jag ändå är på gång..

cnygardh; sa:
borttagningar

PIPA

editeringar

Katten oxå Claes! Nu får jag göra om min packlista, igen. :) Har ju faktiskt en majspipa liggandes någonstans. Högre mysfaktor än cigarr. För att inte tala om nikotintuggummi.

För övrigt blir det Bowmore i år. Föredrar den väl utblandad varför den ur UL perspektiv får extra plus. Budgeterar 3 cl/dag (plus lite extra som halkade ner för säkerhets skull). :)

Mvh
Peter P.
 
cnygardh; sa:
Är det dax snart och vart ska du? Själv ska jag ta en solotur i Sarek vecka 34 och 35.

Sticker på Fredag. Blir ytterliggare en ensamvargsvandring. Snirklar mig från Nikka via Tjeurolako, Kaskavagge, Vistas, Mårma och en uppfunnen jojo-vandring i Abiskoalperna (Sielmavagge->Nissunvagge->Ballinvagge) fram till Abisko. Blir cirka 10-11 dagar ute med 3-4 toppturer/dagsutflykter inplanerade. Sen får jag 2-3 dagar att lufsa på Nuolja, sola i marmorbrottet osv. Bra väder är beställt med små, fotomässiga, fluffiga moln mot klarblå himmel. :)

Med tanke på vad som sagts om torka i Sarek borde man kanske gjort ett nytt försök där. :) Lycka till i Sarek, hälsa älgarna.

Mvh
Peter P.
[Ändrat av pal2 2005-07-18 kl 14:09]
 
cnygardh; sa:
Men Peter... hur bär du dig åt??? Jag har alltid chokladpudding med mig och har aldrig misslyckats med att få lagom konsistens på den.

Gråt, tandagnisslan, eder, anfäkta anamma.

Nu har jag provat hemma och det går int. Semper mjölkpulver och ekströms chokladpudding. Har till och med vispat med elvisp. 12 timmar senare var det fortfarande tjockflytande chokladsås.

Inte för att jag är någon Tina i köksregionerna men det här är ju lite irriterande. Hur gör du människa?? :)

Tur att citronfromagen funkade.

Mvh
Peter P.
 
Re: chokladpudding

pal2; sa:
Gråt, tandagnisslan, eder, anfäkta anamma.
Nu har jag provat hemma och det går int. Semper mjölkpulver och ekströms chokladpudding. Har till och med vispat med elvisp. 12 timmar senare var det fortfarande tjockflytande chokladsås.
Välkommen hem? Peter!
Jag passade på att testa chokladpuddingen hemma nu när jag håller på och packar och väger in maten till min egen ensamvandring i Sarek som börjar måndagen 22 augusti (1,5 vecka kvar).
Just nu sitter jag och smaskar i mig provportionen, mums. Mitt recept är 30g ekströms chokladpuddingpulver, 20g Semper mjölkpulver, en dryg dl vatten (1,2 för att vara petig). Rör ner vattnet i pulvret och rör ihop så att det inte finns några klumpar (misstänker att du vispar alldeles för hårt och länge) När pulvret löst sig ställer man skålen/kåsan.... på en sval - kall plats (i kanten på jåkken eller i värsta fall bara utanför tältet). Efter en kvart har du en perfekt chokladpudding!

:) :) :) Lycka till :) :) :)
default.asp')
Ha de' ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 
Re: Re: chokladpudding

cnygardh; sa:
Välkommen hem? Peter!
Jag passade på att testa chokladpuddingen hemma nu när jag håller på och packar och väger in maten till min egen ensamvandring i Sarek som börjar måndagen 22 augusti (1,5 vecka kvar).
Just nu sitter jag och smaskar i mig provportionen, mums. Mitt recept är 30g ekströms chokladpuddingpulver, 20g Semper mjölkpulver, en dryg dl vatten (1,2 för att vara petig). Rör ner vattnet i pulvret och rör ihop så att det inte finns några klumpar (misstänker att du vispar alldeles för hårt och länge) När pulvret löst sig ställer man skålen/kåsan.... på en sval - kall plats (i kanten på jåkken eller i värsta fall bara utanför tältet). Efter en kvart har du en perfekt chokladpudding!

:) :) :) Lycka till :) :) :)
default.asp')
Ha de' ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen

Lycka till i fjällen. Mitt beställda vackra väder kom bort på posten. Molntäcket låg ibland under 1000-meters nivån. Inga toppturer, inge Mårma, inga pass. Men det var skönt i alla fall. Och norra Vistas är ju aldrig fel, inte heller Ballinvagge. Fick dessutom uppleva vadning på Kungsleden! :) Och snö! :)

Ekströms fromager var dock delikata. Mätte upp det i portioner i plastpåsar. Sedan var det bara att hälla i 1 dl vatten, skaka påsen ordentligt och sedan hälla upp i kåsan och låta stå ett tag.

Jag ska testa ditt recept här hemma. Om det inte går ska jag begränsa matlagningen till tee-vattens-kokning med vattenkokare i framtiden. :)

Mvh
Peter P.
 
LIte mer lyxtips

Serrano-skinka, eller annan torkad skinka, en bit parmesan eller peccorino och torkade oliver förhöjer pastarätterna! Och osten kan man ha på en bit digestivekex eller en skånepepparkaka också.

Jag håller med om att fromagerna verkar funka mycket bättre än chokladpuddingen. Fast chokladsås kan vara riktigt gott efter en lång dag!

Min sambo lyckades dessutom smuggla med en mjölblandning och tillaga kanel- och kardemummabullar på den senaste turen. Det var riktigt, riktigt lyxigt.

Dessutom köper man ju naturligtvis med sig det allra godaste nymalda kaffe man hittar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips