Var köper man GPS till vettiga priser?

Re: Spåra stulna datorer

alert; sa:
Hej Birgitta,

Som någon redan nämnt så är GPS-mottagare just mottagare och kan inte sända sin position. Pejlutrustning är dyra saker och passar inte på datorer, utan är mer nåt man sätter på dyrbara bilar o båtar. Mobiltelefoner spåras genom att telenäten hela tiden vet var de befinner sig (och görs bara på Polisens begäran, i allvarliga fall), Jag tror det bästa du kan göra är att stöldskyddsmärka din egendom, t.ex. genom ett företag som heter SReg (f.d. Stöldskyddsregistret http://smartsafety.se). Polisen kollar i dessa register. Annars kan du väl göra som en del ägare till båtmotorer -> spraya kåporna chockrosa så de blir garanterat svårsålda ;-)

Har själv fått tippset att spraya ner min nya Yamaha utombordare, men det tar emot lite grann... Frågar är hur jag gör med min dyra Canada Gooze jacka.. ;-)

Nu har jag nog bidragit till att denna tråd spårat ur, men jag tycker mig se att Birgitta, och vi andra fått många bra tips!
 
Re: Re: Re: Re: GPs

Kostar "en hel del"? Vad är "en hel del"?

Att båtar är dyra vet vi ju, men innehållet i en dator kan vara värt minst lika mycket eller kanske mera.

Själva chassit och komponenterna är ju utbytbara men som någon skrev tidigare...Det är ju informationen som är ovärdelig.

Att bränna DVD-backupp är trist men nödvändigt. Oavsett hur noga med att ta backupp man än är så kan man aldrig vara nog försiktig.

PR; sa:
kanotisten; sa:
http://www.justincase.se/ har sådan utrustning, men sedan måste väl sändaren sitta så till att den kan ta emot satelitsignaler.
Nej, Incase är inte GPS-baserad utan bygger på GSM och radiopejling och fungerar därför bättre inomhus men den kostar också en hel del.
 
Re: Re: Re: Re: Re: GPs

Norrkoping; sa:
Kostar "en hel del"? Vad är "en hel del"?
3-4000 kr plus avtal 2000 kr/år för varje sändare. Då måste man dessutom ha en väldig tur så att inte första bästa snorunge som öppnar datorn hittar spårsändaren och slänger bort den. Det är en intressant lösning för stora dyra saker som båtar, exklusiva bilar, entreprenadmaskiner och lastpallar med hemelektronik men är inte vidare lämpat att skydda flera små saker som datorer.

Larmade och låsta lokaler, fastskruvade och tydligt märkta datorer, någon form av mjukvarulås/kryptering och en effektiv säkerhetskopiering (det går att göra mycket mer än bara bränna DVD-skivor) tror jag är betydligt mycket billigare och bättre för dina ändamål.

Eftersom du verkar vara beredd att lägga en del pengar på detta men inte har så mycket kunskap själv vore det nog fiffigt att anlita någon som kan hjälpa till att anpassa ett skydd efter dina behov.
[Ändrat av PR 2005-03-30 kl 18:14]
 
Re: GPs

Norrkoping; sa:
Tack för svar. Blir lite klokare nu (tror jag).

Vad jag vill ha är i mina datorer så att jag kan spåra dem om de blir stulna.

Hej Birgitta
jobbar själv inom datasäkerhet och kommunikations branchen och det du försöker göra är i princip omöjligt att åstakomma för en rimlig summa pengar.

GPS fungerar inte eftersom utrustningen med stor sannolikhet inte kommer att placeras så att den kan höra sateliterna och även om de skulle kunna göra det så är chansen stor att de inte har något sätt att kommunicera fram sin position till dig.

Det finns ett antal olika lokaliserings system och det som du skulle kunna använda är ett VHF baserat med en pejlingssignal. det används inte helt sällan till att pejla in Båtar/MC/Bilar/Släp/Snöscootrar osv
men skall jag vara ärlig så är kostnaden för att göra detta över en tidsperiod väldigt hög och inte vad jag skulle tycka vara värt pengarna.
så av många skäl avråder jag dig att ens kasta pengar i just det svarta hålet.

vad du kan göra är skaffa ordentliga backuper och bra rutiner, kanske en backup lösning där delar står hos någon annan och/eller på en annan ort ? ordentliga lås och galler, lokalisering av utrustning så att det inte är direkt iögonfallande, lokalisering på lokalerna så att de inte är direkt åtkomliga från utsidan/marken/taket mm, kanske ett kassaskåp med ett fack för varje bärbar där alla har koden till skåpet och sedan har var o en sin egen kod/nyckel till sitt eget fack, ordentliga larm med ordentligt svar från larmbolag, märkning med både synliga och osynliga märkningar, ordentliga policys hur folk får röra sig i byggnaderna mm, avtal med hårdvaruleverantörerna så man kan få ersättnings utrustning snabbt, det finns många saker som är bra mycket billigare för att tjuven skall vända sig till ett lättare byte.
lågt hängande frukt åker alltid dit först.

Om nu din vän förlorat all sin utrustning bör de se över säkerheten innan de installerar ny utrustning för annars är risken stor för ett återbesök.
ett inte helt okänt förfaringssätt det med.
de stjäler den gamla dåliga väntar tills ny ersättnings hårdvara kommer (för det måste ju gå snabbt) och sedan gör de ett nytt inbrott på samma företag och får den nya hårdvaran.

hårdvaran är irriterande att bli av med men informations förlusten och arbets avbräcket är mer skadande för företaget än kostnaden för hårdvaran i sig är.

lösenord mm är ganska vanligt att det kan användas av förövarna för att skaffa sig tillgång till system genom den utrustning de har tilförskansat sig.

Även om man nu skulle få tillbaka sin utrustning så kan man inte använda den då den kan vara kontaminerad osv samt man skall inte tro att bara för att polisen har hittat den så kan man få tillbaks den samma dag..
det kan gå månader innan man får tillbaks sin utrustning.

lycka till
 
Re: Re: Re: Re: Re: GPs

Norrkoping; sa:
Att bränna DVD-backupp är trist men nödvändigt. Oavsett hur noga med att ta backupp man än är så kan man aldrig vara nog försiktig.

Det finns lösningar som gör backup på din bärbara ner till servern utan att du behöver göra speciellt mycket själv med det intervall som önskas.
räcker i princip att du pluggar in datorn i nätverket, eller klickar på en ikon som sköter det i bakgrunden.

Flyttar du sedan informationen till en annan plats så har du bra skydd mot att ngn förstör informationen i sig. Brand/Vattenskada/Elstörningar/Vibrations/Sprängskador/temperatur mm mm
många saker är det som kan förstöra din information.
det bästa du kan göra är sätta dig ner och fundera igenom det, prata med rätt personer om det och ta några råd om hur andra har gjort.
 
Da Vinci-kodens fel ;-)

Misstänker att Da Vinci-koden har bidragit till uppfattningen att allt och alla kan spåras mha GPS, inomhus såväl som utomus. Allt med högsta precision, och givetvis utan dyra avtal med tjänsteleverantörer o teknikkonsulter...
 
Re:

Stämmer ganska bra...Stoffe på gatan ...sätter sig inte och formaterar 25 hårdiskar men väl ett beställningsarbete till en annan TM-byrå skulle jag tro

Kenneth68; sa:
...sätter sig inte och formaterar 25 hårdiskar, och den glada studenten som fyndat på en dator blocket är bara glad för att få med ett fungerande XP...

....och ingen av dem lär riskera någon påföld ändå
 
Re: Re:

Norrkoping; sa:
Stämmer ganska bra...Stoffe på gatan ...sätter sig inte och formaterar 25 hårdiskar men väl ett beställningsarbete till en annan TM-byrå skulle jag tro

nja stoffe på gatan kan mycket väl sätta sig o formatera diskarna. och om du tror att inte studenterna gör det, så är det nog snarare nyfikenheten om vad som finns på maskinen som är drivkraften till att inte göra det.
det är nämligen så att om maskinerna är direkt spårbara tillbaks till företaget via namn/inlogg/filer/licenser osv så är det enklare att åka dit.
snabbare att formatera om datorn och installera om xp.
om det står företaget XYZ som ägare av licensen på den maskin du köpt "billigt" så är det ju ganska uppenbart, emedan om maskinen är ren och inte har något som pekar på att den är stulen så är det ju inte något man kanske direkt misstänker.
om man nu misstänker det vilket företag skulle det vara då ?

Däremot om det är ett beställningsarbete från "en annan TM byrå" då antar jag 1 att TM står för TradeMark" 2 att man har någon beläggning för den anklagelsen.
oavsett så är det ju då informationen som är intressant och den informationen släpper man inte genom att formatera om diskarna då är man bra korkad.
en så enkel sak som att kolla vilka prospekt de har och hur bra/dåliga kontakter de har med sina kunder för att enkelt manövrera ut företaget som man stulit informationen från.

industrispionage är inte helt ovanligt, men istället för att sno hela utrustningen vilket är ganska svårt att dölja (speciellt när personalen kommer och skall använda den) och det kan lämna väldigt graverande bevis, så kan man installera tex en AP med kontakt till nätverket och via den hämta in information som finns på servrar och arbetsstationer, och via detta även skaffa sig ett långsiktigt övertag över sin konkurrent.
 
Re: Re: GPs

Tack Torbjörn!

Vad det gäller min väninna var det inte annat än ett beställningsjobb från ett konkurerande företag.

Telemarketing i all ära men det sysselsätter närmare 25% av de som yrkesarbetar, antingen som extraknäck för skolungdommar eller som fast.

Allt det Du beskriver hade hon garderat sig mot. Det enda som händer är ett avbrott att införskaffa hårdvaran, vilket inte lär bli allt för svårt. Avbrottet räknas med 1 vecka.

Jag är inte beredd att lägga ned alltför mycket pengar och tror att jag bör ha ett litet hum om vad det gäller innan jag eventuellt anlitar någon expert.
Tror dock att om jag inte har någon insikt om vad GPS/GSM och allt vad det kan röra sig om så blir fakturan högre än vad den annars kan bli.

"Det drabbar inte mig" är ju ett välkänt uttryck. Tyvärr tror jag inte det stämmer. Jag, liksom alla andra i samhället kan mycket väl bli utsatt.

Tack till Dig och tack till Er andra som tagit Er tid att besvara mina frågor.

Ha en fortsatt trevlig dag
/birgitta
 
Re: Re: Re: GPs

Norrkoping; sa:
Tack Torbjörn!
"Det drabbar inte mig" är ju ett välkänt uttryck. Tyvärr tror jag inte det stämmer. Jag, liksom alla andra i samhället kan mycket väl bli utsatt.

Jo det är ju en känd dervis.

Det är alltid otäckt när något sådant händer i ens omgivning, och man skall inte förringa den känslomässiga faktorn i det hela heller.
känslorna kan sitta i ett bra tag.

Det finns företag som specialiserat sig på katastrofhantering osv där du helt enkelt flyttar in hela företaget in i deras lokaler som har förberetts med utrustning och informationen som ni sedan bara sätter er ner och använder.
kostsamt jupp, men beroende på vilken typ av företag man är så kan ju ett avbrott vara mer kostsamt.

såvida du inte har något annat syfte med att spåra utrustningen än att återta den så känns det som om det inte är rätt att kolla på gps/gsm kombinationer osv. det är ganska svårt att gömma något i ett så litet utrymme som en dator eller en server nu är.

bättre lägga pengarna på något som skyddar att den inte blir stulen istället.

visst finns det programvara som "ringer hem", men samma där, det är lite för många faktorer som skall stämma för att det skall fungera.

Så lägg dina slantar på att förhindra att de stjäls, och om de stjäls så skall folk inte kunna undgå att se var utrustningen kommer ifrån.
nackdelen med detta är att 2a hands värdet försämras.
fördelen är att de blir mindre åtråvärda att stjäla.

Om ett företag rensas ut så är risken stor att de kommer tillbaka efter den helt nya utrustningen och att det var hela syftet med det första inbrottet.

ett tips om man har många bärbara kan vara att köpa ett kassaskåp där folk har sitt egna lilla fack som bara de har nyckeln till och ett kodlås till den stora dörren som alla arbetarna har koden till.
där de kan lägga sin bärbara och sin pappers information.
skyddar visserligen inte mot brand men väl mot stöld.

kostar som en bärbar och gör det bra mkt svårare att stjäla utrustningen.

lycka till
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
lllusion Var köper man norska kartor? Navigering 6
pefo Var köper man GPS mouse i Sverige? Navigering 0
Andis Var köper jag Garmin 60CSx billigast inom EU? Navigering 35
bengtberg Köper en Garmin i morgon, men vilken? Och var? Navigering 13
BadCash Var hittar man enklast GPX-filer för vandringsleder? Navigering 6
amkarl Var köpa Utekartan i Örebro? Navigering 4
guhj Billig gammal GPS, visa koord, inget mer. Var hitta? Navigering 8
periskop Var köpa Suunto-kompass? Navigering 2
joa_bj Var hittar jag rastplatser som POI's till Garmin Navigering 2
peter1959 "känna på sig var vädersträcken går"................................................ Navigering 22
jasåpådetviset Var är satelliterna just nu? Navigering 11
niklaz Var hittar man Garmin-tillbehör billigt? Navigering 19
peter1959 Var har ni GPS-en och hur på tur? Navigering 6
Enicar GPS SW 2.90 var hittar jag den? Navigering 4
mikaelkr Var finns info om Gallileo? Navigering 2
ekis Var köpa Garmin Metroguide senaste ver (v10)? Navigering 5
Vandrare Var köpa cykelhållare Garmin 60? Navigering 5
frni Uppgradera CitySelect v.6 till v.9 Var köpa? Navigering 3
filto338 Gratiskartor var? Navigering 2
Surjamten Var köpa GPS i Toronto? Navigering 0
jonasolof off topic: var lägga bilder som ska länkas? Navigering 6
abel New York, var kan man handla billigt Navigering 16
montanaemma Var hittar jag bra kartor? Navigering 3
Tony-Avesta Egnos hur var det med det nu? Navigering 3
jörgen-1909 Hur var det nu... Navigering 2
Lundman Var få reda på höjdangivelser för kalibrering av gps Navigering 8
annsun Var finns Garmin 60 CS i Sverige? Navigering 22
d.a.n.i.e.l Garmin Geko 201 billigast var? Navigering 10
jamo Var är bubblan i kompassen? Navigering 15
Tomax Minne, var är mitt minne? Navigering 4
PR Fasta hastighetskameror var finns de? Navigering 49
Livsglad Var ? bra kartor? Navigering 0
eTrex, Var är den billigast ? Navigering 1
Nyman Var kan jag hitta arméns beg radioapparater? Navigering 0
Var kan man hitta Route66 gratis på nätet????????? Navigering 5
niking Garmin köper Sportmanship Navigering 16
Sbn Hur ofta köper ni ny karta till GPS? Navigering 8
marcuslundmark Köper gärna en Summit/Vista för max 2500? Navigering 4
jordbrukaren Hur anger man GPS-koordinater, vilket format? Navigering 16
kindla Kan man importera den nu öppna Topo-kartan till macen? Navigering 5
Johan123 Finns det någon app där man kan meddela sin position? Navigering 15
teamfearnofish hur går man till väga??? Navigering 1
chrsan hur ser man karta på sd kort i Basecamp? Navigering 3
Tobias.Åsman Vart får man tag på kartor för utskrift? Navigering 14
cdtdk Garmin etrex vista - Hur söker man? Navigering 2
Tony-Avesta Kan man inte använda GPS i MapSource längre? Navigering 11
Skipper_ Vilken karta skall man köpa för att det skall se ut på GPSen som hitta.se Navigering 6
carpe.diem Hur tankar man över en gpx-fil utan att ta ur minneskortet ur gps:en Navigering 2
frostic Vart kan man köpa en världskarta? Navigering 2
Totteman Vad ska man köpa? Navigering 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.