Vandring med hund, 4-5 dagar, södra Sverige

Nybörjarvandrare, har hittills bara varit ute en natt åt gången på Hallandsleden. Jag planerar att gå lite längre i början av juli, 3-4 övernattningar. Jag har med mig en stor hund. Är redan rätt trött på Hallandsledens många vägsträckor och har fått intrycket att Blekingeleden och södra delen av Bohusleden har samma problem. Men kanske norra halvan av Bohusleden kunde vara ett bra alternativ? Är där framkomligt med hund? Dvs. inte en massa kohagar eller partier som är så branta att man klättrar på stege. Tips på vilka etapper man bör välja? Eller nån annan led i närheten av Halland som vore bättre?
 
Möjligen lite OT, men ändå:
Jag gick Skåneleden utmed östkusten, Österlen samt norr därom (Kristianstad-Ystad), förra sommaren. Som tur var hade jag innan på nätet samt även när jag var ute på spåret fått tips om bra avsteg från leden (en del av dem att gå den gamla leden istf den nya). Det var guld värt med att få reda på och hitta de avstegen, för den nya leden går mycket mer på asfalterade bilvägar. Jag skrev faktiskt ett inlägg här på Utsidan om hur omdragningen riskerar att döda leden.

Med detta vill jag ha sagt, att snöa inte in på att slaviskt följa vandringsleder utan kolla 2-3 bra kartappar för att se om det finns mer intressanta stigar/skogsvägar att följa vissa sträckor.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Låter trevligt att ta alternativa vägar, men det är ingenting för mig som har uselt lokalsinne och är livrädd för att lämna den snitslade banan! Det är ett problem när jag nu tittar på Bohusleden: etapp 21 Flötemarksön - Porsås är tydligen i så dåligt skick att den inte finns med på kartan och den som måste passera ska hitta sin egen väg. (Har någon gått där nyligen och kan hjälpa till??)
 
Norra Bohusleden över Tolvmansteget, upp mot Krokstrand och Björnöpiggen leds man bara tillfälligt längs någon smal asfaltsväg några hundra meter, förutom i Krokstrand där man behöver komma förbi Bio Rio och kajen innan man viker av och går på stig igen. Be om att få ta vatten på Bio Rio för det behövs när du ska upp till Björnöpiggen. Om man sedan fortsätter längs Kuststigen så är det samma sak där - det är i princip bara i Hälle det är en kort sträcka förbi hamnen vad jag kommer ihåg som går på väg. Går man istället in mot Strömstad från Björnepiggen så är det mer asfalt att gå. En liten varning - Kuststigen leds rakt upp längs en bergvägg innan Abborrtjärn där man får klättra lite. Ha inte en för stor ryggsäck för då måste den av på ett ställe för att komma under ett träd som fallit över "stigen". Det är väl upptrampat så man kommer inte fel och belöningen för skitiga och skrapade knän är den fina Abborrtjärn som ligger vackert och där man kan rasta och bada. Det är ont om rinnande vatten längs vägen så att ha filter och extra behållare för vatten gör livet lättare. Jag fick till slut knacka dörr och be om vatten i Hälle. Det är en väldigt fin sträckning att gå så jag rekommenderar den verkligen.

DSC_0865.JPG DSC_0892.JPG DSC_0900.JPG
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips