Värmeljus

Är det någon annan än jag som märkt att det blivit sämre kvalitet på värmeljus. Dom brinner ned i mitten och lämnar minst en tredjedel av stearinet oandvänt. Har helt övergått till blockljus och slipper samtidigt en massa alumuniumkoppar.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Är det någon annan än jag som märkt att det blivit sämre kvalitet på värmeljus. Dom brinner ned i mitten och lämnar minst en tredjedel av stearinet oandvänt. Har helt övergått till blockljus och slipper samtidigt en massa alumuniumkoppar.

Håller med. Det blir en massa stearin kvar. Vi har väl köpt samma lågkvalitetsskitmärke kantänka.
 
Det är inget stearin i värmeljus numera (om någonsin) utan paraffin.
Paraffin är betydligt billgare . Sen finns det ju olika renhet och kvalitet på paraffin.
Ett riktigt billigt paraffin luktar ofta fotogen och kan smälta runt 40-50°C.
Ett högrenat paraffin smälter runt 60-65°C medan stearinljus smälter runt 70ºC.
Därför rinner billigare "stearinljus" lättare än ett dyra av riktig stearin.

Risken för överhettning i värmeljus beror väl sällan på att paraffinet smälter för lätt utan att lågan blir för stor??
Detta beror på hur veken är tillverkad. Veken ska ju dränkas/brinna i takt med att paraffinet förbrukas.

Har själv varit med om att veken lossnat och flutit upp till ytan. Då blev det en "skojig" låga på en decimeter ungefär.

/Peter
Messersmitter
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips