Värmeljus

Är det någon annan än jag som märkt att det blivit sämre kvalitet på värmeljus. Dom brinner ned i mitten och lämnar minst en tredjedel av stearinet oandvänt. Har helt övergått till blockljus och slipper samtidigt en massa alumuniumkoppar.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Är det någon annan än jag som märkt att det blivit sämre kvalitet på värmeljus. Dom brinner ned i mitten och lämnar minst en tredjedel av stearinet oandvänt. Har helt övergått till blockljus och slipper samtidigt en massa alumuniumkoppar.

Håller med. Det blir en massa stearin kvar. Vi har väl köpt samma lågkvalitetsskitmärke kantänka.
 
Det är inget stearin i värmeljus numera (om någonsin) utan paraffin.
Paraffin är betydligt billgare . Sen finns det ju olika renhet och kvalitet på paraffin.
Ett riktigt billigt paraffin luktar ofta fotogen och kan smälta runt 40-50°C.
Ett högrenat paraffin smälter runt 60-65°C medan stearinljus smälter runt 70ºC.
Därför rinner billigare "stearinljus" lättare än ett dyra av riktig stearin.

Risken för överhettning i värmeljus beror väl sällan på att paraffinet smälter för lätt utan att lågan blir för stor??
Detta beror på hur veken är tillverkad. Veken ska ju dränkas/brinna i takt med att paraffinet förbrukas.

Har själv varit med om att veken lossnat och flutit upp till ytan. Då blev det en "skojig" låga på en decimeter ungefär.

/Peter
Messersmitter
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips