• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Vad göra med uttjänt flagga?

Hur hanterar man en uttjänt svensk flagga?

Det finns ju som bekant inga nu gällande svenska lagar som styr flaggning och flaggors hanterande i Sverige men gott om sedvänjor och andra regler som inte omfattar alla. Många följer ju de allmäna flaggdagarna och försvarsmaktens tider för flaggning.

Man kan såklart lägga den i soporna medan somliga andra hävdar att man ska bränna en uttjänt flagga. Å andra sidan kan ju flaggbränning symbolisera en mycket negativ inställning till flaggan och jag vill ju inte uttrycka något sådant - jag har bara köpt en ny flagga då den gamla blivit blekt och lite sönderblåst.
Wikiepdia har sparsamt med info
http://sv.wikipedia.org/wiki/Flaggbränning

Någon som har sina regler eller sedvänjor?
Står något om detta i t ex FM cermonireglemente?

/Patrik
 
Flaggan ska inte slängas på sophögen eller i slaskhinken! Den ska enligt traditionen brännas.
Gör det värdigt och utan att skrika några slagord, så är det nog ingen som tar illa upp :)
 
Men soporna bränns ju, så då kan man lämna den i soporna med en gång.

Det var ju det där med att värdigt brännas enligt riksheraldikern -kanske inte så värdig bränning när sopbilen tömmer min påse tillsammans med allt annat skräp.

Imponerad över fantasin att man skulle kunna bränna en flagga på stång :)
Då är vi nog inne på att visa missnöje och det var ju inte min avsikt.

Det lutar nog åt att det blir en stilla bräning i samband med nästa brasa i kakelugnen, fast då kanske skorstensfejarmästaren har synpunkter och tycker att jag inte får bränna annat än ved....

/Patrik
 
Hej
Är i flaggbranschen, det finns inga tydliga regler för detta. Men ur miljösynpunkt böra man inte bränna en polyester flagga hemma. Förr var flaggorna av bomull, idag är det polyester.
Polyestern brinner mycket häftigare än bomull och lämnar smält polyester efter sig.
Rekommendationen är att klippa den i bitar och slänga den som restavfall.
Anledningen till att bör klippa flaggan är för att det ser trevligare ut än om en hel flagga ligger med andra sopor.

Här är lite mer info LÄNK
 

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...