Utebarometer, väderberättare

Vad tror ni ?
Har börjat experimenterat med ett vattenlås för en vinhink.
Tänkte kolla om det är skillnader i vätskenivå vid olika lufttryck.
Tror ni det kommer att funka ?
Förlagan finns känd som , pisseflaskan, åskflaskan, etc,
De här är väl nåt för Martin F. att anamma att ha på turer, då barometerna nästan inget väger, och man fyller på vätska dit man kommer.
Har alltid velat haft en väderförutsägare med mig o slippa kolla på skalbaggar om de kryper högt upp för att slippa regn..., torra grenars vinkel mot marken,, kolla på moln, etc...
Fööörlåt den taskiga ritningen...
26 gram med vätska väger den...
 

Bilagor

  • baro.jpg
    baro.jpg
    23.4 KB · Visningar: 1,433
Senast ändrad:
Det jäsröret väckte glada minnen till liv;-)

Jag är ingen expert på detta, men ser inte varför det inte skulle kunna fungera. Bara att kalibrera med en pålitlig barometer. Står den länge hinner vatten dunsta. Antag att trycket samtidigt stiger sakta, vad händer då? Petitessinvändning dock, eftersom det användbara blir vid snabbare tryckförändringar. Prova.

Raskesven
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
En sådan konstruktion kan bara visa relativ tryckförändring. Dvs skillnaden mellan den instängda luftvolymen och utetrycket. Den instängda luftvolymen måste dessutom vara instängd i en tryckokänslig behållare, annars ändras den ju också med utetrycket. Du måste fylla på den vid t ex högtryck. Då kan du se om trycket sjunker och det kommer att bli sämre väder (än det var när du startade). Du kan alltså inte fylla på den dit du kommer fram. Visst fyll den på kvällen så kan du se på morgonen om det blir sämre eller bättre än igår. Ett annat problem är dustningen. Om vattnet dunstar ut ur systemet kommer det inre trycket att ändras. Därför har sådana glasvarianter en mycket tunn pip. Ytan som vattnet dunstar ifrån är liten. Dessutom blir utslaget större, speciellt som den ställs mot en större yta i bubblan, jmf en hydraulisk domkraft. Den är ju också temperaturberoende. Om den är i solen påverkas ju trycket i bubblan enligt PV=nRT. Volymen är konstant. n (substansmängden) i gasen bör ju öka lite med avdunstning. R är konstant. Då får temperaturen T ganska stor påverkan på det inre trycket. Viktigt att hålla apparaten i skuggan så att temperaturen är lika med luften runtikring!

Sorry om jag verkar som en pessimist, men det kan ju gå att överkomma problemen.

Finns andra sätt att "spå" vädret med naturtecken: Grangrenars lutning, doft, moln mm
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips