ute i skogen. vad erbjuder naturen?

Kaveldun är bra. ät ca 15 st bitar ca 15 cm långa så får du i dig dagsbehovet av kolhydrater. men som sagt är det 30- och 50 cm snö så kan man ju lika gärna skita i det.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Det finns en romantisk övertro till skogens skafferi. Överlevnadsutbildningar och träningar har visat vid skarpa olyckor att folk tror sig kunna bli Tarzan och försöker upprätta bas, det kloka är att gå ut ur situationen mens du orkar. Efter 4-5 dygn på 500 Kcal är din hjärna rätt mjuk.....Förfallet går snabbt.
Den som prövat mer än 14 dagar på för lite sömn och mat vid kall väderlek vet varom de talar...
Harsyra och ormrot, hasselnötter och källvatten, några veckor om året hallon, blåbär och lingon.... Som smaktillbehör är ljuvliga. Lavsoppa är ingen direkt höjdare oavsett beredningsmetod.
Vid sen höstskördningar av vassskott var nerkylningen ett större problem än insamlad energi....
Fiske och jakt måste för att vara energieffektivt göras med nät och många fällor....Vem har 30 m nät med i ryggsäcken och vem har tråd med nog för att bygga 500 snaror?
//J
 
Senast ändrad:
Det finns en del intressant att läsa om man glömmer det där med ”överlevnad”.

”Kan man äta sånt?” är inte så bra som jag önskade men värd att läsa för den som är intresserad av att äta annat än ICAs sortiment av mat.

Jag visar ett textutdrag från boken ”De ovanliga” om bröderna Erik och Sigvard Gustavsson som lever (levde?) som man gjorde förr...
 

Bilagor

  • mat.jpg
    mat.jpg
    46.9 KB · Visningar: 1,058
  • bröder.jpg
    bröder.jpg
    40.1 KB · Visningar: 979
Det finns en del intressant att läsa om man glömmer det där med ”överlevnad”.

”Kan man äta sånt?” är inte så bra som jag önskade men värd att läsa för den som är intresserad av att äta annat än ICAs sortiment av mat.

Jag visar ett textutdrag från boken ”De ovanliga” om bröderna Erik och Sigvard Gustavsson som lever (levde?) som man gjorde förr...

Tackar för tipset, där fick mitt lilla biblioteket ytterligare ett tillskott =)
 
Jag tycker att alltför många riktar in sig på siffror i den här tråden, skriver att "du måste äta si och så mycket för att få i ett dagsbehov" - men tråden handlar om vad som är ätbart och hur man ska överleva. Allt handlar ju om att ta varje tillfälle man får att äta, oavsett om man får i sig 0,5 kcal eller 300 kcal. Dessutom, apropå tallbarste, så är ju den moralhöjande aspekten i själva "teet" långt mycket mer värt än energiinnehållet.
 
Jag tycker att alltför många riktar in sig på siffror i den här tråden, skriver att "du måste äta si och så mycket för att få i ett dagsbehov" - men tråden handlar om vad som är ätbart och hur man ska överleva. Allt handlar ju om att ta varje tillfälle man får att äta, oavsett om man får i sig 0,5 kcal eller 300 kcal. Dessutom, apropå tallbarste, så är ju den moralhöjande aspekten i själva "teet" långt mycket mer värt än energiinnehållet.
Visst, att räkna siffror är ju inte svaret på hur man klarar sig ute. Det är förstås kul att veta vad man kan äta som kuriosa men ändå tror jag siffrorna fyller sin funktion om man tvingas förlita sig på grönsakerna för att överleva. Så både och!
 
Allt handlar ju om att ta varje tillfälle man får att äta, oavsett om man får i sig 0,5 kcal eller 300 kcal.

Så är det farligt att resonera. Det är betydligt värre att äta något som man blir sjuk av än att låta bli att äta. Och det finns massor med saker som är dåliga att äta "okontrollerat" även om man inte blir sjuk av dem. Typexemplet är väl blåbär. Den som trycker i sig ett par liter blåbar kommer garanterat INTE att må bättre än om han/hon hade låtit bli att äta.

Likaså är det ju viktigt att insamlingen av det man äter inte "kostar" mer än det ger (i form av t.ex. energi).

Visst finns det en massa saker som går att använda som "kryddor", "smaktillsatser" och liknande, men de är inte så fruktansvärt många och i de flesta fall blir det mest kuriosa att veta att de går att använda.
 
Visst finns det en massa saker som går att använda som "kryddor", "smaktillsatser" och liknande, men de är inte så fruktansvärt många och i de flesta fall blir det mest kuriosa att veta att de går att använda.
Stensöta är väl ett gyllene exempel. Smakar sött, men innehåller inget socker. Fantastiskt, eller hur? Som Cola Light!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips