Underställ under torrdräkt?

Impregnerar du ett goretexplagg så upphör fuktvandringen och du kan ha förstört plagget för all framtid. Impregneringen täpper till membranet. En torrdräkt behöver på sin höjd spolas av i färskvatten nån gång om man använder den på västkusten.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Impregnerar du ett goretexplagg så upphör fuktvandringen och du kan ha förstört plagget för all framtid. Impregneringen täpper till membranet. En torrdräkt behöver på sin höjd spolas av i färskvatten nån gång om man använder den på västkusten.
Sköljmedel gör det ja, men på andra *tex-plagg har jag läst att de ska impregneras för att vattnet ska pärla sig så att de ska "andas" bra. Jag har inte haft torrdräkt så länge så jag vet inte vad som förstör eller funkar i längden.
 
Jag hittade den youtube-snutt jag tänkte på. Experimentet börjar vid 6:20. Killen är inte anställd av Goretex och han är snowboardåkare. Han är lite pratig men experimentet, om det nu är korrekt redovisat, visar att fuktvandringen fungerar utmärkt fast (eller därför att??) utsidan är helt blöt (nedsänkt i vatten). Detta hade i alla fall inte jag väntat mig. Det som Teknikern säger stöds av denna youtube-snutt.

http://www.youtube.com/watch?v=KSN5TydZIiU

Nej jag tror inte alls på impregnering av torrdräkt.

thomas
 
Jag hittade den youtube-snutt jag tänkte på. Experimentet börjar vid 6:20. Killen är inte anställd av Goretex och han är snowboardåkare. Han är lite pratig men experimentet, om det nu är korrekt redovisat, visar att fuktvandringen fungerar utmärkt fast (eller därför att??) utsidan är helt blöt (nedsänkt i vatten). Detta hade i alla fall inte jag väntat mig. Det som Teknikern säger stöds av denna youtube-snutt.

http://www.youtube.com/watch?v=KSN5TydZIiU

Nej jag tror inte alls på impregnering av torrdräkt.

thomas
Intressant, men det visade att membranet funkar även om det är blött på utsidan. Sedan kan man ju klyva hårstrån och fundera på om blött yttertyg ökar eller minskar möjligheten för vattenångan att komma ut. Jag får testa hemma och andas ut genom torrisen torr och blöt och bild mej en uppfattning.
Den andra fördelen Teknikerna pekade på stämmer, att det kyler bättre om yttertyget är blött. Men det kan vara både fördel och nackdel.
 
Sitter du först i en bastu med en andas-torris och underställ samt gör en massa armhävningar och annat = blöter ner dig inifrån och sen lägger dig på botten av en bassäng så torkar du inifrån fast du ligger på flera meters djup. En bekant har gjort just det med Bares andas-dykartorris som han var "testpilot" på innan den hamnade ute på marknaden och den är även i stretchmaterial.


Man ska ju klä sig för vattentemperaturen och vad kan då vara lämpligare än att ha ett för tjockt underställ och kompensera det genom att blöta ner torrisen utifrån innan man kliver i kajaken?
 
Mycket intressanta länkar och youtube video. Men det här är HELT NYTT för mig. Har jag då gjort fel tidigare när jag har tvättat goretexplagg och sedan impregnerat utsidan som "alla" säger att man skall göra för att få tillbaka den pärlande ytan och att andningsfunktionen skall återställas på topp? Och "alla" i det här fallet innefattar när jag tänker efter personal på friluftsbutiker.

Att göra efter deras (tillverkarens rekommendationer) är ju också mycket enklare och lättare.
 
Har jag då gjort fel tidigare när jag har tvättat goretexplagg och sedan impregnerat utsidan som "alla" säger att man skall göra för att få tillbaka den pärlande ytan och att andningsfunktionen skall återställas på topp?

Nja alltså jag har inte så mycket erfarenhet av Gortex-plagg men jag följer med visst intresse när man här på utsidan debatterar regnkläder med andas-funktion. Den verkar finnas ett visst missnöje med både andasfunktionen och regntätheten. Efter ett antal timmar i ösregn håller en regnjacka inte tätt längre. Har själv en jolle-smock som jag inte tycker är så tät utifrån som jag vill att den ska vara. Efter en stund är den rejält blöt på utsidan och läcker igenom. DEN ska kanske impregneras. Men då kanske den tappar andas-funktionen, det vet jag inte.

Men torrdräkt är ju en annan sak. Den ÄR tät utifrån och tål vattentryck också. Har jag badat med den är den blöt. Sen hur mycket den andas och framförallt under vilka förutsättningar den andas bäst är ju det vi diskuterar här. Det verkar finnas lite olika uppfattningar om hur det egentligen fungerar.

När jag såg youtube-snutten blev jag förvånad. Men Teknikern bekräftar ju detta. Och jag tror han har rätt.

thomas
 
Kalla det teori, hypotes eller vad ni vill men jag köper inte att "andasfunktionen" förbättras under vattenytan... visst kan den fungera, men inte direkt förbättras utan snarare försämras. Vattnet leder ju nog bättre bort värmen (och får en att sluta svettas) men jag påstår att plagget andas nog bättre som torrt om man åstadkommer samma värmebortföring som under vattenytan med andra metoder (t.ex. temperatur och vindavkylning). Temperatur och tryckskillnaderna avgör vilken riktning vattnet (vattenångan) tar genom membranet, membranet som sådant har ingen avigsida utan den fungerar lika i båda riktningarna. (Alltså har du ett plagg med blött yttertyg som t.ex. solen värmer på kan du få vattenångan att gå in i dräkten.)
 
Saxat från http://media.community.gore-tex.com/page/dwr-the-truth.html


"The Role of DWR
All performance outerwear fabrics have a durable water repellent (DWR) finish, applied at time of manufacture of the fabric in the textile plant. This invisible finish on the outer face of the fabric causes water to bead up and roll off rather than being absorbed into the fabric. The maintenance of the DWR is critical to the performance of waterproof / breathable fabrics.

When DWR is diminished (see causes below), “wet-out” occurs. Rain no longer beads up and rolls off, but saturates the fabric - which turns a darker color and cools that part of the garment. The cooling of the fabric causes moisture (your sweat) to condense on the warmer inside of the fabric. This feels cold and clammy to the wearer (since wet clothing draws heat away from your body 23 times faster than air). Many people misinterpret this collection of moisture on the inside of a jacket as the fabric leaking. In addition, wet-out makes the garment heavier and impairs breathability."

Enligt Gore andas tyget sämre när det är blött (även om det fortfarande andas). Sen kan man ju som Teknikern anse att det är en fördel att använda avdunstningseffekten från det blöta tyget att hålla sig sval. Själv föredrar jag motsatsen, att inte kylas ner av ett tyg som blivit blött, s.k. "wet out",

Vidare kan vi konstatera att antingen har Gore eller Teknikern fel. Den som klickar på länken kan där läsa om vikten av att återimpregnera plagget d.v.s. tvärtemot vad Teknikern säger, att man skulle ha förstört det för all framtid genom att göra så.

Mina teoretiska kunskaper kring fuktvandring är ytterst begränsande men de praktiska erfarenheter jag har av membranplagg, impregnering och "wet out" stämmer till punkt och pricka med vad man kan läsa på Gores sida. Jag väljer alltså även fortsättningsvis att inte följa Teknikerns råd utan håller mig till samma rutin som jag hittills följt, den som också bekräftas på Gores site.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips