Udda "hagelbrakar"ide'

Vid en "kvällsdiskution" mest rörande jakt och hundar, så beklagade jag mig över att behöva byta bössa för att kunna övningsskjuta med gott samvete. Jag har nämligen en äldre sida/sida (bockar vägrar jag skjuta med!) som naturligtvis inte är godkänd för stålhagel och min ekonomi tillåter inte något omfattande skytte med andra alternativhagel. Visst går det att skaffa en nyare, godkänd, s/s men detta skulle belasta min ekonomi så att jag ändå inte hade råd att övningsskjuta! En vän föreslog då att jag skulle kapa "soveljärnet" strax bakom trångborrningen (1/2 och 1/4) vilket naturligtvis skulle minska gastrycket och öka spridningen (stålhagel sprider mindre än blydito) vilket borde ge ungefär samma skjutegenskaper som okortad bössa med blyhagel förutom kortare räckvidd vilket inte är något problem för mig eftersom jag aldrig skjuter på längre håll än 25m. Till saken hör också att jag alltid upplevt bössan som väl "piptung" vilket antagligen skulle förbättras vid en kortning. Jag undrar nu om någon annan utfört en liknande operation, eller om den sista idioten ÄR född och det var jag! Jag vill gärna veta vad ni har för erfarenheter innan jag provar även om jag antagligen kommer att prova ändå pga nyfikenhet och det låga värdet på bössan!
 
Kapa pipan...

skulle jag aldrig ge mig på, med en bössa som jag skjuter bra med.
Tänk på att det är pipan och dess längd, som du riktar och träffar med.

Lämna in bössan och brotscha upp piporna till lämplig öppning.

Har själv gått i dessa tankar, fast av andra skäl.
Stålhagel har ju en benägenhet att hålla ihop bättre och då finns ingen anledning att ha trångborrat.

2008 är det totalförbjudet att använda blyhagel och detta gäller allt jakt/skytte, tom kulskytte.

Så det är bara att förbereda sig.

Det finns ju förvisso, alternativhagel att tillgå, snarlik blyets egenskaper, men svindyrt är det.
Så är det kråkjakt som gäller, får det bli stålhagel.

Man kan ju också tänka sig att spara gamla Berta i sitt nuvarande skick, för finjakten och kosta på dyr alternativhagel vid dessa jakter.

/Björn
 
Tyngdpunkt och modifiering

Du kan ju mäta upp hur lång trångborrningen är, mäta T, med ett skjutmått, räkna lite, tälja till en blyvikt med mostavarande vikt, tejpa den under kolven längst bak. Göra provanläggningar, med barlastpatroner i, och bestämma dig för vad du tycker. Troligtvis kommer du att inse att piptungheten är det som ger dig skjutegenskaperna!
Då återstår att brotscha, enklare, billigare och inte alls så kosmetiskt. En bra vapensmed bör göra det men fråga runt, priserna variera mer än du anar och telefon-brev är vida billigare än en eller två timmar hos smen. En verktygsmakare med specialitet på hydralrör och kolvar kan säkert också hjälpa dig, sannorlikt billigare. Min var dessutom jägare.

Go Jakt

Johan K
 
Gryt "Brakarn"

Jag har helt sonika kapat min gamla sida/sida.
Den skjuter jag inte så mycket med utan använder den till vinter och grytjakter för det är den minst snö och sandkänsliga mekanismen.
Jag är mycket nöjd med hur hon skjuter upp till 25 meter, sen är hon smidigare att bära på ryggen också.

Man måste dock betänka att rent lagligt så får man inte korta den till mindre än 55 cm (tror jag).
 
piplängd..

Kulpipor skall vara 45 cm.. hagelvapen måste ha 48 cm långa pipor... detta enl. naturvårdsverkets regelverk...
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.