Tyresta nationalpark

Tänkte bara nämna att det ännu inte är för sent att gå på tur på skidor i Stockholmsområdet ! Åkte igår i Tyresta nationalpark med start vid Tyresta by. Åkte sedan till Bylsjön och Årsjön och snödjupet är bitvis 30-40 cm

härlig känsla att fortfarande kunna åka skidor ! var ute i två timmar och njöt varje sekund.

mycket snö kvar också mellan Bylsjön och brandområdet på den lilla grusvägen som ligger i norrläge (där ligger nog snön längst)


målet är att göra så sen skidtur som möjligt....vandra in med skidorna på axeln till den sista snön och åka på den fram och tillbaka...återkommer med rapporter !
go tur !
Mats i Handen
 
lördag 10 april Tyresta

åkte skidor i lördags igen.

Sammanhängande snötäcke igen hela vägen utom ett ställe vid norra delen av Bylsjön där det var bart ca 10 m.

Mycket snö kvar (30-40 cm) på flera ställen. Ska det gå att åka 1 maj till och med :)

skidåkningen börjar i första backen så man får gå ca 200 m från busshållplatsen innan man kan börja åka skidor.

folk börjar kolla konstigt på en när man kommer med skidor :)
 
Tyresta tisdag 13 april

Det är töat väldigt mycket de senaste dagarna, men det är fortfarande fullt möjligt att åka skidor från Tyresta by (man får nu gå med skidorna till krönet på första backen dvs ca 300 m från busshållplatsen). Sen är det snö hela vägen bort till Bylsjön ca 1.2 km. Backen upp ovanför Bylsjön är delvis barmark (på högsta punkten ligger det en djup snöremsa på ca 200 m) men däremot är det fint skidföre från Bylsjöns norra ände upp efter grusvägen mot Årsjön ca 500 m. Sen blir det delvis barmark fram till Årsjön. Bästa skidåkningen är från Bylsjöns nordöstra ände upp mot brandområdet. Där det ca 1 km ihållande snö utan barfläckar. Där går det nog bra att kanske åka 1 maj också. Vadslagning någon ? En barfläck på ca 50 m på ett ställe men det är helt ok sista biten upp till krysset där Bylsjöslingan möter leden över brandområdet.Åkte nog ca 6 km idag.Ska åka till helgen ockmså naturligtvis. UnderbART HÄRLIG DAG I VÅRSOLEN :) iallafall.
MVH siste skidåkaren i Tyresta nationalpark
 
Heja Mats

försökte själv åka skridskor på en sjö i Nackareservatet i morse, men fick retirera, kärnisen saknar bärighet. Chansen att åka skridskor på snö 1:a maj söder om slussen torde inte vara så stor.

Thure
 
skidtur Tyresta söndag 18 april

Tyvärr har det smält väldigt snabbt senast dagarna och det finns inte längre någon längre sträcka att åka skidor på.Däremot finns det fortfarande några sträckor som är fullt åkbara för den riktige fanatikern.

Här är snöläget:
Mellan Tyresta by och Bylsjön så är det fullt åkbart på en sträcka på 200-300 m men väldigt isigt och inget större nöje.

Det går också att åka från ledkrysset (från skylten Stensjön) vid Bylsjön mot Årsjön efter grusvägen cirka 150 meter.

Bästa skidåkningen är från Bylsjön efter Bylsjöslingan upp mot brandområdet en sträcka på cirka 300 meter. Denna sträcka håller på att dela upp sig i två, den närmast Bylsjön är ca 120 meter och där åkte jag 20 gånger fram och tillbaka. Det blev fint spår efter ett tag :)

Det finns också en smal snöremsa lite senare på ca 100 m där snön är väldigt bra.Närmare brandområdet (ca 100 meter före skyltarna där Bylsjöslingan leder tillbaks mot Tyresta by och leden mot Stensjön leder vidare österut) så finns det ett parti på ca 100 meter sammanhängande snö där man också kan åka fram och tilbaka.

Jag tror inte att detta var sista skidturen :)
Inspirationslänk från Nordmarka i Oslo här nedan....
http://www.tomstensaker.no/index.php?option=com_content&task=view&id=207&Itemid=9

MVH siste skidåkaren i Tyresta nationalpark
 
Senast ändrad:
rek lördag 24 april

För den fanatiske skidåkaren så finns det tre platser i Tyresta nationalpark med snö, ca 100 m på vardera ställena. Bäst är att åka där Bylsjöslingan går österut från Bylsjön upp mot brandområdet. Sträckan börjar ca 50 m öster om där barnvagnsslingan ansluter.

Där är det en åkbar sträcka på ca 120 m som man kan åka fram och tillbaka på (skidspåret fanns kvar från förra helgen). Planerar att åka där imorgon.

Efter ett kortare barmarksavbrott på ca 20 m fortsätter snön ytterliggare ca 100 m.Även längs vägen mot Årsjön finns en sträcka på ca 60 m med väldigt fin snö. Det finns även ett isigt parti på ca 200 m mellan Tyresta by och Bylsjön där man kan åka. Ser ut att bli skidåkning 1 maj :)

MVH siste skidåkaren i Stockholms län ?
 
skidtur söndag 25 april

+13 grader och sol, trots detta så går det utmärkt att åka skidor längs Bylsjöslingan, med start 100 m från där denna ansluter till Barnvagnsslingan nära Bylsjön.

Man får alltså gå cirka 2 km från Tyresta by först. Sträckan är 110 meter med fin snö och jag åkte denna sträcka 20 gånger.Spåret blev fint efter en stund.

I övrigt så är det fin snö en kort sträcka (ca 60 m) längs grusvägen mot Årsjön, ca 100 m norr om där denna grusväg ansluter till Barnvagnsslingan

Jag har inte kontrollerat hur snöläget är mot Lycksjön.

Ser fram emot att åka den 1 maj :)

MVH siste skidåkaren i Tyresta
nationalpark
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.