Turåkning utan framtid

Finns det någon framtid för svensk turåkning?
Folk som går på tur blir bara äldre och äldre, rena pensionärspysslet. Teknikutvecklingen står absolut stilla. Samma leder år ut och år in. Inga resor till spännande berg, bara samma gamla Jämtlandstriangel och Sarek.
Jag tror att den svenska turåkartraditionen är på väg att dö ut.
Vad tror du?
 
Men blir det verkligen äldre och äldre? Jag tycker man möter en otrolig bredd åldersmässigt när man går på tur.

Det är klart, det är ingen folksport, men på utdöende, det tror jag inte.
 
Skotern tar över

I vintras var jag på skidtur under nästan två månader genom nästan hela svenska fjällkedjan och jag hade i min vildaste fantasi inte kunnat föreställa mig att jag skulle stöta på så extremt lite turskidåkare.
Det var kring skidturistorterna det var en hel del dagtursåkare och i trakten av helags-sylarna-blåhammaren en del som gick på stugtur men i övrigt träffade jag mest bara skoterfolk och en del hundspann.

Träffade endast ett annat sällskap som låg ute i tält och det var skoterburna Pitebor.

Måhända är det så att den nya generationens friluftsare hellre ägnar sig åt mer "extremt" friluftsliv än konvetionell turskidåkning.

Man kan ju även tycka att fler borde ligga ute på fjället nu när det finns så mycket bekväm och smidig utrustning jämfört med vad man hade för exempelvis 50 år sedan.

Så vitt jag har förstått är trenden densamma i Norge?!

Vad gör för att locka folk ut på fjället även på vintern? Kanske tror folk att man måste vara nån Kropp eller Skinnarmo för att göra en tälttur på vinterfjället?


/Per Wiklund
 
Jag vill!!

Det är inte alltid så lätt att ta sig ut heller. I år är första vintern jag är 18, och får bestämma själv vad jag vill göra (någorlunda mycket åtminstone). jag har snart körkort, t ex, och kan ta mig dit jag vill. Förhoppningsvis kan jag dryga ut antalet turskidåkare med 2 denna vinter (dessutom unga, kvinnliga turskidåkare!), om inte föräldrarna har alltför mycket att invända.
Måhända är inte två så många, men många bäckar små...

Optimist? Javisst! =)

Sara
 
Re:Finns det någon framtid

Undrar varför du frågar?
Vad är framtiden? Tusen sinom tusen skidåkare?
Jag håller med dig om att turåkandet minskat. Men nu bor ju en väldigt stor del av befolkningen i områden av Sverige som inte haft någon snövinter sedan 1986. Det innebär att människor som är födda 1980 eller senare knappast haft chansen att pröva längdskidor på hemmaplan. När föräldrarna sedan tar dem upp till fjälls är det oftast slalombacken som gäller. Så var det också i vår familj, eftersom det inte är särskilt lätt att dra omkring med 4-åringar i skidspår. Det dödar lätt glädjen för hela familjen. Däremot är sådana suveräna i skidbackar där dom blir uppdragna med lift! Vi beslutade dock tidigt att varje år under fjällveckan göra en rejäl tur till något attraktivt mål på längdskidor. Det kunde vara en stuga eller våffelvall. Vi hade pulka med som säkerhet för trötta ben. Vi har släpat på utrustning och pulkor i liftar, på flyg, på bussar etc. Allt för att ge barnen en chans att pröva på (och oss själva en chans att lämna liftområdet).
Det har faktiskt hjälpt en del och är det något som praktiseras nu bland våra barn är det långfärd och telemark.
Själv har jag övergått till att organisera turer för vuxna och är nu inne på mitt sjunde år. Det borde vara fler som försöker locka ut folk på deras första tur. Många är rädda både för "stormen" och för "backarna" i fjällen. Men hur skall man få dem att våga pröva?
Här i forumet till exempel framställs nästan all skidåkning i fjällen som otroligt äventyrlig och farlig, man behöver fantstiskt mycket och dyr utrustning etc. Dags att rannsaka oss själva och skriva lite positivare saker. Läs här om behaglig turåkning:
http://www.frilufts.se/marsta-sigtuna
\C
 
Tvärtom!

Jag tycker nog att det har vänt. Fler och fler, samt yngre, tycker jag mig se när jag är ute. Och själv räknar jag mig inte till pensionär än även om jag är 30.

Telemark och randonne tar fler och fler allt längre ut. Och därifrån är steget inte långt, eller skillnaden särskilt stor, till den klassiska turåkning.

Att inte prylarna utvecklas speciellt mycket längre håller jag med om och utbudet krymper. Men det kanske är på gott och ont. En allt för stor specialisering av utrustningen ställer till det ibland för diversepysslare som mig.

/Tommy
 
rannugg; sa:
Finns det någon framtid för svensk turåkning?
Folk som går på tur blir bara äldre och äldre, rena pensionärspysslet. Teknikutvecklingen står absolut stilla. Samma leder år ut och år in. Inga resor till spännande berg, bara samma gamla Jämtlandstriangel och Sarek.
Jag tror att den svenska turåkartraditionen är på väg att dö ut.
Vad tror du?

Klart att det finns en framtid, men den kanske inte är så ljus. Själv är jag 30 och tänker inte sluta förrän jag inte kan gå själv. :)

Teknikutvecklingen står stilla p.g.a. den genomsnittlige turåkaren antingen nöjer sig med typ vita blixten eller så köper man sina lagg billigt på rea och använder dem sedan i 20 år. Klart att ingen tillverkare satsar pengar på det.

Numera använder man ju randonné och telemark om man åker till exotiska berg. Dock tycker jag mig nu och då höra om folk som åker på Grönland, Svalbard och lite mer extrema ställen som syd och nordpolen.

Den bästa rekryteringsgruppen är ju sommarfjällvandrarna, som kanske vill uppleva fjällen på vintern. Men så länge Fjällsäkerhetsrådet säger att fjällen så farliga blir det svårt. Svenska fjällen är inte lika farliga som Alperna eller ens Norge. Sen ligger det förstås något i att alla sörlänningar aldrig får se snö och lära sig att åka skidor. Nästan alla norrlänningar får ju TYVÄRR lära sig från barnsben att skoter är det enda färdsättet på snö.

/Jonas U
 
Vill ha mer

Telemark och Randonné har ju vuxit de senaste åren, likaså mer avancerat off-pist utanför skidområdena. Jag tror att det är en trend att unga människor söker mer än bara den vackra natur fjällvärlden erbjuder. Det vore intressant att veta hur fjällturismen på ex Helags och Sylarnas fjällstationer ser ut; Hur många är på väg till nästa fjällstation och hur många på väg upp på närmsta topp?

Det känns som traditionellr turande miskar, men fler är beredda att gå ett par dagar för ett skida uppför Sylarna eller andra berg.

Turandet är dött, länge leve skidalpinismen!?

Mvh
/föhl
 
Nya tider

Jag tror inte turåkningen är på väg att dö ut, den har bara ändrat karaktär. Idag finns det en massa preparerade spår som lockar motionärer. Långfärdsskidan har blivit smalare och lättare och passar därför inte för fjället. Å andra sidan så har utvecklingen varit stor på den matriella sidan. Min erfarenhet är att massor av människor från skåne och uppåt idag kajkar runt i spåren.. Så naturligtvis om ett par år så kommer dom också att lyfta blicken och försöka sig ut på fjället... och då har dom en helt ny dimension framför sig. Så passa på och njut av stillheten
 
Vad är faran?

Har funderat lite på det folk skrivit i denna tråd.
En fråga som kanske är lite tillspetsad men som jag gärna skulle höra andras åsikter om är:

Finns det något problem med att färre går på vintertur? Varför?

/D
 
Re: Vad är faran?

dangermouse; sa:
Har funderat lite på det folk skrivit i denna tråd.
En fråga som kanske är lite tillspetsad men som jag gärna skulle höra andras åsikter om är:

Finns det något problem med att färre går på vintertur? Varför?

/D

Ett problem som jag tror kan tänkas uppstå är denna grupps "krav" på olika områdens skydd(t.ex. skoterförbud). Blir det mindre skidåkare typ i Kebne-området borde väl andra grupper ha lättare att få deras specifika krav uppfyllda när det blir färre röster emot.

/Pack
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
TordWullt Rundtur Riksgränsen-Alesjaure-Abisko möjlig nu? Turskidåkning 10
cyklariskogen Köpa/montera bindningar för turåkning (Stockholm) Turskidåkning 1
pajaflow Grövelsjön och turåkning med barn Turskidåkning 7
Askel Turåkning för nybörjare, var? Turskidåkning 3
ErikaJ Turåkning Hundfjället Turskidåkning 0
aksello Pjäxor för Turåkning och långfärdsskridskor Turskidåkning 1
jooose Nybörjarfrågor om turåkning Turskidåkning 13
k elias Längd- och turåkning nära tåget? Turskidåkning 11
niklaz Lite bredare skidor för jakt och turåkning i fjällen - tips tack Turskidåkning 5
Melkor Blandade frågor om turåkning Turskidåkning 3
MarieC turåkning i Stockholm med hund Turskidåkning 7
Uboat Vilken telemarkspjäxa för turåkning? Turskidåkning 2
Crimper Jämtland i februari Turskidåkning 0
L.A. Klädsel vid turåkning Turskidåkning 4
piaea Nybörjare på turåkning - Tips Turskidåkning 1
johan5588 Längd på stavar för turåkning ? Turskidåkning 13
bigfoot Turåkning runt Stockholm? Turskidåkning 9
hansthomas Frågor inför turåkning Turskidåkning 10
selen2 Skidbindning för turåkning. Turskidåkning 17
Calle_sthlm Byxor vid turåkning? Turskidåkning 4
Erkjoh Turåkning/Toppbestigningar runt Sylarna Turskidåkning 0
hk-boden Bra bindningar för turåkning Turskidåkning 4
ala Lina för turåkning Turskidåkning 0
Turåkning i Orsa Turskidåkning 1
Antero Turåkning kring Storulvån Turskidåkning 1
Turåkning i Sälen Turskidåkning 0
hsp Stighudar för skidor utan fäste för pulkadragning på plan mark Turskidåkning 3
patrikulvdal Kabelbindning NN 91 (stövelbindning) till moderna turskidor utan stålkant Turskidåkning 3
ValderUrskog Turskidor utan spann!.. Vad göra? Turskidåkning 9
Ulke Turskidåkning Umeå utan bil. Turskidåkning 8
stormfrog Hur ta sig upp på Kalfjället i Sälen utan lift? Turskidåkning 5
Charityman Vintertur i Jämtland utan erfarenhet Turskidåkning 7
ChristinaV Turskidor utan stålkant Turskidåkning 11
Wikinggirl udvik skoskav utan tejp Turskidåkning 17
yeahyeahyeah Åsnes Nansen och andra turskidor utan spann Turskidåkning 7
majaagnemo bindning till jörnkänga utan näbb Turskidåkning 3
frilufsar1 Halvvasan träningstips (även utan snö) Turskidåkning 0
i95_lab Turskidor utan spann - vallningsfritt? Turskidåkning 6
Tur med högst två övernattningar utan upprepning-går det? Turskidåkning 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.