• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Tubfotografering

Jag är lycklig ägare till en Kowa TSN-1 med 30 ggr okular. För att visa min fru och kanske några fler att jag tittar på fåglar och inget annat tänkte jag fotografera pippiarna med en digitalkamera t.ex. Nikon Coolpix 4500
På prov tog jag först min gamla videokamera och höll den ovanpå tubens okular enl de föreskrifter som jag läst mig till på nätet.
Bilderna blev skakiga och suddiga och min fru trodde knappt att det var fåglar som visades.
Nu till min fråga. Blir stillbildsfoton från Coolpixen mycket bättre än från min videokamera? Den kostar ju en del pengar och jag tycker inte om suddiga bilder.
Är min tubkikare tillräckligt bra?
Måste man använda zoomen till max för att få bort vinjetteringen?
Hur många suddiga foton går det på ett skarpt förutsatt att kamera-kikare-stativ är en fast enhet.
Jag vill bara ha svar från folk med egen erfarenhet gärna av nämnda kamera. Jag har läst mycket om stativ, adaptrar, avstånd okular-kameralins o.s.v. och jag har också sett många fina foton tagna med denna metod med olika kameror.
Jag är inte överdrivet intresserad av att regissera bilderna i Photoshop.
 
Vill och vill

haakan; sa:
Jag vill bara ha svar från folk med egen erfarenhet gärna av nämnda kamera.
Jag är inte överdrivet intresserad av att regissera bilderna i Photoshop.
Vill bara ha svar från..... det här är ett fritt forum... Eftersom jag går i exakt samma tankar som du kommer här lite länkar och källor jag samlat på mig inför kommande Nikon Coolpix 4500 köp. Själv har jag en Leicatub jag skådar mycket med. Jag har provat att handhålla en olympus digitalkamera framför okularet, insåg snabbt att kameror som zoomar internt (vilket Coolpixen gör men inte Olympusen) är en enorm fördel och att man bör ha en adapter. Dessutom verkar en tråd/fjärrutlösare vara oumbärlig för att få skarpa bilder.

Skillnaden mellan dig. stillbild och dig. video är upplösningen på bilderna. En dig. videokamera kommer idag inte alls upp i tillräcklig upplösning för stillbilder. Vill man filma så använd dig. videokamera, vill man ta bra stillbilder så använd dig. stillbildskamera.

Photoshop eller annat bildbehandlingsprogram är nog oundvikligt för att korrigera kontrast, skärpa, färgbalans, ändra bildstorlek efter ändamål etc. Man måste nog räkna med lite jobb i datorn.

Staffan

Allmänna digiscopingtips
http://www.digiscoping.ca/portd1h.html
http://www.md.ucl.ac.be/peca/test/a.html
http://digiscopingukbirds.homestead.com/DigiscopingInfo~ns4.html

Utmärkt sida om digiscoping
http://w1.155.telia.com/~u15506372/digfoto.htm

I senaste numret av fågelskådartidningen Roadrunner (Club 300) finns en utmärkt artikel om digital bilder genom tub, både video och stillbild.
http://www.club300.se/roadrunner/
Bli medlem eller köp lösnumret från http://www.naturbokhandeln.com/fst.html

Test av Coolpix 4500 (dpreview)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/C4500/C45P.HTM

Adapter
http://www.eagleeyeuk.com/erol2eu/x904.html
Svensk återförsäljare
http://www.naturbokhandeln.com/digi.pdf
 
Tubfoto

Tack för svaret och länkarna Staffan.Testen av Coolpixen tyder på att kameran är bra och skådarna använder den ju till tubfotografering med lyckade bilder som resultat.De dåliga bilderna visas ju aldrig. När jag skrev min gamla videokamera menade jag att jag filmade och att jag ej tog några digitala "foton" med den genom tuben. Den är född innan de digatala videokamerorna fanns.Jag känner till att en dig. videokameras stillbildsförmåga är sämre än motsvarande digitalkameras. Vad jag däremot inte vet är om min tub Kowa TSN-1 med 30 ggr okular kvalitetsmässigt passar för tubfotografering. Jag vill inte köpa både ny tub och digitalkamera för att kunna fotografera fåglar. Dessutom vet jag inte om vinjettering uppträder starkare på min gamla tub jämfört med de nyare tuberna. Det var därför jag bad om svar från någon som är erfaren tubfotograf. MVH Håkan Nilsson
 
Re: Tubfoto

haakan; sa:
Vad jag däremot inte vet är om min tub Kowa TSN-1 med 30 ggr okular kvalitetsmässigt passar för tubfotografering. Jag vill inte köpa både ny tub och digitalkamera för att kunna fotografera fåglar. Dessutom vet jag inte om vinjettering uppträder starkare på min gamla tub jämfört med de nyare tuberna.
Vinjetteringen kommer man ifrån genom att zooma med kameran, vinjettering uppkommer nästan alltid om man inte zoomar oavsett tubmodell, men ju större okularöppning desto mindre risk för vinjettering lär det vara. Jag har sett bilder tagna genom kowatubar, företrädesvis 611 (sämre än din modell), och de bilderna var helt OK även om några lidit lite av "kromatisk abberation" se t.ex. http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?ID=45844 (att skärpan inte är helt perfekt har nog inget med tubmodellen att göra, däremot färgsättningen.)

Staffan
 
Tubfoto

Tack igen för svaret. Nu ska jag göra en adapter till coolpixen som jag beställt från Tyskland. MVH Håkan Nilsson