Trangia nonstick

Har tänkt köpa ett nytt Trangiakök men är osäker på vilken modell jag ska välja. Valet står i dagens läge mellan 27-2 (aluminium) och 27-6 (nonstick)

Det jag först och främst undrar är hur hållbar kärlen i nonstick är vid ”normal” användning. Slipper något möjligtvis och skava på stekpannan och den mindre kastrullen under vandring när köket är ihoppackat? Detta är mina egna spekulationer, men jag undrar ifall det finns möjlighet att kaffekannan som placeras i den mindre kastrullen slipper och skava på nonstickytan i kastrullen?

Är mina farhågor obefogade eller är det någon som har erfarenheter av något dylikt gällande nonstickkärlen?

Roger
 
Köpte INTE nonstick...

Köpte ett Trangia precis nyligen, och tog inte nonstick. Dels tycker jag aluminiumkastrullerna fungerar bra utan beläggning, dels så slits nonstick av vid för hög temeperaur. Och det är ju inte ovanligt att man får i skogen.

Vill man ha någon nonstickkastrull så kan man ju köpa den löst.

Jo, så köpte jag ett Optimus 111, nyskick, på loppis för 100:- :)
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Nja

Det finns ju grejer att lägga mellan stekpannans botten och övriga köket som hindrar nötning i hoppackat läge, tex finns en särskild skärbräda/lock/såll-bräda som är utmärkt. Eller släng in en tunn tunn skumgummimatta.

Vad det gäller nonstick eller inte, beror det ju på hur du lagar mat. Steker du ofta kan det faktiskt vara värt det. Själv blir det mycket färdigmat, pga av viktkrav, och då nöjer jag mig med alu, eftersom stekpannan bara utgör lock på pannan.

/Micke
 
Har ett trangia som har åtskilliga år bakom sig. Det har uppgraderats då och då - bl.a. med en nonstick stekpanna för en hel del år sedan och den stora kastrullen i nonstick för ett par, tre år sedan. Visst kan man se en viss nötning i stekpannan men inte värre än att den fortfarande fungerar väl. Jag har tidigare haft en hårdpapp-skiva som skydd för stekpannan/locket men nu uppgraderat till multidisken.
Jag valde att ha den större kastrullen i nonstick och den mindre i aluminium eftersom jag packar gasbrännare, jukkassticka, kökskniv, tamoj m.m. i köket. Det innebär och hårda och vassa metallkanter. Den större kastrullen ahr nu varit med några år och den är fortfarande fin inuti. Har du endast kaffepannan och inte hårda och vassa saker i den lilla kastrullen så blir inte slitaget så hårt.
Det är så bekvämt att diska nonstick kastrullen jämfört med aluminum d:eek: att det är nästan bara den stora kastrullen som jag använder idag.
 
Köpte sist och slutligen ett 25-6 kök med stekpanna och kastruller i nonstick. Om 1 ½ vecka bär det av till fjällen på en veckas fiske/vandringtur. Återstår att se ifall man får äta nonstickbeläggning tillsammans med fisksoppan.:)

Roger
 
Använder du gas så funkar nog non-stick.....Bränner du på med sprit är det lite svårare att reglera värmen och då bränner du lätt beläggningen !

/P.D
 
Stek i kastrullen!

Det är i regel bättre att steka i kastrullen än i stekpannan på Trangian, både med rödsprit/metanol och med gas, framför allt när det är lite kallt och blåsigt*). Således ett utmärkt råd att ha stora kastrullen med teflon och lilla i billigast möjliga (eller låta teflonet i lilla kastrullen slitas under transport om de bara säljes i ´sats´). Rostfritt är uselt, inte ens lättdiskat pga fastbränning. Duosal är bäst i lilla kastrullen.
Nu kommer ju locket i teflon, och det är väl OK som lock och för att steka fisk (på svag värme), och då behöver man ju största möjliga format (åtminstone 22cm!). Vill man ha en hetare miljö är kastrullen bättre.

/Lasse

*) Svetslågor typ Arctic kan antagligen värma upp vad som helst, inkl omgivande luftlager. Gas och sprit torde ligga ett resp två snäpp efter. Men har andra fördelar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips