Trangia detaljer

Efter att använt Trangia i många år läste jag om att hålen i underdelen ska vara mot vinden. Tänk att jag överlevt detta i så många år. När man missat en sån detalj tänker man vidare och vad har jag missat mer. Då fortsätter frågor ned i detaljnivå. Ska stekpannan som lock ha insidan nedåt eller uppåt? Ser hur flera undrar hur nördiga frågor det finns i livet.
 
Ska Trangiastekpannan som lock ha insidan nedåt eller uppåt?

Som lock:

Insidan nedåt - för bästa verkningsgrad. Detta eftersom det bromsar upp flödeshastigheten
hos den varma gasen längs kastrullens sidor iom att den tvingas göra en extra bromsande
kullerbytta runt vindskyddets kant.

Insidan uppåt - om du har någon form av non-stick-beläggning i stekpannan. Detta eftersom
lockets vibrationer (de små som trots allt uppstår) kommer att skava på stekpannans non-
stick-beläggning där ytan vilar mot kastrullens kant.
(Och! Om du sk--er i den ytterst minimala lilla verkningsgradsdifferensen - för då kan du [för-]
värma något i stekpannan/kastrullocket medan du kokar X i kastrullen under...)
 
Tack för svar

Som lock:

Insidan nedåt - för bästa verkningsgrad. Detta eftersom det bromsar upp flödeshastigheten
hos den varma gasen längs kastrullens sidor iom att den tvingas göra en extra bromsande
kullerbytta runt vindskyddets kant.

Insidan uppåt - om du har någon form av non-stick-beläggning i stekpannan. Detta eftersom
lockets vibrationer (de små som trots allt uppstår) kommer att skava på stekpannans non-
stick-beläggning där ytan vilar mot kastrullens kant.
(Och! Om du sk--er i den ytterst minimala lilla verkningsgradsdifferensen - för då kan du [för-]
värma något i stekpannan/kastrullocket medan du kokar X i kastrullen under...)

Härligt du förde in några små åsikter. Mina tankar har varit om att insidan nedåt bromsar förbränningen och lägre effekt. Provat båda men har aldrig märkt någon skillnad. Men det är lite trixigare att få tag om locket med insidan nedåt. Insidan uppåt har skapat skräp några gånger i maten.

Nästa fråga är man ska inte fylla mer än 2/3 i brännaren. Varför ?

Vad har ni för tankar om vintertillsatsen eller vad den heter.
 
Det kokar över och det flammar upp höga flammor om man har för mycket sprit i brännaren.

Och om det blåser mycket så kan alltså köket smälta om man vänder ventialtionshålen fel
 
Vad har ni för tankar om vintertillsatsen?

Den är bra på att få spritbrännaren att stormkoka om den används under annat än rejäl kyla. Och en stormkokande spritbrännare brinner MYCKET kraftigare än normalt - vilket leder till ytterligare eldande för kråkorna och slöseri med bränsle. Lagom är alltid bäst - och ofta räcker det mer än väl att elda spritbrännaren med simmerringen på. Full eldstorm är lika oönskat under en campingkastrull som det var när ordet uppfanns...
 
Härligt du förde in några små åsikter. Mina tankar har varit om att insidan nedåt bromsar förbränningen och lägre effekt. Provat båda men har aldrig märkt någon skillnad. Men det är lite trixigare att få tag om locket med insidan nedåt. Insidan uppåt har skapat skräp några gånger i maten.

Nästa fråga är man ska inte fylla mer än 2/3 i brännaren. Varför ?

Vad har ni för tankar om vintertillsatsen eller vad den heter.

När jag kör med gas i varmt väder kan jag få problem att brännaren slocknar om jag har insidan nedåt. Tolkat det som att det blir för mycket avgaser som inte ventileras ut. Nån som haft samma bekymmer?
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
När jag kör med gas i varmt väder kan jag få problem att brännaren slocknar om jag har insidan nedåt. Tolkat det som att det blir för mycket avgaser som inte ventileras ut. Nån som haft samma bekymmer?

Säkert fler än du med samma bekymmer, bl a jag. Jag har tolkat det på samma sätt som du. Sedan hör jag till dem som har haft hålen i lä men har tänkt om. Brukar oftast, om det inte blåser väldigt lite, laga mat i skydd av den öppna absiden. Drar betydligt mindre med bränsle då.
 
Kanter neråt innebär också mer dropp mot marken. Vilket iof borde innebära mindre kondens om man lagar mat i tältet då vattnet är enklare att torka upp på golvet än i hela taket. Å andra sidan inte bra om syretillförseln stryps med ökad risk för kolmonoxidförgiftning.

Jag kör kanterna uppåt för det mesta.

Btw. En så enormt nördig diskussion. Älskart.

/Gustav
 
Kanter neråt innebär också mer dropp mot marken. Vilket iof borde innebära mindre kondens om man lagar mat i tältet då vattnet är enklare att torka upp på golvet än i hela taket. Å andra sidan inte bra om syretillförseln stryps med ökad risk för kolmonoxidförgiftning.

Jag kör kanterna uppåt för det mesta.

Btw. En så enormt nördig diskussion. Älskart.

/Gustav

En fundering jag har är att Trangia fått sin form av att funka med spritbrännare. Sen sätter jag dit en gasbrännare med betydligt större effekt och därmed större behov av syre. Frågan är om hålen i undetdelen borde vara större då? Funderar på stt testa på ett gammalt 25-kök och se om det blir skillnad

För övrigt håller jag med, en härligt nördig diskussion!!! Mer sånt!

Jag har både ett 25 HA för paddling och ett 27HA för vandring. Underbsra kök made in Jämtland! Har varit otrogen med ett Primus Eta Spider super duper men efter att brännaren gått sönder två gånger (trots verkstadbesök hos Primus) så är det nu trangia all in!!!
 
Jag har alltid använt stekpannan som lock med kanten nedåt utan problem i alla år från tidigt 80-tal med spritbrännare via första generationens gasbrännare (från EPI gas) och dagens GB74 brännare. Använder både Trangia 25 resp 27 på samma sätt.
 
Någon som vet varför gasolröret går i en båge över en del av brännaren
 

Bilagor

  • GB74.jpg
    GB74.jpg
    18.8 KB · Visningar: 1,169
En fundering jag har är att Trangia fått sin form av att funka med spritbrännare. Sen sätter jag dit en gasbrännare med betydligt större effekt och därmed större behov av syre. Frågan är om hålen i undetdelen borde vara större då? Funderar på stt testa på ett gammalt 25-kök och se om det blir skillnad

Reaktionsformel Propan:
C3H8 + 5O2 -> 4H20 + 3CO2 (ger ca 2,2KJ/mol)

Dvs
2,2KJ/5=0,55KJ per luftenhet

Reaktionsformel Etanol:
3O2 + C2H5OH -> 3H20 + 2CO2 (ger ca 1.2KJ/mol)

Dvs
1,2KJ/3=0,4KJ per luftenhet

Antag:
Effekt GB74 = 2000W
Effekt spritbrännare = 1000W

Vilket ger 1,44 (2*0,4/0,55) mer luftbehov.

Slutsats1: ca 50% mer luftbehov
Slutsats2: köksnörderi är kul
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips