Trangia 25 1/3/5/7

Hejsan.
Är ny i detta eminenta forum och tyckte det var dags att själv komma in i händelsernas centrum.

Jag är pågång att inhandla ett Primus Trangia kök. Tänkte att strl 25 kunde vara ett vettigt val efter att ha läst recensioner här på sidan osv.
Däremot har jag letat efter en tråd som behandlar materialets olika fördelar samt nackdelar, utan lyckat resultat.
Efter en snabb koll i utebutiken så ansåg jag att nummer 7 (dvs en blandning mellan stål och alu. kan vara vettigt. De på butiken sa även att det var det mest hållbara alternativet, man behöver inte vara rädd för knivar i botten osv.)
Någon som har erfarenhet av ren aluminium samt teflon varianten som har lust att dela med sig av sina erfarenheter?

Hållbarheten är det som är absolut vikitgaste för mig. Vill dock inte slänga ner flera hundra på en titanvariant.

/Erik
 
vad du än gör så köp inte Titan,det är bara lätt men har inge saker som gör det till ett bra material för matlagning
Annars hade utemagasinet ett test för ett år sedan(nr 5 TROR JAG) med alla tranigias material. kanske kolla in där...
annars fungerar alu med taflon pass bra.skälv har jag ett MSR blacklite Cookset med Primus Omnifuele,
blir ganska dyrt men det fungerar bra för mig.kanske lite omtåligt med non-stick men diskningen blir super lätt.
annars är Dousal ganska bra har jag hört(det bästa från 2 världar aluminium och rostfritt)
men där har jag ingen erfarenhet av...menköp INTE Titan modellerna förutom ifall du ska tävla i BAMM eller FEM.

Go tur Jocke
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jo, det är den där Dousal versionen som jag är mest sugen på. Dock ville de ha 699:- för den versionen på Utebutiken. Det känns lite väl blodigt när vanliga ALuminium kostade typ 400:- på InterSport.
 
Pris på 25-7

Homie; sa:
Jo, det är den där Dousal versionen som jag är mest sugen på. Dock ville de ha 699:- för den versionen på Utebutiken. Det känns lite väl blodigt när vanliga ALuminium kostade typ 400:- på InterSport.

25-7 går att köpa för runt 600:- på bland annat Naturkompaniet (tro det eller ej!) och Addnature.se mfl ställen. Jag använder också Duossal kastrullerna i Trangia systemet, fast oftast tillsammans med mitt Optimus Nova (i eller utan för Trangia vindskyddet). Dom står pall för det för den mesta misshandeln som man kan tänkas utsätta dom för under både kortare och längre turer. Den största fördelen enligt min mening är dock det faktum att man kan använda metallredskap/bestick utan att nämvärt förstöra insidan av kärlen. Just det innebär ju också att när någonting bränt fast i kastrullerna (eller stekpannan) så kan man helt enkelt skrapa bort det värsta innan man diskar som vanligt.

Personligen skulle jag välja Duossal före Aluminium vare sig det kostade två eller tre hundralappar mer. Ren aluminium på insidan av kok och stekkärl går fet bort, så en relevatare jämförelse vore väl non-stick varianten t-aflon vs Duossal. Där skiljer priset en dryg hundring till t-aflonets fördel, men då har man en känsligare insida...

Hoppas du kan hitta Duossal varianten till en prisnivå som du finner acceptabel!

Mvh Jesper
 
Alu

Jag har haft mitt Trangia 27:a sen -84, det är av std. alu förutom stekpannan som har teflon överdrag (tror att detta var en nyhet då jag köpte det) mina kärl är normalt slitna och har klarat sig bra efter MC-åkning och vandring, jag har inga problem med bestick i botten eller fastbränning, jag har i alla år haft flytande bränsle men gick i år över till gas, vilket är riktigt bra. Alltså tror jag att om man ser på mina kärl så klarar de sig bra utan att man ska behöva fina legeringar eller överdrag, detta alternativ är ju samtidigt billigast. Skulle jag köpa något idag så skulle det bli Duossal-varianten, den verkar vettig. Man har ju sitt kök i många år så någon hundralapp till kan det allt kosta tycker jag. /Gunnar
 
600:- känns ändå mer acceptabelt, Vet inte riktigt varför. =)
Nu ska jag leta upp Naturkompaniet och kolla om de har dem inne. På deras hemsida så sålde de inte produkten tyvärr. Slår nog en signal nästa vecka och kontrollerar utbudet.
Tack för trevliga och snabba svar.

/Erik
 
Aluminium regerar

De rena ursprungliga alu-kastrullerna är bäst. Non-stick är skit i längden. Duosal är trams, tungt och bränner fast lättare än alu. Alu är lätt, billigt och ger snabb jämn värme. Har du gasbrännare är det ju ultralätt att reglera till rätt värme. Små bucklor och repor blir med åren vackra och ger köket patina. Blir det för mkt köp nytt! Jag har hittills inte funnit några vettiga argument för att köpa det dyra duossal istället för alu.

vänligt men bestämt,
Dr L
 
ett argument kan ju vara att det kan vara skadligt för människan att få i sig för höga halter av aluminium, vilket händer lätt när man repar kastrullen med metallbestick.
För övrigt är värmefördelningen i duossal lika bra som den i de i rent aluminium.
 
Köp Aluminium.
Jag har ett 27 som är köpt -74 med teflon i stekpannan (nyhet då), den teflonen ser inte kul ut idag :-(
Jag har ett 25 som är nyare i endast alu o det funkar kanon, har aldrig några bekymmer med disk eller sprickor eller annat. Jag eldar med sprit eller Explorer-brännare med fotogen. Ibland direkt i brasan oxå.
Summan är att jag är skitnöjd fast jag har det billigaste :)
 
Har precis för bara 10 minuter sen köpt två teflonpannor istället för aluminium. Nu är det slutjävlat med krånglig disk !!!

Har man trä/plast-bestick kommer de nog att hålla. Vikten inget att snacka om. Med gas är det inga problem att reglera värmen....

/P.D
 
Duossal funkar för mig

Det blev duossal när jag köpte Trangia för ett antal år sedan och jämför jag med mina föräldrars alu-Trangia så ser mitt betydligt trevligare ut. Det har i och för sig bra många år på nacken men är nog använt mindre än mitt eget. En nackdel med duossal är ju att det är lite tyngre men är man ändå inne på Trangia så kanske man inte tänker på vikt. Hörde av en kompis att hans titankastruller (kanske stekpanna) hade buktat sig av värmen från bensinbrännare, vilket inte mina duossal gjort.

I det där testet i utemagasinet som någon skrev om har jag för mig att Trangias kastruller inte fick speciellt bra kritik, tror kriterierna var snabbkokning/jämn värmefördelning/diskning där duossal var riktigt dålig vid diskning vilket jag aldrig märkt.

/H
 
Duossal för 350kr

Vet inte var du bor, men på Intersport i Malmö så finns det ett Trangia Duossal 25-7 för 499 kr - 30%. Köpte ett själv för några dagar sedan. De har nog stått på hyllan ett tag, därav 499kr, och sen är det ombyggnadsrea!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips