Trä eller Alu?!

Trä! (Om du ska ha den själv och är rädd om den)

Men egentligen hänger det mest på modellen. Jag föredrar ett rätt så kort, brett blad så man inte slår i botten. T-handtag ger enligt min uppfattning bäst grepp och överlägsen känla för hur paddeln egentligen är vriden. Paddeln bör (måste) vara förstärkt i nederkanten av bladet om du inte enbart paddlar djupa sjöar. Den förstärkningen bör inte vara tjock aluminiumplåt vikt över kanten. Inte för att jag vet om det betyder något praktiskt men det är inte snyggt!


Bra paddlar görs t.ex. av Grey Owl. Kolla in Acrons hemsida http://come.to/acron. "Hammerhead" tycker jag verkar vara en bra modell. En plast/aluminiumpaddel i av den typen är inte fel det heller men jag tycker att en paddel ska vara vacker att se på. Hi-Tech trä är rätt!


I Friluftsfrämjandet i Uppsala där jag är aktiv hyr vi ut kanoter och sådana sammanhang är det bara plast som gäller.


Per Ytterberg
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Enligt min mening är det bara trä som gäller. Har testat både alu och glasfiber men efter att ha paddlat en träkanadensare i en vecka var jag såld. Visst måste man tänka efter och vårda kanoten mer men känslan är otrolig. Denna känsla blir bara bättre med en kanadensare man själv har byggt. Är man intresserad av att paddla fors så fungerar trä även väldigt bra här.

Peter: Träkanadensare har en egen själ.
 
på grund av lite stress så läste jag lite slarvigt men jag tycker ändå det är trä som gäller och man behöver inte alls förstärka bladkanten med metall. Jag har dock samma inställning som jag skrev i det förra inlägget om att man gör sin paddel själv.
 
Mer om trä och plast

Det kanske var min slutkläm om vår uthyrning som missledde dig en smula. Jag menade plastpaddlar. Annars håller jag med om att träkanoter har själ. Själv har jag byggt två canadensare i woodstripteknik. Det kanske inte är vad puristen anser vara "trä" men det ser ut som trä i alla fall!

Men viktigare än att kanoten har "själ" är att den är att rätt typ för det man tänker göra! Det är i viss mån en filosofisk fråga. Ska ens ägodelar ha "själ" eller ska man ha skitkul med dem? Ska jag ut och busköra blir det en plastkanot. (Men med min plastförstärkta träpaddel!) På ett lugnare vatten passar någon av mina "strippor". Dessa har nu nått ett angenämt stadium av förfall då jag kan resonera ungefär som "vafan, reporna är ju under vattenlinjen så det syns ju inte, och en till spelar väl igen roll"! För huvudsaken är ju att man använder grejorna; Att användaren har själ snarare än att prylarna har det.

Min slutsats:
Hjälm ej nödvändigt: Träkanot
Hjälm behövs: Plast

Enkelpaddelhälsningar!
Per
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips