Torkad mat och vikt

Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?
 
Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?

En tumregel skulle kunna var att kött och fisk får färskvikten reducerad med 65% genom torkning. När det gäller frukt och grönsaker är det väldigt varierande beroende på vilken frukt etc. det är, så jag har dålig koll på det.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

avslutad210712

Gäst
Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?

Vid senaste torkningen fick vi följande

Köttfärsen minskade med ungefär 60% och kycklingfärsen med ungefär 75%.
 
Man kan kolla i t.ex. livsmedelsdatabasen hur mycket vatten de olika livsmedlen innehåller, men sen torkar man kanske inte bort riktigt allt vatten (det brukar blir FÖR torrt då).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips