Tomater och Bananer större klimarbovar än Oxfile ?

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Här har man räknat lite på hur mycket olika födor belastar miljö och klimat, enligt uträkningen ger Oxfile mindre belastning per kalori än Bananer och Tomater.

Apelsinjuice och därmed Apelsiner är klimatbov det med tydligen.

Kyckling och kassler har visst mindre påverkan än Äpplen.


Intressant tanke då man ofta har haft en förkärlek att jämföra kilo för kilo, jämför man kalori för kalori så kan man kanske få andra resultat.
 
Senast ändrad:
Intressant att både Fläskkött och Chark har lägre värden än Salladsgrönsaker, flygimporterade grönsaker är värst i denna lista.

"Rätt med kött" är tydligen bättre än "köttsubstitut"

"Viltkött" är ju som vi redan visste bland det bästa vi kan äta om vi bryr oss om miljön. :)






1601049536267.png


 
Senast ändrad:
Och som kan täcka några promille av konsumtionen i världen. Lite som att säga att generatorn till cykellyset är lösningen på hållbar elproduktion. Åsa-Nisse löser världsproblemen.

Tur i alla fall att vi är ca 300000st jägare med familj i Sverige som gör det vi kan för att inte påverkar klimat och mer än nödvändigt. :)

Det viktiga är ju att ta till vara på dom bra saker som finns omkring oss, i dagsläget går tex massvis med prima Vildsvinskött till spillo på grund av tillkrånglat regelverk vilket är mycket synd.

I varje kalori importerad sojabiff eller tomat som ersätts av motsvarande Vildsvinskött finns ju en vinst att göra :)
 
Tur i alla fall att vi är några promille som äter så vi inte påverkar klimat och mer än nödvändigt. :)

Det viktiga är ju att ta till vara på dom bra saker som finna omkring oss, i dagsläget går tex massvis med prima Vildsvinskött till spillo på grund av tillkrånglat regelverk.

Varje kalori importerad sojabiff eller tomat som ersätts av motsvarande Vildsvinskött är ju en vinst att göra :)
Exakt.

Värnar du miljön - ät kött. Särskilt om du är svensk då vårt land mer eller mindre är som gjort för att hålla nötboskap och att jaga.
 
Per g av människa absorberbart komplett protein är vettigast tror jag. Protein är det viktigaste näringsämnet och bra proteinkällor (=animaliska) gör att man får i sig allt annat man behöver.
 
Kanske för att eliminera inverkan av vattnet? Jämför man per kilo så blir ju "torra" livsmedel bättre är "blöta".

Nu är det kanske inte helt fel att jämföra maten som den verkligen är när vi stoppar den i munnen och kalori mot kalori för det ger rimligen en bättre bild av hur mycket av födan man måste tugga i sig för att tillgodose kroppens dagsbehov.

Sen finns det ju ett stort frågetecken till att transportera vattenrik mat (tex gurka och tomat innehåller mer än 90 procent vatten) från utlandet till Sverige när vi har ett av Världens bästa dricksvatten hemma, när det dessutom finns bättre alternativ som lufsar runt i skogen utan att tillvaratas så bra som det skulle kunna.
 
Lite som att säga att generatorn till cykellyset är lösningen på hållbar elproduktion. Åsa-Nisse löser världsproblemen.

Bra att du tog upp ämnet cyklar och elproduktion även om det egentligen förtjänar en egen tråd.

Om man jämför en vanlig trampcykel med dynamo mot en nu så i ropet el-cykel med ledbelysning matad från uppladdat batteri så vinner den förstnämnda i alla fall med hästlängder, inte ens Litiumbatteri eller eller miljöförstörande vindkraftverk behöver den nyttja för att ta sig frånpunkt A till B.

Dessutom är motionen man får på köpet främjande för folkhälsan. :)


Ändå är det inte trampcykeln man väljer subventionera utan el-cykeln.
 
Senast ändrad:
Status
Ej öppen för ytterligare svar.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.