Tomat-Bleka

Tomat-Bleka

1 st. fiskblock ca 400 gr Alaskan Pollock
6 st. små potatisar (4 st. stora)
4 st. ägg
2 st. fiskbuljongtärningar
1 burk krossad tomat




Fyll den större kokpannan till hälften med dricksvatten.
Lägg i buljongtärningarna.
Skala potatisarna och skär dem i fyra bitar (det kallas att kvarta dom).
Lägg potatisbitarna och äggen i pannan och låt det börja sjuda.
När äggen sjudit i 6 minuter så lyft med en sked över dem till den mindre pannan och fyll den med kallt vatten. Om tillgången är god så byt vatten ett par gånger så att äggen kyls, de blir då lättare att skala.
Lägg i fiskblocket och låt det blir färdigkokt samtidigt som potatisen.
Det tar ytterligare ca 10 minuter, provstick i potatisbitarna med en tilltäljd sticka.
Avsmaka med salt och peppar (vit eller citronpeppar).
Skala under tiden äggen och skär dem i bitar.
Slå de krossade tomaterna och äggbitarna i fiskgrytan.
Låt rätten småsjuda och bli genomvarm.


Servera i stora kosan med örtsalt (Trocomare) och ett par skalade hela morötter.


Patrik
 
Heta Räknudlar

Heta räknudlar

1 burk skalade räkor (ca 175gr)
ca 200 gr äggnudlar
1 dl hackad salladskål
3 msk thai sötsur chilisås
1 vitlöksklyfta
1 liten röd spansk peppar


Skala och skiva vitlöksklyftan tunt.
Dela spanska pepparn på längden i 4 delar.
Skrapa bort vitt kött och kärnor med knivspetsen.
Skiva även denna tunt.
Täck botten i stora pannan med olivolja.
Slå i thaisåsen, vitlöks och peppar hacket, salladskålen samt räkorna.
Salta och peppra efter egen smak.
Rör om väl så att marinaden täcker räkornas alla sidor.
Koka äggnudlarna i lilla pannan enligt förpackningen.
Slå av vattnet och ställ dom åt sidan.
Ställ stora pannan på brännaren och woka räkorna under omrörning 2 minuter.
Häll över nudlarna och rör om i en minut.
Lyft av från värmen och låt rätten efterdra i 5 minuter.

Serveras i stora kosan med en skvätt fil och sconesbröd.


Patrik
 
Strömmingspanna

Strömmingspanna


1 paket strömmingsfilé
1 tub kaviar
2 msk dillblad
3 dl matlagningsgrädde
1 liten gul lök
1 påse potatismos
1 paket hårt tunnbröd


Tina strömmingsfiléerna i vatten.
Lägg ut dem med köttsidan uppåt på en skärbräda eller i stekpannan.
Salta och peppra med vitpeppar.
Spritsa på kaviar längs filéernas fördjupningar.
Strö frikostigt med dill över.
Rulla en filé åt gången och ställ rullen på högkant i den större kokpannan.
Hacka löken och häll hacket över fisken.
Slå matlagningsgrädden i pannan.
Låt strömmingspannan stå och dra under lock.
Fyll vatten i den mindre pannan (se mängd på mospaketet).
Koka upp vattnet och häll i resten av dillbladen.
Lyft av lilla pannan och ställ den stadigt.
Vispa ner mospulvret och rör tills det blivit en lagom konsistens.
Ställ strömmingspannan på stormköket och låt grädden få ett uppkok.
Minska värmen och sjud under lock ett par minuter.


Servering

Bred ett lager av moset på en tunnbrödskiva.
Lyft över strömmingsrullar med spad och lök till brödet.
Mosa ut fisken lite lätt så den ligger stadigare på brödet.
Ät och njut.


Patrik
 

Aktuellt

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
jag såg på en av dina bilder en Muurikka, är du väl bevandrad i dess funktionalitet? dom e inte jobbiga så att allt fastnar och blir äckligt å så?
 
Elda den svart första gången.
Olja den med papper och en stekspade (varm).
Upprepa några varv.
Placera den sedan så att bara halva är över lågan.
Då får du olika temperatur på zooner, så du kan flytta maten till en plats som har önskad effekt för ändamålet.

/P
 
chinerunner; sa:
Elda den svart första gången.
Olja den med papper och en stekspade (varm).
Upprepa några varv.

samma teknik som när man "bränner in" gjutjärn.. OK!

chinerunner; sa:
Placera den sedan så att bara halva är över lågan.
Då får du olika temperatur på zooner, så du kan flytta maten till en plats som har önskad effekt för ändamålet.

/P

det funkar som en wok då eller?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips