Törs man dricka vattnet?

Kanske Calicivirus?

Diskuterade olika möjligheter med en infektionsläkare.

Att det skulle röra sig om något i vattnet är tänkbart och det är möjligt att det är en virusepidemi t ex Calicivirus som också sprids med kontakt och t om droppsmitta.
Allmän hygien tvål och vatten före matlagning etc kan minska risken om redan någon i gruppen drabbats. Diskning med varmvatten etc. Helst handrengöring med sprit som man praktiserar på sjukhus.

Mera finns att läsa på http://www.smittskyddsinstitutet.se/diseases.asp?prmDocumentID=176&AlphaStart=C&menuStart=0

Att epidemin skulle ha med lämlarna att göra är nog osannolikt.

Hälsningar Thure
 
Disken?

En vanlig orsak att våra soldater som åt i burk på övningar, på den tiden vi hade sådana, fick ont i magen, var dålig diskning! Har själv fått lida av det både hemmom och utomlands. I extrema fall kan det leda till Hepatit och det är inte kul!
Så diska bättre, tvätta händerna ofta och minst efter stolbesök och före matberedning och disk!
Med god hygien kommer man långt och komfortabelt!

Hälsningar

Johan K
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Lämmlar

Precis hemkommen från en fjälltur runt Abisko-Keb, och jag måste bara stämma in i vad ni andra säger. Det är många som är magsjuka i år. Jag har hört om ett flertal personer som varit magsjuka under förra veckan (på olika platser, i olika resesällskap) och en del har även haft rejäl feber.

/Håkan
 
Campylobacter

Jag fick precis svaret från vårdcentralen. Det var Campylobacter jag fick i Abiskofjällen. Smittkällan är vanligen från fåglar som förorenat vattnet, men kanske alla döda lämlar dött av Campylobacter? Jag drack bara friskt och vad jag trodde fint fjällvatten. Så hädanefter kommer jag tyvärr att använda vattenreningstabletter. 40C feber är inget jag vill ha på fjället fler gånger.

/Olof
 
Det kan aldrig vara spciellt höga halter av bakterier i rinnande vatten. Men för en del bakterier (tex Campylobakter och Salmonella) så behöver man inte få i sig många för att bli sjuk. Det verkar förövrigt inte var så ovanligt med just Camptlobakter infektion via vattnet http://www.smittskyddsinstitutet.se...aStart=C&SectionName=Kommentarer+%2F+%D6vrigt

En lösning är annars att värma vattnet, men då får man ju släpa med sig mera bränsle.
[Ändrat av KLAGER 2001-09-18 kl 15:11]
 
Chansa?

Risken måste ju ändå vara ganska liten för smitta (om man bara tar vatten i strömmande jåkkar). Eller? Är det inte bättre att ta risken för magsjuka, även om det är flera i år som blivit magsjuka så är det ju inte så varje år. Om man jämför risken för magsjuka i fjällen med risken för magsjuka om man tar räksallad till korven på nån korvmoj på stan. När utsätter man sig för störst risk (för magsjuka)?
 
Mera om Campylobacter

Visst kan man chansa, risken är nog ganska liten. Jag har aldrig tidigare blivit sjuk. Den här gången blev 2 av 4 personer sjuka och vi hade tur eftersom det bröt ut strax innan vi kom tillbaka till fjällstationen. Effekterna sedan blev ganska kraftiga, jag blev helt utslagen i 4 dagar f.f.a. av den höga febern och hade inte kunnat ta mig tillbaka till civilisationen för egen maskin.

Att tänka på var att vi tog bara vatten i kraftigt strömmande jokkar.

Campylobacter dör av att upphettas till 56C i 5 minuter men de är väldigt smittsamma, tydligen skall så lite som 500 st bakterier räcka för att man skall bli sjuk.

/Olof
 
NSD

Råkade troligen ut för campylobacter för en tio dagar sedan. Befann mig uppe på ripjakt i fjällen där stora renhjordar hade passerat innan och sorkar och lämlar pinade iväg så fort man lyfte ett lillfinger. Väl hemma inföll både jag och kompisen i feber och magsjuka.

När jag läste NSD imorse lyste det upp vad vi förmodligen hade drabbats av!

http://www.nsd.se/index.php?paper=nsd&artikel=27468

Pack
[Ändrat av pack 2001-09-25 kl 16:41]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips