• Obs! Tänk på att om du lägger ut din epostadress eller telefonnummer i forumet finns risken att de snappas up och används för spambrev och dylikt. För att slippa detta kan du istället be intresserade att kontakta dig via funktionen "Skicka epost till..." som finns i menyn man får få man klickar på ditt namn vid foruminlägget.

Tjej-MTB?

Hejsan!

Jag är eg. bara nyfiken på vad tjejer tycker om tjej-specifika MTB. Ni vet de där rosa eller mintgröna med ram anpassad för cykling i kjol?.... ;-)
Kanske var en lite syrlig kommentar men det är ju så! Komponenterna är i samma klass som killarnas så det enda som skiljer är ramen o färgen (och tillgången..). Gör det så stor skillnad? Gör det någon skillnad alls? Vi har kanske kortare överkroppar men det går ju att justera sånt med mindre ram eller kortare styrstam. Eller?
Finns det nån tjej som använder tjej-MTB på tävlings-nivå tex? Där om någonstans borde det ju annamats om det nu är bättre tycker man....

Tacksam om någon kan räta ut dessa frågetecken!

/IMO
 
Har inte prövat själv, men är inte så nöjd med min nuvarande cykel så funderar på en tjej MTB nästa gång. Vad jag har hört skiljer måtten på ramen så att tyngdpunkten hamnar mer korrekt för "kvinnlig geometri" Ibland även kortare vevarmar, smalare styre för smalare axlar samt kortare till bromshantagen för mindre händer. Låter bra tycker jag med en cykel som är anpassad för hur vi ser ut precis som jag väljer träningskläder för damer eller skor.. Fast sedan beror det ju alltid på vad man trivs med, alla ser ju faktiskt olika ut. Lycka till!
 
Jag håller mig (än så länge) på vägarna, men kan dela med mig av de erfarenheterna i alla fall.
Jag har sett tjej-MTB (CycelPro?), där det satt ett sämre växelpaket på, jämfört med de andra cyklarna som kom den våren. Det här var något åt sedan och jag vet inte om det var tillverkaren eller affären som valt växel.
Om man jämför min racer med "normalcyklistens" så har jag en storlek mindre ram, kortare styrtapp, hissat upp styret en bit, bredare sadel och stort register växlar (tre kransar fram). Det är ingen speciell damcykel vad jag vet, även om damer verkar gilla den (en Giant).
Som vanligt gäller det att hitta en bra säljare, som vill anpassa cykeln till dig och inte bara säger att är man X cm så ska man ha ramstorlek Y. Senast bad jag att få låna cykeln en timme och känna på den (med träningskläderna på).

/Stina
 
Mindre bromshandtag - ja tack!

slottet; sa:
Ibland Sven kortare vevarmar, smalare styre fsr smalare axlar samt kortare till bromshantagen fsr mindre hSnder.

Maste bara blanda mig i... styret kan man ju alltid byta ut eller helt enkelt kapa nan centimeter i vardera anden sa blir det sa brett (smalt) som man vill ha det. Bromshandtag som hamnar narmare styret skulle jag daremot vilja ha! Jag har lost problemet med att knappt na fram till bromshandtaget med att kora med ratt slapp bromsvajer. Da far jag hyfsat grepp och slipper bromsa med yttersta nagelspetsen. Samre bromsverkan kanske, men jag kan i alla fall bromsa!

/Maria
 
Måste åockså lägga mig i...

Vet inte om riktigt vad IMO menar med tjej MTB. Menar du en ram där överröret slutar nere vid vevpartiet? Den typen av ram blir lätt mycket svajig och inte alls lämplig för annat än "fincykling". Det viktiga är att hitta en ram som passar. Tjejer behöver ofta en något kortare styrstam. Annars är det ingen skillnad. Min tjej köpte en Kona NuNu med 16tums ram (hon är 158 cm) och den är hon kalasnöjd med. Jag är 180 och får knappt plats på cykeln...
 
Jo, det jag menade med tjej-MTB är inte de "kjolvänliga", dum formulering av mig. Vad som börjar göras nu är visst ramar med kortare topprör säger de, för att minska avståndet mellan sadel o styre eftersom vi ofta har kortare överkroppar o armar. Då tycker man att tramporna bör flyttas fram eftersom våra ben ofta är längre än killarnas. Annars måste man ju köra bak sadeln så långt för att få kraften rätt i trampet och därmed känns det som att vitsen med det kortare toppröret är borta... Har inte studerat måtten millimeter för millimeter men lösningen lät lite konstig. Jag är eg bara nyfiken på konceptet! Summa summarum så borde det gå lika bra att göra som föreslogs tidigare, byta till en kortare styrstam!

Har kollat en del på Konas Cinder Cone och Caldera. Ser ut att bli nåt sånt. Har hört många tjejer som trivs bra med Konas ramar!
Men man får väl ge sig ut o testa helt enkelt! (Hoppas hitta nån trevlig cykelhandlare och att snön försvinner snart...)
Tack för era svar!
 
Tjejmtb...

Hej!!

Jag vill bara säga att jag har en "killcykel" som jag e helt nöjd med, en 17´ cyclepro. (Jag är 164cm) "min" cykelhandlare tipsade om denna cykel, passar den tjejiga kroppsbyggnaden m relativt långa ben. Jag håller med den som påpekade att bromshandtagen e ett problem, jag har samma lösning med slappa vajrar.. :) Jag känner inte någon "seriöst" cyklande tjej som har en tjejcykel men det kan väl bero på utbudet kanske?
 
Vitt sto!

Jag köpte i våras en s.k. tjejhoj av märket SCOTT, modell "mambo" (löjligt namn) med tjejgeometri och tjejigt pärlemorvit. Har inte hållt på med MTB mer än ett o ett halvt år så jag har inte mkt o jämföra med, men jag trivs på min cykel väldigt bra, o den tog mig runt mtb-vättern o andra egna långturer. I själva verket tror jag det är utprovning som gäller... provcykla ett gäng märken, tjejgeometri eller inte, huvudsaken är nog att det känns BRA!
/Elin, gbg
 
Inte alltid nödvändiga. Det beror på dinn kropp. Ramen är särskilt designerad för tjejer som har extra långa benar jämfört med kroppen. När jag köpte minn sista cykel (en Cannondale F600) provade jag också en Trek WSD och ett par andra tjej mtb, men ett vanligt cykel med små ram passade mycket bättre. Det går ganska lätt att adjustera bromshandtag att blir lite kortare om du tar ett vanligt cykel. Tyvärr finns inte tillräckligt bra utval av tjejcyklar än...kanske en dag!
 
Tjej-mtb!

Visst finns det duktiga mtb-tjejer som cyklar på tjejramar. Jag har precis köpt en beg. mtb av en av Sveriges främsta cyklister på damsidan. Hon var supernöjd med cykeln och kommer köra på en exakt samma i år. Ramen är en Gary Fisher Genesis - tjejram strl 15,5. Den är superliten och passar mig perfekt (1.62).

Undantaget ramen är typ samtliga delar utbytta mot bättre komponenter, vilket är ett alt. ifall men vill undvika tjejcyklar med usla komponenter. Fördelen med en tjejram är att tyngdpunkten hamnar där den ska vid ex utförskörning. Köp inte en för stor cykel. Med en liten ram har man mer kontroll i skogen. Hade en 17" förut och det är otrolig skillnad att köra på denna - mycket roligare. Ska bli spännande att tävla på den i år.

Camilla
 
I Sverige är cykelhandeln dålig på små ramar. I USA är det mer efterfrågan: Trek http://www.trekbikes.com/bikes/2004/index.jsp har flera serier WSD, såväl racer som MTBs; Klein http://www.kleinbikes.com/ har XS på alla modeller utom de helbämpade; Santa Cruz har sin Juliana serie http://www.santacruzmtb.com/bicycles/julianas/juliana.asp; allra läckrast är, tycker min Elisabeth, Titus http://www.titusti.com/bikes.html, hon har numer två, en Racer-X http://www.lowdin.nu/Mtbruntuppsala/LUNSEN-filer/Led12a.jpg och en Riddler http://www.lowdin.nu/MTB/Colorado/Chutesandladders1.JPG

Komponenterna är desamma som för en vanligt MTB. Det som skiljer är storleken på ramen och styrstammen.

Per
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
trilobit MTB-tjej i Vänersborgsområdet sökes Tjejforum 0
baffinguarapo Hundintresserad tjej Tjejforum 0
X2000 Någon tjej som gillar friluftsliv i norr? Tjejforum 0
avslutad120523 Tjej grejer Tjejforum 46
HelenaF Träningskompis i Uppsala sökes! (tjej) Tjejforum 0
Nina H Tjej som vill cykla racer med mig i Uppsalatrakten? Tjejforum 0
Jennisan_82 Midsommar(ute i god tid) Västkust tjej tänkte dra iväg Tjejforum 7
Åsa T Söker bra kajakväst för kort tjej Tjejforum 8
emm Ryggskydd för tjej Tjejforum 8
Gecko girl Tjej sökes till skidåkning i Iran Tjejforum 0
XPAT Tjej sökes Tjejforum 0
Malindo Tjej-kläder Tjejforum 3
jezz Vandra och paddla själv som 21-årig tjej...? Tjejforum 15
annique Sökes sportig tjej i Skåne Tjejforum 0
ata tjej på 31 söger vandrekompis till stugatur Tjejforum 1
Christinar Vandra som ensam tjej Tjejforum 25
madir För tungt för en tjej? Tjejforum 24
ghedin Multisportlaget Maybe Xdin söker tjej Tjejforum 1
komodo Tjej till Stockholmsbaserat C2-lag! Tjejforum 4
avslut120130 MTB i Hellas? Tjejforum 4
160270 Norrköping - träningspartner för cykling (mtb eller landsväg) Tjejforum 0
Himmelhanna Mtb i Trestadsområdet? Tjejforum 0
Ledsjö MTB- och löparkompis i Skaraborg Tjejforum 0
160270 MTB i Skåne Tjejforum 0
Formis MTB-sällskap Tjejforum 3
IMO Tjejträningskompis MTB? Tjejforum 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.