Tips på bra finbryne sökes

Idag är det mest hulta/mora-knivar (kolstål + rostfritt), vedyxor och äldre köksknivar från Ikea startbox + Nilsjohan som brynet ska användas till.
/Niklas
OK, lite blandad kompott m a o. Det gör det lite knepigare. Personligen hade jag satsat på en kombination av både natursten och diamant/safir.

I fråga om grovlek så hänger det på vilken grad av polering man vill ha på eggen. Självklart ger varje minskning i korn ytterligare en dimension till skärpan. Frågan är dock om denna grad av skärpa alltid behövs? Ibland kan det faktiskt vara slöseri med tiden.

Ponera att du slipar fram en 14-gradig egg med ett avslut på 124K sten och med polering på bomullstrissa utan någon som helst pasta. Längre än så kan det vara svårt att komma ;). Tråkigt nog så resulterar första skäret med kniven i att du förlorar denna initialskärpa och kanske måste börja om från ca 3K strävhet. Förstår du vad jag menar med slöseri med tiden i det här fallet?

Personligen anser jag därför att gränsen går runt 4K. Man brukar därför sprida grovleken på ett sådant sätt att den hela tiden ungefär dubblas. T ex: 140/240/600/1000/2000/4000.

~Paul~
 
Nej, vad jag förstår så räknar man på annat sätt. Har dock inte siffrorna i huvudet.

~Paul~

Ok! då får jag se om Google kan lösa problemet. Denna tabell dök upp och Wikipedias sida

Ett notering är att ju större mesh-tal, ju grövre blir partiklarna. Det verkar dock rimma illa med hur Luna anger grovleken på sina diamantbrynen:
Grovt = 300 mesh
Fin = 600 mesh
Extra fin = 1200 mesh (utgången :()

Hur är kvaliteten på Lunas diamantbrynen?

Hur blir repigheten i stålet med Lunas 600 mesh brynen jämfört med Arkansas hårda vita?
 
OK, lite blandad kompott m a o. Det gör det lite knepigare. Personligen hade jag satsat på en kombination av både natursten och diamant/safir.

I fråga om grovlek så hänger det på vilken grad av polering man vill ha på eggen. Självklart ger varje minskning i korn ytterligare en dimension till skärpan. Frågan är dock om denna grad av skärpa alltid behövs? Ibland kan det faktiskt vara slöseri med tiden.

Ponera att du slipar fram en 14-gradig egg med ett avslut på 124K sten och med polering på bomullstrissa utan någon som helst pasta. Längre än så kan det vara svårt att komma ;). Tråkigt nog så resulterar första skäret med kniven i att du förlorar denna initialskärpa och kanske måste börja om från ca 3K strävhet. Förstår du vad jag menar med slöseri med tiden i det här fallet?

Japp, det tror jag.

Personligen anser jag därför att gränsen går runt 4K. Man brukar därför sprida grovleken på ett sådant sätt att den hela tiden ungefär dubblas. T ex: 140/240/600/1000/2000/4000.

~Paul~

Jag dillar den principen, även om inte alltid plånboken gör det....
/Niklas
 
Ett konkret tips: Japansk vattensten. Jag tycker denna funkar bra mycket bättre än Arkansas- och diamantbrynen. Det sägs att dessa stenar slits ganska snabbt, men detta gör att man alltid har nya fräscha vassa korna framme som kan göra jobbet. Man kan därigenom köra på en finare grovlek än med andra stenar. Detta är oxå min erfarenhet, men det skulle inte förvåna mig om det finns olika bra stenar av alla sorter.

Själv har jag en av fabrikatet King i grovlek 1000+6000. 6000-sidan tar knappt något, utan gör bara eggen spegelblank.

/Lars
 
Idag är det mest hulta/mora-knivar (kolstål + rostfritt), vedyxor och äldre köksknivar från Ikea startbox + Nilsjohan som brynet ska användas till.
/Niklas

jag använder biltemas våtslippaper mins inte vilken korstorlekar det är, men har för mig att det finaste är 600 och det räcker för att det ska gå att rakasig med kniven, stringlar på läder. tror att det finns finare papper än 600. sätter pappret på en plexiglasskiva med dubel häftande tejp och brynet kan du göra så stort som du vill.
 
Plan gammal bilsidoruta är oxså en bra och billig planskiva under slippapperet. Som dePaul skriver riktigt låga eggvinklar lönar sig inte att få hyperskarpa utan bruksskarpa.
Finesser som håller i de första 3 minuterna tenderar att bli jobbiga i längden.
Stor Arkansasten i fint korn är givetvis inte grejen för alla, men trevlig att ha samt definitivt brukbar, även till köksknivar i rimliga slipvinklar.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
jag använder biltemas våtslippaper mins inte vilken korstorlekar det är, men har för mig att det finaste är 600 och det räcker för att det ska gå att rakasig med kniven, stringlar på läder. tror att det finns finare papper än 600. sätter pappret på en plexiglasskiva med dubel häftande tejp och brynet kan du göra så stort som du vill.

Jag köpte i.o.f.s. några Norton svarta slippapper i storlek P800, P600, P400 och P240. Funderar på vad jag bör ha som underlag till dessa. Ett enklare liggunderlag som slaktas?
/Niklas
 
Plan gammal bilsidoruta är oxså en bra och billig planskiva under slippapperet. Som dePaul skriver riktigt låga eggvinklar lönar sig inte att få hyperskarpa utan bruksskarpa.
Finesser som håller i de första 3 minuterna tenderar att bli jobbiga i längden.
Stor Arkansasten i fint korn är givetvis inte grejen för alla, men trevlig att ha samt definitivt brukbar, även till köksknivar i rimliga slipvinklar.

Jag hade nog tänkt mig 30-40 graders (sammanlagd) slipvinkel.
/Niklas
 
Jag köpte i.o.f.s. några Norton svarta slippapper i storlek P800, P600, P400 och P240. Funderar på vad jag bör ha som underlag till dessa. Ett enklare liggunderlag som slaktas?
/Niklas

jag använder hårtunderlag, då jag bara använder knivar som är flatslipade, tycker inte om knivar med sekundär eller konvexa eggar
 
jag använder hårtunderlag, då jag bara använder knivar som är flatslipade, tycker inte om knivar med sekundär eller konvexa eggar

Varför gillar du inte knivar med konvex egg?

Om slippapprets underlag är hårt, funkar det då att dra kniven mot eggen då? Jag har för mig att vid mjukt underlag (musmatta/liggunderlag och läderbryne) måste man dra kniven från eggen, annars skär man ju sönder slippappret och läderbrynet).

Sedan undrar jag om en plywoodskiva duger som underlag.
/Niklas
 
Ang plywoodskiva som underlag, i mitt tycke är den för ojämn och mjuk. Bilsidoruta plan är mycket plan, slät och inte så förskräckligt tung som en slipad planskiva i gjutjärn, eller en plansten.
Tillgänglighet, kostnad och handterbarhet är väl nyckelorden.
 
Ok!

Jag har dock ett antal marmorskivor, som jag köpte en gång på IKEA. De borde ju vara tillräckligt släta och hårda. Fast det är ju inget jag tar med ut i fält...
/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips