Tips om fisket i Råstojaure..?
- Trådstartare chwi
- Start datum
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Fiskesätt ?
Ska du fiska från båt med långedrag och dyl. eller ska du fiska med fluga ?
Båtfisket vet jag inget om däremot flugfisket...
Om du ska fiska med fluga så skulle jag rekommendera dig att knata ned efter Rostueatnu, då det finns endel fina strömmar där, även rätt stora sel också.
Att tänka på när det gäller ev. flugfiske är väder och vind, har man tur så kan man få ett toppenfiske med torrfluga, men det kan även bli rejält kallt där uppe och blåsta utav bara den, redan i Augusti.
MVH Anders B
Ska du fiska från båt med långedrag och dyl. eller ska du fiska med fluga ?
Båtfisket vet jag inget om däremot flugfisket...
Om du ska fiska med fluga så skulle jag rekommendera dig att knata ned efter Rostueatnu, då det finns endel fina strömmar där, även rätt stora sel också.
Att tänka på när det gäller ev. flugfiske är väder och vind, har man tur så kan man få ett toppenfiske med torrfluga, men det kan även bli rejält kallt där uppe och blåsta utav bara den, redan i Augusti.
MVH Anders B
Flugtips !
Lite flugtips:
Torrt:
- Klinkhammer i olika färger (Harr, Öring)
- E12
r i "vanliga" färger men även gärna lite mörkare färger (H,Ö)
- Streaking Caddis, har funkat bra med mörkbrun kropp (Mestadels öring)
- SupperPuppan, mörk framkropp gul/orange bakkropp grått hackle (Mestadels harr)
Nymfer:
- Haröra med guldskalle (m.a.o så gör jag den utan vingtäckare)(H,Ö)
- Montana nymf (...fast denna kanske skulle stå under streamer iom att jag binder den på stor krok samt förtyngd)
- Min Egen Nymf ( hur ska jag förklara denna då...Jo, så här:
Krokstrl: 12-14 (använder kamasan B-400)
Förtyngd: Blytråd främre delen av kroken.
Stjärt: Bruna hackelstrån
Bakkropp: Brun Flexiwrap (funkar säker med brun dubb åxå)
Ribb: Koppartråd (bara bakkroppen)
Vingtäckare: Svart plast (jag använder svart sopsäcksplast!)
Thorax: brun kanindubb, använder även täckhår för att få mera "spret"
Streamers:
- Montana Nymf (se ovan...)
- Svart Zonker med silver kropp (Öring, helt klart)
- Grön Damsel (Öring)
- Wolly Bugger, svarta och mörk bruna (Öring, helt klart med denna åxå)
Hur var det då med Rödingsflugor?
Hmmm, det vet jag faktiskt inte iom att jag inte fått några i älven där uppe, men endel av öringsflugorna kan säker funka där åxå på Röding, skulle jag tro?
Hoppas att du har nån nytta av mina flugtips !
MVH Anders B
Lite flugtips:
Torrt:
- Klinkhammer i olika färger (Harr, Öring)
- E12
- Streaking Caddis, har funkat bra med mörkbrun kropp (Mestadels öring)
- SupperPuppan, mörk framkropp gul/orange bakkropp grått hackle (Mestadels harr)
Nymfer:
- Haröra med guldskalle (m.a.o så gör jag den utan vingtäckare)(H,Ö)
- Montana nymf (...fast denna kanske skulle stå under streamer iom att jag binder den på stor krok samt förtyngd)
- Min Egen Nymf ( hur ska jag förklara denna då...Jo, så här:
Krokstrl: 12-14 (använder kamasan B-400)
Förtyngd: Blytråd främre delen av kroken.
Stjärt: Bruna hackelstrån
Bakkropp: Brun Flexiwrap (funkar säker med brun dubb åxå)
Ribb: Koppartråd (bara bakkroppen)
Vingtäckare: Svart plast (jag använder svart sopsäcksplast!)
Thorax: brun kanindubb, använder även täckhår för att få mera "spret"
Streamers:
- Montana Nymf (se ovan...)
- Svart Zonker med silver kropp (Öring, helt klart)
- Grön Damsel (Öring)
- Wolly Bugger, svarta och mörk bruna (Öring, helt klart med denna åxå)
Hur var det då med Rödingsflugor?
Hmmm, det vet jag faktiskt inte iom att jag inte fått några i älven där uppe, men endel av öringsflugorna kan säker funka där åxå på Röding, skulle jag tro?
Hoppas att du har nån nytta av mina flugtips !
MVH Anders B
Varsågod !(+ lite
Hmmm...kom just på att du även ville ha lite "mm" råd åxå.
Jag skulle rekommendera dig att ta med vadarstövlar eller vadarbrallor (helst inte Neoprene iom att det inte är så skoj att promenixa i dem...VAAAAAARMT) då det vissa gånger är lättare att gå i vattnet jämfört med att gå på strandkanten.
(Beroende på var du landar...)Prova gärna att fiska i närheten av Vutnusjohkas utlopp i Rostueatnu, det finns en fin strömsträcka en bit nedanför utloppet, min fiskekompis fick en öring på 2,3 kg där då vi fiskade, det kan ju kanske finnas nån kompis till den kvar =)
Thight Lines !
/Anders B
Hmmm...kom just på att du även ville ha lite "mm" råd åxå.
Jag skulle rekommendera dig att ta med vadarstövlar eller vadarbrallor (helst inte Neoprene iom att det inte är så skoj att promenixa i dem...VAAAAAARMT) då det vissa gånger är lättare att gå i vattnet jämfört med att gå på strandkanten.
(Beroende på var du landar...)Prova gärna att fiska i närheten av Vutnusjohkas utlopp i Rostueatnu, det finns en fin strömsträcka en bit nedanför utloppet, min fiskekompis fick en öring på 2,3 kg där då vi fiskade, det kan ju kanske finnas nån kompis till den kvar =)
Thight Lines !
/Anders B
Harr ala Anders
Jag brukar göra på lite olika sätt:
1. I rökpåse(Skultunas foliehistoria, kostar ganska mycket med tanke på att det är engångs men väger VÄLDIGT lite): Rensa fisken (du behöver inte fjälla den dock), salta i fisken samt utanpå åxå (beroende på hur mycket salt man "gillar"), krydda med Citronpeppar i firren, stäng rökpåsen enligt anvisningarna, lägg på glöd OBS det får inte brinna (= bränner sönder påsen), tiden man ska ha påsen på glöden beror förståss på hur stor den är. Den rökta firren äts med fördel på hårdbröd.
OBS uppe Rostu är det inte så enkelt att hitta något att göra upp eld med....så då kommer vi till "icke-ved" alternativen:
2. Det godaste alternativet är att flå harren (alternativt fjälla den) samt salta och krydda enligt ovan, för att sedan steka den i trangiapannan (gärna i Smör då den får en extra god smak), servera med potatismos (gärna en citronskiva åxå).
3. Detta alternativ har jag fått på skallen för iom att det blir lite "fiskpinne"-varning, men JAG tycker att det är ett gott och ENKELT sätt att tillaga harr:
flå (eller Filéa) harren (bort med skinnet m.a.o), stoppa in filéerna i en plastpåse (typ fryspåse), häll lite veteströ (ströbröd)i påsen, krydda i påsen med salt, Citronpeppar samt gärna lite grovmalen svartpeppar åxå, blås upp påsen, vira igen den med några varv, SKAKA runt, tag ut dom panerade filérna och stek dem i smör, servera med potatismos och citronskiva.
Smaklig måltid !
/ Anders B
Jag brukar göra på lite olika sätt:
1. I rökpåse(Skultunas foliehistoria, kostar ganska mycket med tanke på att det är engångs men väger VÄLDIGT lite): Rensa fisken (du behöver inte fjälla den dock), salta i fisken samt utanpå åxå (beroende på hur mycket salt man "gillar"), krydda med Citronpeppar i firren, stäng rökpåsen enligt anvisningarna, lägg på glöd OBS det får inte brinna (= bränner sönder påsen), tiden man ska ha påsen på glöden beror förståss på hur stor den är. Den rökta firren äts med fördel på hårdbröd.
OBS uppe Rostu är det inte så enkelt att hitta något att göra upp eld med....så då kommer vi till "icke-ved" alternativen:
2. Det godaste alternativet är att flå harren (alternativt fjälla den) samt salta och krydda enligt ovan, för att sedan steka den i trangiapannan (gärna i Smör då den får en extra god smak), servera med potatismos (gärna en citronskiva åxå).
3. Detta alternativ har jag fått på skallen för iom att det blir lite "fiskpinne"-varning, men JAG tycker att det är ett gott och ENKELT sätt att tillaga harr:
flå (eller Filéa) harren (bort med skinnet m.a.o), stoppa in filéerna i en plastpåse (typ fryspåse), häll lite veteströ (ströbröd)i påsen, krydda i påsen med salt, Citronpeppar samt gärna lite grovmalen svartpeppar åxå, blås upp påsen, vira igen den med några varv, SKAKA runt, tag ut dom panerade filérna och stek dem i smör, servera med potatismos och citronskiva.
Smaklig måltid !
/ Anders B
Liknande trådar
- Svar
- 16
- Visningar
- 2 K
- Svar
- 2
- Visningar
- 2 K