Tips/Köpråd liggunderlag/sovsäck för flerårig 3-säsongs användning

Första vandringen gjordes i sommar med sonen, kungsleden på strax under 12 dygn. Älskade att vandra!!
Utrustningen var en billigare första utrustning (liggunderlag: 1500g/ packyta 33x15 cm, sovsäck: 1300g/ packyta 37x21 cm) och nu önskas köpråd och tips, gärna erfarenhetsbaserade för att köpa in bättre utrustning för flerårig vandring.

-Kvinna 165 lång, tycker om att sova svalt året om inte frusen av mig
-kommer vandra vår/sommar/höst, främst i fjäll
-Önskar låg vikt och liten packyta, gärna hållbarhet också
-max 4-5000 för liggunderlag och sovsäck

Har läst en hel del om olika utrustning och tester av sådan, men upplever det svårast att förstå/veta, hur olika sovsäckar och liggunderlag tillsammans kan ge så olika effekt/resultat. Ett bra liggunderlag kan sänka kraven på sovsäcken och vice versa.

Hoppas på alla reflektioner och tankar, erfarenheter och råd i frågan. Har nu hittat min nya passion i livet och tar gärna emot all hjälp jag kan få!
Mvh / Jessica
 
Hej!
Lite allmäna råd:

Ett bra liggunderlag är a och o tycker jag. Man kan frysa även i en väldigt varm säck om liggunderlaget är dåligt. Om du är intresserad av låg vikt och volym så kan jag passa på att varna för att ta ett för smalt liggunderlag. Det är tråkigt att hamna utanför. Och givetvis ska du ha ett liggunderlag med isolering i! Annars blir det kallt.

Kör du med uppblåsbart har du dock inget att använda när du vill sitta på marken. Så jag kombinerar hels med ett tunnt vanligt liggunderlag ändå. I fullängd så kan jag ha det dubbelt vid behöv, ha det under luftmadrassen om det är kallt eller täcka resten av tältgolvet med det om det känns passande. Osv. Om jag går med någon som har med sig dubbla skumplastunderlag att sova på så kan jag ju snylta på deras underlag vid raster =D

I teorin kan man ju ha ett litet sittunderlag att sitta på men om jag sitter på marken så räcker det inte med underlag under just rumpan, jag vill kunna vräka ut mig lite för att få maximal vila. Vila är viktigt när man går mycket!

Sen så kan ju ett uppblåsbart isolerat liggunderlag användas även utan att blåsa upp det, så har man ett någorlunda slitstarkt kan man ju använda det som rasunderlag ändå. Jag förmodar att de är mycket hållbarare om man inte har luften i. Har dock inte använt det på det sättet själv.

Mitt uppblåsbara gick dock sönder på min senaste tur och jag lagade det inte tillräckligt bra. Så jag är lite sur på det nu. Ska nog gå tillbaka till mitt skumplast-thermarest ett tag och se hur de känns nu när jag vant mig med att sova på 7cm mjuk madrass. Det är ju skönt att ha luft under ryggen om underlaget är knöligt eller hårt, men om man delar tält med någon som sover på vanligt liggunderlag får man ju ändå välja jämn mark att ligga på. 1 tunnt billigt skumplast + uppblåsbart med bara lite luft kvar i fungerade rätt bra att sova på också förresten.

Annat att tänka på med uppblåsbara liggunderlag är hur mycket de låter. En del låter väldigt mycket så fort man rör sig. Jag blir alltid trött på prasslande material när jag är ute värderar prasselfria material högre och högre. En del är även väldigt hala, vilket blir störande så fort underlaget lutar det allra minsta. Med mitt skumplast thermarest med tvärgående "ribbor" har jag knappt upplevt att jag glidit i sömnen.
De flesta uppblåsbara har ribbor på längden. De transporterar fukt och gör att man glider lättare, det verkar mkt smartare att ha dem på tvären. Men jag har ingen erfarenhet av uppblåsbart med ribbor på tvären dock.

Jag har ett Mammut uppblåsbart. Jag undersökte faktiskt prassel- och glidegenskaperna hos en rad liggunderlag och valde det som var bäst på det viset. Det är också mycket varmt. Jag hade dock gärna haft ett kortare. Tror mitt är 40cm längre än mig. Det hade inte gjort så mycket om det var för kort, däremot så gör ju längden att det tar upp plats i tältet, att det lättare hamnar utanför tarpen när jag sover under den och allt vatten som landar på underlaget rinner ju snabbt till den lägsta punkten, dvs där jag ligger. Bredden vill jag inte snåla på, hemskt att hamna utanför, men längden behöver man inte överdriva. Dessutom är det ju ett smidigt sätt att spara vikt på.

Genom att ha ett bra liggunderlag behöver man inte ha en överdrivet varm sovsäck. Liggunderlag är billigare än sovsäck, men det är också mycket enklare att reglera temperaturen med ett varmt liggunderlag. Plus att det känns mkt bättre för ryggen om värmen försvinner på nått annat sätt än just via markkyla, man kan sova ganska varmt men ändå bli kall om ryggen på ett sätt som gör den stel på morgonen. Liggunderlaget kommer ju inte göra det plågsamt om det är för varmt, vilket sovsäcken gör. Med ett bra liggunderlag är det ju bara att öppna upp sovsäcken osv.

Alltså ett bra liggunderlag sänker kraven på sovsäcken men jag upplever inte att en bra sovsäck sänker kraven på liggunderlaget egentligen.

Ang sovsäck så tycker jag även där att det är tråkigt med en för lång sovsäck, det blir kallt om fötterna. Men många korta lättviktssovsäckar är även tighta. Och en tight sovsäck blir lätt kall om du drar upp benen och tycker ihop isoleringen. Jag tror inte man ska titta för mkt på temperaturangivelserna, jag gissar att de mest testar själva isoleringen. Jag har hellre lite mindre isolering men lite vidare skärning, värmekrage, ordentlig isolerande ramsa (vad-det-nu-heter) längst med hela dragkedjan, lätthanterlig lagom grov dragkedja osv än en sovsäck där man har sparat in på alla detaljer och min gissning är att man kan spara in en del vikt på isoleringen genom att lägga krutet på liknande detaljer.

Det är så klart viktigt att ha en tillräckligt varm sovsäck, det är hemskt att frysa. Men jag tycker att det är lättare att klä på mig mer kläder än att få det att fungera med en för varm sovsäck. Jag har valt att ha tjocka ull-långkalsonger som jag sätter på mig redan tidigare under kvällen så att jag är varm och go ändra fram till läggdags och så sover jag även i långkalsongerna. Är det varmare så använder jag tunnare eller inga alls. På så sätt är sovsäcken alltid lagom varm och även om långkallingarna tar plats så tjänar jag ju in lite av det på en lättare sovsäck. Plus att jag behöver ju inte släpa på den extra vikten varje gång.

Oj det var en lång text, så kan det gå, lycka till!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Bra synpunkter

Jag tycker som Kimmy - ett brett, varmt liggunderlag är A och O, gärna ett R-värde på upp mot 4. Eller också ett som kompletteras med ett skumplastunderlag vid behov. Uppblåsbart är skönt för kroppen! Sedan skall man inte glömma att om du ligger i en sovsäck så trycks dunet ihop på "liggsidan" och isolerar ingenting. Därför kan man gärna ha en quilt fylld med dun i stället så får du större rörelsefrihet - speciellt om du roterar då och då i sömnen.
Jag bär hellre ett par hekto extra än fryser på natten så jag tycker det är bättre att "överdimensionera" sovsystemet. Det kan ju faktiskt bli några grader kallt på natten om du går den finaste tiden - mitten augusti till mitten september.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips