Ta bort sot på smart sätt

VARFÖR skulle man annars köpa nytt kök då? För att det börjar se fult ut?

Besök gärna närmsta scoutkår. De lär kunna vissa upp trangiakök som är över 20 år gamla och fortfarande används, trots att de diskats med stålull i stort sett varje helg. Främsta anledningen till att man skaffar nya grytor till trangia är inte att de slitits av stålullsdiskandet, det är för att de har blivit buckliga.

Tack. Nu slapp jag skriva något i den här stilen. Tycker mitt inlägg var i allra högsta grad relevant.

Kör man med stålull så förkortar man ju livslängden på köket då det tas bort en del material.
edit: stavning

Här skriver du faktiskt att man sliter köket tunt vilket leder till att man måste byta det. Eller vad menar du annars?
 
Senast ändrad:

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Pannor som blivit sotiga kan man smörja med ett lager grönsåpa och sen köra i ugnen ett tag, brukar luckra upp det mest envetna sotlager.
 
Skavfräken (Equisetum hyemale) är synnerligen effektiv som svinto-ersättning på inbränt sot och andra envetna skönhetsfläckar. Förr i tiden användes det som slipmedel av snickare etc. Kanske inte något att ta till om man är rädd om sitt teflonkök, men på aluminium går det alla tiders.
 
Skavfräken (Equisetum hyemale) är synnerligen effektiv som svinto-ersättning på inbränt sot och andra envetna skönhetsfläckar. Förr i tiden användes det som slipmedel av snickare etc. Kanske inte något att ta till om man är rädd om sitt teflonkök, men på aluminium går det alla tiders.

Inte så lätt att hitta skavfräken precis när den behövs bara...

Utbredningskarta enl Den Viruella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/orm/equiseta/equis/equihyen.jpg

Observera sista raden: Ovan skogsgränsen sällsynt
 
Farsans Trangiakök är bra mycket äldre än mig (som är 35) och det är fortfarande kompatibelt med nya kastruller och kaffepannor. Det är inte illa.

Om man blandar T-röd med 20-25% metanol för att slippa sotning kommer man att kräkas av denatureringen innan man blir blind av metanolen... om man nu av misstag skulle råka dricka den.

Kör mest gas nu och slipper då sot. Men i alla fall tidigare körde jag mina kastruller i diskmaskinen. Det sot som sitter kvar då brukar sitta fast, alltså så man inte blir skitig av det. Själv anser jag att prylar har rätt att se begagnade ut om man använder dom, oavsett om det är sot eller repor.

/Ulf
 
Det finns stålull som är mera fintrådigt än vanligt Zvinto,gradering 00 tex.
Det repar inte kastrullerna synbart.
Kör med Kemetyl Tenol spritbränsle så håller man sotningen minimal.(För sprit)
Bäst är gastillsatsen.
 
Min trangiakastrull från 80 talet är diskad med swinto, sand, maskin och även skrapad med allehanda verktyg. Nu kommer jag att byta ut den mot en kastrull där gröten inte fastnar.


Tur att du ursäktade dig att kaffepannan är rätt ny, annars hade det fanimej varit knapsu. :)
Jag tycker min panna är nästan ny, man ser ju aluminium på locket.

/Ulf

kaffepanna.jpg
 
Tur att du ursäktade dig att kaffepannan är rätt ny, annars hade det fanimej varit knapsu. :)
Jag tycker min panna är nästan ny, man ser ju aluminium på locket.
Det var ingen ursäkt, utan ett konstaterande. Min gamla panna har någon tagit men den var inte mycket sotigare än den nya. Det fiinns de som anser att ju sotigare pannan är utvändigt och ju skitigare den är invändigt desto bättre är kaffet. Om man får en tjock beläggning av sot på pannan så kokar den saktare, speciellt på vedspis och om man inte diskar insidan så blir det en fet beläggning med tiden. Det kan ju finnas de som tycker 'härsket' kaffe är gott.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips