Stukad fot

Hej! Kanske är jag i fel forum, men jag hittade inget annat passande för min fråga. Jag stukade foten riktigt illa i juni, jag sprang i nedförbacke med vristvikter runt vristen och klev snett riktigt ordentligt. Jag var tvungen att linka hem ca en timme, befann mig mitt i skogen. Foten var enormt svullen och gjorde ont länge. Jag röntgade den och man sa att inget var brutet. Nu, i januari, är den fortfarande inte bra helt. Jag "litar" inte på den, känner mig inte alls trygg med att springa eller ens gå i terräng, utan vill helst vara på plant underlag. Det är fortfarande viss svullnad vid fotknölen. Hur kan jag rehabilitera den på bästa sätt? Jag har stukat den en gång väldigt lätt för några år sedan, men då gick det över på några dagar. Jag vill aldrig vara med om något liknande igen, därför vill jag förebygga framtida stukningar. Vill också känna mig trygg med att springa i terräng igen!
 
Jag springer visserligen inte själv i terräng, jag springer inte alls, men jag tror det är svårt att gardera sig helt mot stukade fötter om man springer på ojämnt underlag.
Man kan däremot förebygga det genom träning, tror jag.

Vad gäller din nuvarande skada låter det som om du haft ont väldigt länge och dessutom är det lite konstigt att du fortfarande är svullen.
Jag skulle nog gå till en idrottsläkare och få en ny bedömning. Kanske behövs en magnetröntgen för att kolla att ledbanden sitter ihop?
Vad gäller rehab/träning så kontakta en sjukgymnast, vid ledskador är det bäst att komma igång direkt, inom en vecka, men bättre sent än aldrig.
 
Också stukad fot

Jag har också råkat ut för en rejäl stukning.
I mitt fall inträffade det för en dryg månad sedan. Foten röntgades direkt men inget brutet. Har vilat och för snart tre veckor sedan börjat med lite längdåkning.
Det funkar men foten ömmar mer efter detta. Jag tvingas vila några dagar igen. Vristen är fortfarande svullen vid båda knölarna.
Jag har inte vågat mig på löpning igen överhuvudtaget. Kanske ett litet test på löpband om några dagar?

Jag har stukat foten tidigare, men det var säkert femton år sedan och jag minns inte alls att det var så här långdraget då. Kan det vara åldern??? :(

Nåväl, ett bra hjälpmedel för att rehabilitera sig är en balansbräda alt att stå på ett ben och om eller när det känns för lätt, blunda och stå på ett ben.

Kan en långsam återhämtning vara tecken på trasiga ledband? Då borde man väl inte kunna åka skidor? Hoppas jag...

Nåväl, balansbräda alltså! Lycka till!
 
träna och lyssna på sin kropp

träna lungt upp den och gör det ont så vila.
mycket handlar om att lyssna på kroppenssignaler.

kanske du inte ska träna med fotvikter utan prova utan en lång tid så bygger du du upp mera muskler. och en lätt övning som jag gjorde när jag stukade min fot var att köra med stå på tå och häl men mycket var att lyssna på min kropp och det blev bra för min del.
en annan bra övning om du bor på landet eller nära en myr är springa eller gå på en myr då bygger du upp muskler och få samtidigt en uppleverse.

träna inte hårt i börja utan sakta träna upp och sedan lite svårare.

lycka till och lysna på din kropp
 
aj aj

Tyvärr så tror jag att du kommer att drabbas av stukningar i fortsättningen oxå.
Om du fortfarande är svullen efter stukning i somras så skulle jag (som sagts tidigare) uppsöka idrots-läkare för undersökning.

Annars är det minimal ansträngning som gäller. Köp gärna ett stöd för foten, typ aircast. En del av dessa kan kylas och sen sättas på (det e guld).

Själv går jag knappt utanför dörren utan aircast och skulle aldrig ge mig ut på vandring eller springa utan det. Denna typ av stöd ser till att du inte vrider foten utan att du får en rak rörelse och att stukningen inte blir värre.

Träning - ja men inte belastning av fotleden (så löpning, långfärdsskridsko, längdskidor går bort).

BZ/
 
aircast

Hej
Jag har också problem med stukningar (Basket är ingen sport det är en fotledsskada :)
Du skriver om aircast. Vad är det och var kan man köpa detta?
Pelle Lin
 
aircast

finns i många former
mitt kommer från läkare... det går dock att köpa i butik i olika varianter. Jag har sett det hos orienteringsspecialisten tror att apoteket har haft.
kolla aircast.com

Basket... då får man ju krokiga fingrar (oxå)

BZ/
 
Vid en stukning så är det inte främst den ursprungliga skadan som skadar utan svullnaden orakar mycket av problemen.. Det är fantastiskt bra att lära sig hur man lindar en stukad fot, enligt min (väldigt duktiga) kursledare så är det fruktansvärt svårt att linda en stukning på sig själv, det gör för ont om det görs rätt. Och fort ska det gå, efter knappt en minut är i stort sett all fördel med att linda en stukad fot ur läkesynpunkt borta.

Jag skulle rekommendera att gå till en duktig sjukgymnast som kan tipsa om hur man ska lägga upp träning och övningar. Ingen remiss krävs och det kostar bara en hundring (iaf här i västerbotten), kan vara värt att fråga om dom kan hjälpa redan när man bokar in sin tid så man kommer rätt från början.

Jag hade lite knäproblem när jag var 15-17 ungefär, inflamationer och annat otrevligt som hindrade mig från att springa. När det blev bättre efter små operationer så hade jag fruktansvärt lätt att stuka fötterna, just för att styrkan och marginalerna inte fanns där, både muskler och muskelfästen och ledband var lite veka. Men med lugn träning och lite övnignar bland annat på balansplatta så löste det sig snabbt!
 
Gå åtminstone gå till en bra riktigt sjukgymnast.

Den klassiska övningen för både fotleder och knän är att att stå på ena benet när du borstar tänderna på morgonen, och sen stå på det andra på kvällen. (Lika bra att träna den friska foten också).

Även om det skulle vara ledband som saknas i foten så är det väldigt ovanligt att man opererar det. Men du måste självfallet få något ordnat så att svullnaden försvinner. Jag saknar två av tre ledbanden på utsidan på ena foten och det orsakade inte mig några som helst problem trots träget fotbollsspel (det har faktiskt resulterat i att jag aldrig stukat foten igen eftersom det helt enkelt inte finns något att skada... typ)

Hur som helst, sen kan du förstås övergå till att göra samma övning på balansplattan. Fast du behöver ju inte borsta tänderna amtidigt. Det råkar bara vara lättare att komma ihåg det.

Och som någon mer föreslog, så lär dig tejpa foten själv. Däremot har jag aldrig trots studier i idrottsfysiologi och idrottande bland mängder av "självtejpande" personer hört att det skulle göra ont för att det ska vara rätt!?! Utan det håller väldigt bra när man gör det själv.
Tänk på att du däremot inte ska förlita dig på det i alla evighet, musklerna måste få en chans att ersätta ledbandens funktion.
 
Har stukat ena foten massor av gånger eftersom jag terränglöper en hel del, och har nu en överrörlig högerfot. Alla tips ovan är bra, möjligen är vilotipset mindre bra. Är av uppfattningen att stillasittande gör det svårare att få tillbaka rörligheten i foten. Däremot så behöver man ju inte springa direkt, men att börja balansträning och att gå på foten direkt ser jag som en fördel.

När jag springer i skogen så har jag numera alltid Stromgrens fotledsskydd, vilket hjälper mycket. När jag tävlar i enklare terräng som t ex lidingöloppet, då tejpar jag, det blir smidigare då.

Precis som nämnts så blir skadorna mer eller mindre kroniska med enda fördelen att man allt snabbare återhämtar sig... men riktigt bra blir det aldrig :-/ Man får helt enkelt vänja sig.

//Thomas
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jeda Ond fot Träning och hälsa 2
perra_pop Operera fot med "hälsporre" problem ! Träning och hälsa 2

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.