Stor kniv till vad?

men.. men.. men varför? som Roland upplyste oss om så kan man skotta med en matsked men man gör det inte, varför envisas att använda knivar till helt meningslösa grejer?
 
Mitt köp av en Spec-plus tanto 8" var kanske inte mitt livs bästa ;-)

Men ibland gör man fel val lite för snabbt.

Jag ville ha en stor kniv för att kunna hugga och skära lite hyfsat effektivt.
(Jag använder naturligtvis Mora av olika slag när jag bedriver friluftsliv á la Hans Lidman eller Arne Olsson. AO=rutig skjorta, sotig kaffepanna och vadmalsbyxor, jag läste hans handbok i friluftsliv när jag var tretton år.)

Problemet med min nya kniv är eggen, som jag förstår (tack Google) har den en brant amerikansk egg som gör att den inte har den där goa skärande skärpan jag vill ha.

Jag har inte kunskap nog att "rädda" en egg, att bryna och stråla mina Moror klarar jag, men jag tog ändå mod till mig för att se om jag kunde bryna till en mer önskvärd skärpa.
Men när jag lägger bladet (i kilens vinkel) mot brynet märkte jag snabbt att det är en luftficka mellan egg och bryne på grund av den brutala vinkeln.

Det känns som jag bör träna på något billigare så jag ringde Fällkniven för att se om de har slipservice.
70:- för grundslip och 12:-/cm för att anpassa eggen till annan vinkel.
Lägg pengarna i ett kuvert så skickar de tillbaka det som blir över, schysst.

Det lär nog bli något sådant, om inte någon har någon annan idé för hur jag som nybörjare kan fixa till kniven. Jag vill inte hålla på och wobbla bort eggen tills det bara är en filékniv kvar av min tuffa vassröjare
[Ändrat av mipert 2006-08-03 kl 12:28]
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
öringen; sa:
Har du skickat bilder/text om detta till tillverkaren och vad har de isåfall sagt?
Staffan, kniven är inte min. Tråden är tagen i Blade Forums för ca ett år sedan.

Som jag nämnde tidigare så kan felet uppstå pga många orsaker. Men för att eliminera frågor kring en misslyckad värmebehandling, så hade i alla fall jag skickat in den.

~Paul~
 
-PaTRiC-; sa:
men.. men.. men varför? som Roland upplyste oss om så kan man skotta med en matsked men man gör det inte, varför envisas att använda knivar till helt meningslösa grejer?
Håller med till en viss del. Men om ett företag bygger hela sin affärsidé kring vilseledande reklam så är det på sin plats att syna deras kort.

~Paul~
 
dePaul; sa:
-PaTRiC-; sa:
men.. men.. men varför? som Roland upplyste oss om så kan man skotta med en matsked men man gör det inte, varför envisas att använda knivar till helt meningslösa grejer?
Håller med till en viss del. Men om ett företag bygger hela sin affärsidé kring vilseledande reklam så är det på sin plats att syna deras kort.

~Paul~

broder! jag tror att vi är överens.. over and out!
 
mipert; sa:
1. Problemet med min nya kniv är eggen, som jag förstår (tack Google) har den en brant amerikansk egg som gör att den inte har den där goa skärande skärpan jag vill ha.

2. Jag har inte kunskap nog att "rädda" en egg, att bryna och stråla mina Moror klarar jag

3. Men när jag lägger bladet (i kilens vinkel) mot brynet märkte jag snabbt att det är en luftficka mellan egg och bryne

4. Det känns som jag bör träna på något billigare

5. så jag ringde Fällkniven för att se om de har slipservice.
Hej Mikael.

Var skall jag börja. Jag svarar punktvis på dina påståenden/frågor.

1. Jag hade för mig att du var ute efter en huggare som kunde användas i samband med kapning, röjning och huggande i slanor, kvistar och dylikt i samband med campinggöromål?? Din Ontario Spec Plus är tillverkad i 1095 kolstål med en kombinerad sabel/skålslipning (närmast parerskyddet)

Kombination fin (tunn) egg dvs ett blad som skär bra (läs flatslipat med liten eggvinkel) går sällan att kombinera ihop med ett blad som i samma veva är bra på att hugga i slanor, kapa mindre stockar och bygga en bivack. Med andra ord: Det hela är en kontradiktion. Det finns inte en kniv i hela världen som klarar av alla dessa uppgifter på ett helt optimalt sätt!

OK, du kan komma nära men då får du punga ut bra mycket mer pengar än dina 900 kronor. En Fehrman eller Busse klarar antagligen alla dessa arbetsmoment någorlunda väl tack vare det ganska extrema stålet men då hamnar du i en prisklass runt 4.000 - 8.000 kronor.

I sammanhanget så förstår jag inte riktigt vad du menar med amerikansk egg. Förklara gärna. Det finns 9 huvudsakliga slipningssätt:
- Skålslipning
- Sabelslipning
- Nordisk sabelslipning (mororna, lappknivarna)
- Full flatslipning
- Delvis flatslipning
- Delvis sågtandning
- Sågtandning
- Konvexslipning
- Vågslipning

Det finns dessutom en hisklig massa kombinationer mellan dessa olika slipningssätt. Dock inget som heter amerikansk mig vetteligen ;)

2. Det du kallar "rädda" är antagligen omprofilering, dvs omslipning av den sekundära eggen. Det är ingen amatör som klarar av det här momentet på ett tillfredsställande sätt. Var därför inte ledsen :)!!

3. Återigen, det är omprofilering vi pratar om här. Det kan ta en väldigt lång tid. Det går som sagt var, men tar väldigt lång tid. Enklast är att använda en spritpenna och färgsätta eggen med den för att kunna se var exakt slipningen tar. Använd så grov slipningsmetod som möjligt utan att fördärva kniven (sandpapper följt av grov slipsten, följt av diamantbryne, följt av keramiskt bryne, följt av strigling på läder)

4. Sanneligen :)

5. Bra idé

~Paul~
 
-PaTRiC-; sa:
dePaul; sa:
-PaTRiC-; sa:
men.. men.. men varför? som Roland upplyste oss om så kan man skotta med en matsked men man gör det inte, varför envisas att använda knivar till helt meningslösa grejer?
Håller med till en viss del. Men om ett företag bygger hela sin affärsidé kring vilseledande reklam så är det på sin plats att syna deras kort.

~Paul~

broder! jag tror att vi är överens.. over and out!

Självklart Patric. Egentligen är vi alltid överens ;)

~Paul~
 
dePaul; sa:
går sällan att kombinera ihop med ett blad som i samma veva är bra på att hugga i slanor, kapa mindre stockar och bygga en bivack. Med andra ord: Det hela är en kontradiktion. Det finns inte en kniv i hela världen som klarar av alla dessa uppgifter på ett helt optimalt sätt!
~Paul~

*host* *host*
 
dePaul; sa:
...Jag hade för mig att du var ute efter en huggare som kunde användas i samband med kapning, röjning och huggande i slanor, kvistar och dylikt i samband med campinggöromål??

Tack för vettiga svar.
Jag lär mig mycket nytt och nästa gång det är grillkväll kommer jag vara kung bland grabbarna när jag nonchalant lutar mig mot bordet och berättar om olika knivars slipning ;-)

Jag är medveten om att man får välja mellan bra täljkniv, lökskärare och huggverktyg. Och det är ju en grövre kniv som fungerar bra för att rensa snår och vass jag är ute efter. Fintäljandet använder jag Mora200 eller min Kuusamo fällkniv till.

Med amerikansk slipning menar jag att eggens vinkel är brant, jag läste någonstans att i Amerika gillar man större knivar med brantare eggvinkel.

Jag skall skicka den till Fällkniven, när jag tänker efter är nog problemet mer att jag upplever slipningen som lite slarvig, den där blanka eggen längst ut är lite vågig och ser inte lika ut på båda sidor om bladet.
Ungefär som någon stått vid ett löpande band och snabbt slipat upp knivar som sommarjobb...
Tittar jag på en ny Mora är eggen perfekt, som en robot hade slipat den.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips