starta ett kajakkollektiv!

Hej allihopa!
Många av mina frågor är säkert besvarade nedan men jag tänkte att det kanske finns entusiaster som kan ge mig direkta tips.

Jag har bara paddlat ett fåtal gånger, var bl.a. ute i skärgården på en 3 dagarstur förra sommaren och är väldigt sugen på mer!

Min tanke är:
Att köpa allt man behöver för två / fyra personer så att man kan få sällskap på turer. Kostar en hel del, men jag tänkte att vi är ett par kompisar som kommer in och delar på kostnader och turas om att komma ut.

Jag har följadne huvudbry:

1. var ska man förvara kajaken? nån berättade om att det finns kajakstall där man hyr en plats, stämmer det? Tyresö är mest intressant men inte det enda alternativet.

2. Vilka kajaker? Nån berättade om modulkajaker som kan ställas om mellan en- och tvåmanna. Detta hade varit den perfekta lösningen. Men finns de? Finns det isf nackdelar?

Tänker du på andra saker som du tror jag ska fundera på, skriv gärna. Tacksam för alla tips, från förvaring till utrustnig, teknik, litteratur, turer mm.

Tackar!
 
http://www.horisontkajak.se/hyra/kajakhotell

ett ställe att förvara kajaken.

angående modul kajakerna så har point65 dessa
http://www.point65.se/kategori/42/delbara.html

sen en mer touring inspirerad
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=POINT65MERCURYGTESOLO
"mercury"

Tror även du ska undivka tandem, tror det är roligare att köra själv.

Fiffigt om man inte KAN förvara en fulllängds kajak. Men man kompromissar ju bort andra saker istället.

Paddeln är riktigt viktig för upplevelsen, i den mån det går investera pengar där.


Skulle nog rekommendera (tvärt emot) vad jag själv gjorde, är att du/ni hyr från början. För att se om intresset kommer fortsätta att frodas.

Alternativt köpa endel av utrustning t.ex. egna paddlar, tält, liggunderlag, kök etc etc. Men istället hyra kajaker ett par säsonger.
 
Ett annat alternativ är att gå med i en förening som har både kajaker och intresserade paddlare. I Tyresö finns det t.ex. en lokalavdelning a Friluftsfrämjandet som har kajaker som medlemmarna kan använda: http://www.friluftsframjandet.se/tyreso/kajak/turer

Jag tycker att det är en bra rekommendation. Föreningar som håller med kajaker är ju en utmärkt form av kollektiv och i Stockholmsområdet finns ju det alternativet. Faktiskt finns ganska många olika föreningar.

Själv har jag paddlat ett flertal turer med friluftsfrämjandet Norrviken http://www.norrvikenfrilufts.net/kajak och kan rekommendera dom. Se deras hemsida också och notera vilket rikt utbud av turer de erbjuder. Trevliga och duktiga ledare har dom. Kajakerna är inte typiska trista hyrkajaker utan ett urval av fräscha glasfiberkajaker. Olika modeller (både skäddakajaker och roderkajaker) från de stora tillverkarna som P&H, Kajaksport, TAHE och North Shore. De har paddlar från Aqua-Bound i olika längder och de är bra men lite basic så där kan man så småningom skaffa en egen att ta med. Då det oftast är ca 15 pers ute på varje tur så finns goda möjligheter att både lära sig en massa från ledare och andra deltagare, få snacka om paddling, turer, kajaker och annan utrustning och givetvis även prova alla olika kajaker. Jag har själv kunnat be att få prova fina paddlar (privata) genom att bytlåna med både deltagare och instruktörer.
Norrviken har vettiga aktiviteter. På onsdagskvällar har de nybörjartillfällen i Edsviken/Sollentuna. Sedan har de både dagsturer, helgturer och flerdagarsturer. Ofta med något tema. De är graderade i svårighet från 1-5 och de flesta helg- flerdagarsturer är ändå måttligt kvalificerade dvs grad 3. Ledarna väljer väg efter väder och vind så att det ska vara så säkert och behagligt som möjligt att paddla, dvs följer öar och söker lä i möjligaste mån. Dagsetapperna på dessa grad 3-turer brukar vara drygt 2 mil och tempot 5-6 km/h. Betydande omsorg läggs även vid tiden utanför kajaken dvs fina platser för lunchrast och ev övernattning. Tid att laga ordentlig mat och tid för att prata och se sig om vid lägerplatserna. För mig som inte bor i Stockholm men reser dit ibland så har Friluftsfrämjandet Norrviken varit ett bra sätt att komma ut i skärgården. De hjälper till att välja en hyrkajak av lämplig modell utifrån paddlarens storlek, erfarenhet och önskemål. Sen fixar turens ledare så att kajak, paddel, flytväst och kapell finns på plats vid turens start. Man får även en deltagarlista så att man i förväg kan ringa runt och arrangera samåkning om man behöver (jag har ju ingen bil i Stockholm). Det jag fixar själv är mat, kläder och campingutrustningen. Vill man så kan man ju även planera "matlag" men det är absolut ingen press på att hålla på med sånt och det är överhuvudtaget inte några "sociala tvång".
Förutom Norrviken och Tyresö har jag hört talas om en förening inom Friluftsfrämjandet som heter Mälaröarna som har kajaker, liksom friluftsfrämjandet i Uppsala. Jag har inte turat med några andra än Norrviken.
Sen finns ett annat intressant alternativ - klubb Fischer (Magnus Fischer - kajakspecialisten.se). Det är en paddlingsförening som i mina ögon liknar ett gym eller liknande företag. De har efter vad jag läst mig till ett kajakförrråd vid Husarviken. Du betalar en årsavgift och sedan kan du paddla hur många ledarledda turer du vill. De verkar ha turer nästan varje dag (!) och en stor andel av dessa leds av Magnus själv. Kajakhyra och all paddlingsutrustning ingår alltså i årsavgiften och det är toppklass med nya båtar och vingpaddlar helt i kolfiber. För turandet används bara VKV-kajaker (det är svenska påkostade kvalitetskajaker om du inte känner till dom). Fokus ligger på motion, högt tempo och Magnus skriver att han rekommenderar nybörjare att paddla ofta för få en god teknik. De har en intern utbildningsplan/stege och det finns krav för t.ex. turerna till ytterskärgården som verkar rätt så avancerade och spännande.

Edit: Norrviken frilufts håller till i Edsviken (japp!)
 
Jag tycker att det är en bra rekommendation. Föreningar som håller med kajaker är ju en utmärkt form av kollektiv och i Stockholmsområdet finns ju det alternativet. Faktiskt finns ganska många olika föreningar.

Själv har jag paddlat ett flertal turer med friluftsfrämjandet Norrviken http://www.norrvikenfrilufts.net/kajak och kan rekommendera dom. Se deras hemsida också och notera vilket rikt utbud av turer de erbjuder. Trevliga och duktiga ledare har dom. Kajakerna är inte typiska trista hyrkajaker utan ett urval av fräscha glasfiberkajaker. Olika modeller (både skäddakajaker och roderkajaker) från de stora tillverkarna som P&H, Kajaksport, TAHE och North Shore. De har paddlar från Aqua-Bound i olika längder och de är bra men lite basic så där kan man så småningom skaffa en egen att ta med.

Då det oftast är ca 15 pers ute på varje tur så finns goda möjligheter att både lära sig en massa från ledare och andra deltagare, få snacka om paddling, turer, kajaker och annan utrustning och givetvis även prova alla olika kajaker. Jag har själv kunnat be att få prova fina paddlar (privata) genom att bytlåna med både deltagare och instruktörer.
Norrviken har vettiga aktiviteter. På onsdagskvällar har de nybörjartillfällen i Edsviken/Sollentuna.

Sedan har de både dagsturer, helgturer och flerdagarsturer. Ofta med något tema. De är graderade i svårighet från 1-5 och de flesta helg- flerdagarsturer är ändå måttligt kvalificerade dvs grad 3. Ledarna väljer väg efter väder och vind så att det ska vara så säkert och behagligt som möjligt att paddla, dvs följer öar och söker lä i möjligaste mån. Dagsetapperna på dessa grad 3-turer brukar vara drygt 2 mil och tempot 5-6 km/h. Betydande omsorg läggs även vid tiden utanför kajaken dvs fina platser för lunchrast och ev övernattning. Tid att laga ordentlig mat och tid för att prata och se sig om vid lägerplatserna.

För mig som inte bor i Stockholm men reser dit ibland så har Friluftsfrämjandet Norrviken varit ett bra sätt att komma ut i skärgården. De hjälper till att välja en hyrkajak av lämplig modell utifrån paddlarens storlek, erfarenhet och önskemål. Sen fixar turens ledare så att kajak, paddel, flytväst och kapell finns på plats vid turens start.

Man får även en deltagarlista så att man i förväg kan ringa runt och arrangera samåkning om man behöver (jag har ju ingen bil i Stockholm). Det jag fixar själv är mat, kläder och campingutrustningen. Vill man så kan man ju även planera "matlag" men det är absolut ingen press på att hålla på med sånt och det är överhuvudtaget inte några "sociala tvång".
Förutom Norrviken och Tyresö har jag hört talas om en förening inom Friluftsfrämjandet som heter Mälaröarna som har kajaker, liksom friluftsfrämjandet i Uppsala. Jag har inte turat med några andra än Norrviken.

Sen finns ett annat intressant alternativ - klubb Fischer (Magnus Fischer - kajakspecialisten.se). Det är en paddlingsförening som i mina ögon liknar ett gym eller liknande företag. De har efter vad jag läst mig till ett kajakförrråd vid Husarviken. Du betalar en årsavgift och sedan kan du paddla hur många ledarledda turer du vill. De verkar ha turer nästan varje dag (!) och en stor andel av dessa leds av Magnus själv. Kajakhyra och all paddlingsutrustning ingår alltså i årsavgiften och det är toppklass med nya båtar och vingpaddlar helt i kolfiber.

För turandet används bara VKV-kajaker (det är svenska påkostade kvalitetskajaker om du inte känner till dom). Fokus ligger på motion, högt tempo och Magnus skriver att han rekommenderar nybörjare att paddla ofta för få en god teknik. De har en intern utbildningsplan/stege och det finns krav för t.ex. turerna till ytterskärgården som verkar rätt så avancerade och spännande.

Edit: Norrviken frilufts håller till i Edsviken (japp!)

Tog mig friheten att göra det lite mer lättläsligt.
 
Finns kajakklubbar

allt från en container till stora klubbar som Brunnsviken med hundratals kajakplatser och omfattande turverksamhet.

De flesta klubbar har några klubbkajaker och så plats för privata lådor. Skulle föreslå att du kontaktar någon båtklubb vid Tyresö och föreslår att få bilda en kajaksektion i en eller ett par containrar. Föreslår inköp av en K1 och en K2 som klubbkajaker och resten privata kajaker.

Thure
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
RoAlf Bygga ett vattentätt skott Paddling allmänt 1
Lost Wanderer Kanotcamping i Skåne - Ett måste! Paddling allmänt 2
_risse_ Ett par nybörjarfrågor Paddling allmänt 7
NordenJolt Funderar på att köpa kajak, är någon av de här ett bra val? Paddling allmänt 3
erbj Ett minne för livet Paddling allmänt 5
Ferry Hur lastar man bäst 3 kajaker på ett takräcke? Paddling allmänt 20
manlan Funderar på ett kajakbyte Paddling allmänt 13
ormbiten Tänkte mig ett kajakköp... Paddling allmänt 36
TomasCollin Hur vattentät är ett kapell mot sargkanten i en kajak? Paddling allmänt 15
Danne71 Bildkvalité genom ett uv-hus? Paddling allmänt 6
Ödling hur lagar mab ett neoprenkapell Paddling allmänt 2
waterrat Water Rat kajak – ett hemmabygge?? Paddling allmänt 2
ahltin Sugna på ett kanotmaraton? Paddling allmänt 2
Zingo62a Hur tillverkar men bäst ett skäddreglage Paddling allmänt 4
jjjjy66 Ett est-köp Paddling allmänt 5
calypso63 Dödsolycka i kajak snart i ett vatten nära dej? Paddling allmänt 12
lazze Ett litet nödrop..... Paddling allmänt 10
Raskolnikov Hur flyter ett isberg Paddling allmänt 10
PetStr52 2 st K2:or på ett takräcke Paddling allmänt 3
Strmbrg Hur trafikeras ett forum? En hak-utstickare :-) Paddling allmänt 16
Elwood Hur lagar jag ett sprucket polyetenskrov? Paddling allmänt 9
morre HEJ JAG SÖKER EFTER NEOPREN TILL ETT KAPELL Paddling allmänt 1
Berneflott Gratis faltkajak, ett projekt Paddling allmänt 2
lazze Skicka ett Kajakvykort Paddling allmänt 0
Ett bustroll som börjar känna sig ensam i skogen, hihi Paddling allmänt 3
Hasle exporer - är det ett bra köp?? Paddling allmänt 1
Seavivior vad är ett rimligt pris på denna kajak? Paddling allmänt 0
Havskajak? Forskajak? eller ett mellanting????? Paddling allmänt 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.