Springa tills man spyr

Vet att det är skillnad på 3- & 400m... men tror du att det är den skillnaden som förklarar mätvärdena? Eller kan det ha med få försökspersoner att göra?
 
Upploppet

på 400 meter är ju det klassiska skedet för mjölksyreansamling. Så det är stor skillnad på att springa 300 respektive 400 meter.

Thure
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Aircontact Pro – designad för de stora äventyren

Vandra med kvalitet! När packningen är tung och terrängen krävande gäller det att ha riktigt bra utrustning. Med Aircontact Pro har deuter skapat en ...

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
på 400 meter är ju det klassiska skedet för mjölksyreansamling. Så det är stor skillnad på att springa 300 respektive 400 meter.

Thure
Kan det inte vara så att de sista 100 m ansamlar mjölksyra oavsett distans (bara korta distanser avses)? I spurten ger man allt man har kvar och det kvittar hur mycket mjölksyra man dragit på sig när man passerar mållinjen. Drar man på sig för mycket mjölksyra tidigare i loppet blir man inte av med den före målgång, vilket straffar sig tidsmässigt. Mjölksyeransamlingen de sista 100 metrarna skulle i så fall bero energiekonomin, hur man bäst använder den tillgängliga energin under den tidsperiod loppet varar.
 
Med bara lite varmt vatten imagen brukade vi hålla oss till "sur uppstötning" efter morgonmilen, men nybörjarna gjorde bäst i spara stora intaget till 2a frukosten......
 
Jag antar att skillnaden mellan blodpH beror på CO2 produktion som inte hinner ventileras bort, för laktat ska väl inte göra blodet surt?

Min fysiologiguru sa att det går långt tillbaks i vetenskapen att man trott att laktat hade en H+ vid bildningen, men att det är felaktigt.
 
Eftersom jag läst vidare lite om ämnet så klistrar jag in ett par länkar om någon skulle vara intresserad :)

Som jag förstår det kan inga slutsatser dras kring orsakssamband mellan laktatproduktion och acidos. Det påpekar även Kent i sin artikel trots att han visar förenklade bilder och diskuterar utifrån perspektivet laktat som pH-sänkande. Det finns också en möjlighet att laktat är en buffert.

Det pågår alltså en debatt kring om mjölksyra bidrar till lägre pH... mer om det kan läsas här om någon är intresserad:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15308499
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18379210
 

Liknande trådar

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips