Soto Muka Stove

Jag har nyss fått mitt soto. Har bara provat det på två turer det funkar fint tänder direkt och lätt att reglera lågan. Ska bli kul och se hur det funkar i vinter,
 
Jag har nyss fått mitt soto. Har bara provat det på två turer det funkar fint tänder direkt och lätt att reglera lågan. Ska bli kul och se hur det funkar i vinter,

Vet du ungefär hur många pumptag du brukar ta?

Jag har bara klämt lite på det i affärer, men där har jag aldrig lyckats att pumpa upp det så mycket så att den markeringen för "ok pump tryck" har synts. Då har jag ändå räknat till upp till 50.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag har vet ej hur många gånger jag har pumpt det verkar vara olika från gång till gång, Det går lätt och fort att få tryck tycker jag, Den sotar inget på kok kärlen.
 
Vet du ungefär hur många pumptag du brukar ta?

Jag har bara klämt lite på det i affärer, men där har jag aldrig lyckats att pumpa upp det så mycket så att den markeringen för "ok pump tryck" har synts. Då har jag ändå räknat till upp till 50.

Att pumpa upp tryck i en tom behållare säger inget om hur många pumpningar det behövs vid en full behållare, sedan kommer man ju att underhålla trycket allt eftersom man använder den.
 
Att pumpa upp tryck i en tom behållare säger inget om hur många pumpningar det behövs vid en full behållare, sedan kommer man ju att underhålla trycket allt eftersom man använder den.

Jag råkade visst utelämnade visst att jag jämförde mellan två tomma tomma behållare och tyckte att trycket byggdes upp betydligt långsammare än med motsvarande pumpar från MSR/primus.

Men visst handlar det om hur de fungerar fyllda och i fält. Det var därför jag frågade.
 
Jag råkade visst utelämnade visst att jag jämförde mellan två tomma tomma behållare och tyckte att trycket byggdes upp betydligt långsammare än med motsvarande pumpar från MSR/primus.

Men visst handlar det om hur de fungerar fyllda och i fält. Det var därför jag frågade.

Bäst vore om någon kunde jämföra med bränsle mellan olika system.
 
Det frågades tidigare hur ofta man byter bränsleflaskor som skall trycksättas.
Själv har jag under +45års friluftande bytt ut 3, samtliga av samma skäl, de föll så illa att de gick hål på dem. Med mindre våldsam hantering är min gissning när gängorna tar slut. YMMV

När ni som skaffat de här underverken fått driftstörningar och åtgärdat dem är ivarjefall undertecknad nyfiken på hur det gick. Tack på förhand!
 
Senast ändrad:
Att pumpa upp tryck i en tom behållare säger inget om hur många pumpningar det behövs vid en full behållare, sedan kommer man ju att underhålla trycket allt eftersom man använder den.

Förvisso, men det säger en hel del om hur det är att pumpa upp tryck i en tom behållare...

...vilket ju är av intresse, då det är ett "worst case" ur pumpsynpunkt. Störst mängd luft som kan komprimeras. Sen blir det ju bara bättre ju mer bränsle man har. Jag skulle iofs inte vilja att det går åt "för många" pumpslag för att få upp tryck i en nästan tom flaska. Det är ju i slutet av resan, slutet av dagen, etc, som man vill få sin mat varm fortast! Om man då måste pumpa 300 slag kan man ju hålla sig för skratt!
 
Men medge att du blir varm! Det finns väl fog för att köra med liten flaska för trycksättningen och transportera bränsle i en större. En Zölchertratt kan man ju ha på flaskan under ett gummiband.
 
Att pumpa upp tryck i en tom behållare säger inget om hur många pumpningar det behövs vid en full behållare, sedan kommer man ju att underhålla trycket allt eftersom man använder den.

Antalet pump-tag som krävs för att uppnå ett givet tryck är direkt proportionellt mot den volym luft som finns i flaskan. Sotos lilla flaska rymmer ca 700 ml och man får fylla den till 480 ml. En full flaska innehåller alltså 220 ml luft. Förhållandet mellan antalet pump-tag för full resp. tom flaska är 700 / 220 = 3,2 ggr

Så om då killen som testade köket i filmen jag refererade till tidigare har rätt när han sa 250 pump-tag för nästan tom flaska, så skulle det krävas 79 för en full. Det låter kanske lite mycket?

Även jag provade att pumpa upp en tom flaska i en butik utan att orka komma upp i tryck. Det skulle ju kunna vara att man behöver bensin i flaskan för att pumpen ska bli tät. Annars skulle jag aldrig vilja använda köket med mindre än ½-full flaska. Det tar längre tid att pumpa upp trycket än att rota fram förråds-flaskan med bensin och fylla på. Det skulle i sin tur innebära att köket i princip har en 250 g extra barlast i form av bensin som man aldrig förbrukar.

rompa..!
Du som har ett kök skulle ju kunna testa med att tömma ut det mesta av bensinen i flaskan för att testa hur mycket du behöver pumpa då. Och gärna även testa med full flaska...
 
I manualen till detta kök står:
"Sluta använda köket om omgivningstemperaturen faller under -20C eftersom O-ringen temporärt hårdnar och forlorar elasticitet, vilket orsaker bränsleläckage".

Kan det verkligen vara så eller är det bara översättning av regler och varningar riktade mot den amerikanska marknaden? Ni vet, "hängslen+livrem+säkerhetsnål+silvertejp"-typ varningar.

Nog vill man att ett kök av denna typ ska funka även om det är kallare än -20?

//B
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips