Sockor vid vandring sommartid?

Hej!
Vad har ni för strumpor/sockor på er när ni vandrar? Har för länge länge sedan blivit lärd att en bra variant är så kallad Lundhags innerstrumpa (som är något mellanting mellan strumpa och yllesocka i tjocklek men gjord i ull och något syntetiskt material tror jag) och sen ett par yllesockor utanpå det men det blir rätt varmt mitt i sommaren.

Vad har ni på er vid fjällvandring sommartid? Tunna strumpor? Dubbla tunna strumpor eller ett par tunna och ett par tjocka och i vilka material är dom gjorda i? Om man kollar runt på strump och sockvärlden så att säga så verkar utvecklingen har gått ganska snabbt. Det finns ju hur mycket som helst att välja och vraka bland. Vad ska man välja? Hur ska man tänka? Sen reservsockor också såklart vid ofrivilligt bad eller när man tvättar sina sockor ska man satsa på någon enklare variant där eller helt enkelt 2 identiska uppsättningar?. Antar att det finns många olika svar på dom här frågorna men behöver lite tips, inspiration och idéer.

/Kjell
 
Tunn merinoull närmast foten och en lite halvtjock socka utanpå det. Det har fungerat väldigt bra, men det är skillnad på sockor och sockor har jag märkt. Har tre sockor av tre olika fabrikat och av dessa har smartwhool hiking medium crew fungerat överlägset bäst för mig. Jag vet inte om det är passformen eller att materialet är lite flexibelt på rätt ställen men de är min enda uppsättning som inte ger mig skav i kängorna så jag funderar på att komplettera med fler.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag kan upprepa rådet ifrån boken "Vandra Fjäderlätt", som rekommenderar ett enkelt lager tunna strumpor i ett par lätta skor. I somras använde jag precis detta och fick endast någon blåsa på tio dagars vandring (förmodligen berodde detta på att det var extremt blött vid en etapp). Det är bekvämare åt fötterna och väger mindre - tänk på att ett kilo på fötterna motsvarar cirka 5 på ryggen.

Sealskinz eller liknande (finns ett annat märke som tydligen ska vara bättre) rekommenderar jag dock vid vad - då att man slipper nedkylning.
 
tjocksocka

När jag vandrar sommartid har jag bara en socka. Antingen en tjockare ullstrumpa eller enbart en raggsocka. Tipset finns att läsa i Lars moonsens Vildmarksboken, första upplagan.
 
Det beror på vad jag har på fötterna.

Mina gamla kängor är så pass stora att om jag bara har strumpor på mig sitter de för löst, där behöver jag alltså ett par tjocka sockor också. (Det beror främst på att kängorna när de köptes för många år sen var tänkta att fungera vintertid.)

Men numera har jag sällan stora tunga kängor på mig utan lättare "trekkingskor" och då är det bara ett par tunna strumpor som gäller. Är det höst och lite kyligare kan det hända att det åker på ett par tunna ylleraggsockor utanpå strumporna (skorna är så pass "flexibla" att de med snörningens hjälp går att ha både med lite tjockare sockor och bara tunna strumpor).
 
Vinter som sommar samma typ av sockar. Försvarets knähöga stålgrå + tjocka raggisar. Aldrig upplevt det som för varmt. Strumpbyte varje timme håller jag dock hårdare på när tempen stiger.
 

avslutad210712

Gäst
Skäms väl för att erkänna det men jag tager vad jag haver dock inte bomull.

För det mesta två halvtjocka eller skall man säga halvtunna. Gör numer ingen skillnad på inner- respektive ytterstrumpa utan det är (ungefär) samma tjocklek på båda. Ibland merinoull, ibland ullmax syntet, ibland något annat som ligger i strumplådan.
 
Just nu använder jag fodrade kängor (Meindl Island Pro) varför jag tycker det är bekvämast med bara ett par merinoullssockar i 400g kvalitet (ex Woolpower)
 
Jag skulle förmodligen kunna använda sådana där ankelsockor som man köper fem par åt gången i sportaffärerna (de där med reklamtryck). Men jag använder mest ett par relativt tunna ullsockor,
som räcker lagom över fotknölen. Jag har numera låga vandringsskor, med rätt styv sula,
c:a 900 gram. (vanliga uppbyggda löparskor väger väl 700, men mina väger c:a 450 - såna vill jag inte ha i terrängen).

Merrell och Salomon är pålitliga märken. Strumporna ska inte vara för långa, eftersom det är lättare att tvätta människor än kläder.

På lägret brukar jag skölja eller tvätta strumporna - sen tar jag på dem igen. Till natten byter jag till ankelsockor - dessa är också mina resestrumpor. Jag byter då också närmast kroppen.

Jag har alltså ett par till stigen och ett par till (natt)lägret.
 
Tackar tackar

för alla tips, förstår att det finns många varianter på det här. Har inte vandrat på många år enbart pga nack och axelproblematik men nu är min nacke och axelparti mycket mycket bättre tack vare Iyengayoga helt fantastiskt, och jag börjar på allvar tro att jag verkligen kan vandra i fjällen igen. Ska testvandra här i hemmaskogarna ett par gånger under våren och känna efter först. Därav min undran kring sockorna det har ju kommit så mycket nytt på marknaden sen jag vandrade sist.
/Kjell
 

avslutad210712

Gäst
för alla tips, förstår att det finns många varianter på det här. Har inte vandrat på många år enbart pga nack och axelproblematik men nu är min nacke och axelparti mycket mycket bättre tack vare Iyengayoga helt fantastiskt, och jag börjar på allvar tro att jag verkligen kan vandra i fjällen igen. Ska testvandra här i hemmaskogarna ett par gånger under våren och känna efter först. Därav min undran kring sockorna det har ju kommit så mycket nytt på marknaden sen jag vandrade sist.
/Kjell

Jag har haft en hel del problem med mina axlar och varenda gång jag har varit upp i fjällen har jag haft bättre i axlarna när jag kommit tillbaka än när jag gick. Det misstänker jag beror på att när jag går i fjällen har jag stavar vilket gör att jag rör på armar och axlar och då får jag bättre cirkulation vilket gör att allt fungerar bättre. Självklart i grunden beroende på ett stillasittande jobb framför en dator
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips