Antal kalsonger och strumpor i packningen för en veckas vandring

En nybörjares funderingar kring det här med ombyte av underkläder och strumpor vid fjällvandring...

Efter att ha spenderat några timmar här på forumet har jag fått uppfattningen att många verkar använda dubbla sockor i kängorna när de vandrar för att undvika skoskav. Ett annat frekvent råd är att byta sockor ofta eftersom torra och rena sockor är fördelaktigt för fothälsan, såväl som för det allmänna välbefinnandet. I butiken får jag rådet att köpa en tunnare "liner" att ha närmast foten, och en tjockare socka för att ha utanpå - båda i ullblandning och ganska dyra. Jag köpte en av varje för att prova och kontrollvägde när jag kommit hem. Den tunna strumpan vägde 46 g per par och den tjockare 95 g.

Min fråga är hur ni andra brukar tänka när det gäller sockor. Hur många av varje sort tar ni med i packningen för låt säga en veckas vandring? Man vill väl inte bära på 1 kg sockor? (Som dessutom väger betydligt mer när de blivit våta.) Tar man med sig två-tre par som man återanvänder när de torkat? Hur gör man i så fall med svettsaltavlagringar? Ignorerar och nöjer sig med att sockorna i alla fall är någorlunda torra? Sköljer man av sockorna i närmaste fjällbäck och hänger dem på tork på ryggsäcken? (Stackars den som dricker vattnet nedströms...) Byter man den inre sockan oftare och den yttre sockan bara när den blivit blöt?

Jag har ungefär samma fråga om kalsonger. Brukar ni ta med er ett rent par för varje dag ni är ute, eller tvättar ni dem i fält? Jag kan inte tänka mig att fuktiga kalsonger är sköna att ta på sig, eller att ha på sig för den delen. Vilka material torkar snabbast om man kör på metoden tvätta i fält?
 
Jag kör på två uppsättningar strumpor oavsett längd på turen. Ett par man använder vid själva vandringen, och ett par som alltid är torra som jag tar på mig vid lägerplats.

Kalsonger i polyester torkar förmodligen snabbast, dessvärre blir det en obehaglig odör rätt snabbt med sådana. Jag föredrar bambu, luktar inte satan efter några dagars användande, och torkar iaf snabbare än bomull. Ull är ju såklart ett alternativ, men passformen brukar vara lite sådär efter ett par dagars flitigt användande.

Jag brukar köra med ett par kalsonger på mig, och ett par extra i packningen.
 
Är jag på Svalbard så använder jag Craft Gunde kalsonger med vindskyddad front, de luktar bäver ganska snart. Har fyra par.

Är jag i Sverige använder jag sidenkalsonger från SidenSelma, de är klockrena, tunna, sköna, luktar inte och torkar i ett nafs. Man kan tvätta dem i en kåsa ifall det skulle behövas. Jag har tre par, det har funkat hitintills oavsett längd på turen.

Jag har dem även ute i motionsspåret här hemma vid, klockrena som sagt.
 
Jag kör med två uppsättningar strumpor, sommartid är det lika med två tunna liner och två tjocka ullstrumpor. Höst kör jag mellan + tjocka istället. Blir de fuktiga så får de torka på bringan i sovsäcken över natten och är alltid torra på morgonen. Tvättar i princip aldrig strumporna om det inte är supertorkväder. Kalsonger blir ett par på och ett till max två par i packningen. Sommartid syntet och höst/vinter Aclima (norskt märke) ullkalsingar, de tappar inte formen som de andra jag testat.
 
Som de flesta redan tipsat om så kör även jag med två uppsättningar dubbla strumppar. Innerstrumpa är tunn nylonstrumpa och sedan Bridgedales Coolmax utanpå.
Kalsonger två par Icebreaker merinoull boxermodell. Inga skavsår whatsoever!

Beträffande tvätt så vill jag rekommendera att man använder en vattentät påse av någon sort för att tvätta sina strumpor eller kalsonger i. Fördelen är att man kan hälla ut tvättvattnet på marken en bit från tex bäcken för att inte smutsa ner vattnet. Kör lika med sköljvattnet.

God tur!
Lars Östlin
 
Jag kör med 2 uppsättningar sockor. 2 par ten-toes och 2 par tjocka ullstrumpor, det ena är arméns gamla vita ullstrumpor, det andra är från Janus tror jag. Tåstrumpor fungerar bra för mig, har aldrig blåsor/skav mellan tårna numera. De tjockare ska vara vaddering/foder.

Om jag har gått några dagar och ser att det är bra torkväder på gång så passar jag på. Är det så att sockorna blivit blöta (ordentligt blöta, fuktiga, eller att det kommit in lite vatten i kängan är faktiskt ingen katastrof) så byter jag. Senast nu i Sarek bytte jag inte sockar på 11 dagar. Sockarna blev svettfuktiga och en del dagar kanske det kom in lite vatten någon gång när jag trampat fel i någon bäck eller så.

Kalsonger kör jag med 2 par och samma strategi. Behövs det inte bytas, byter jag inte. Använder Craft. Även de fick sitta på i 11 dagar.

Förra året gick jag med sambo och hund. Efter ett antal dagar ansåg hunden att mina sockar luktade gott, så då är det väl så..... :)

mvh
Peter P.
 
Instämmer i stort med föregående inlägg.
Dubbla uppsättningar strumpor, två par tjocka ullsockor och två par tunna Coolmax närmast foten.
Provade i år Coolmax ten-toes. Funkade alla tiders. Har aldrig haft så fina fötter/tår efter någon vandring tidigare.
Två par kalsonger, ett par i ull och ett par i bomull. Använder ull-kallingarna under vandring och bomull-kallingarna att sova i.
I år var det dåligt torkväder, så både strumpor och kallingar fick hänga med hela tiden, 2 veckor.
(Jag vandrar solo);)
 
Strumpor blir det väl typ två par av vardera sorten. Nåt extra om jag känner mig lyxig ;).

Jag kör med en tunn ullsocka innerst (Segers nån röd-grå-svart, dålig idé av mig att testa dem, nu är mina fötter för bortskämda för att riktigt uppskatta några andra, och de är dyra som stryk...) och en raggsocka ytterst.

Föredrar raggisar som är aningen små då de är rena, då sitter de bra på foten även när de börjar vara lite mer använda. I bästa fall tovar de ihop sig till en "toffla", perfekt utformad för din fot. Hade ett par som var tovade nog för att kunna ställas bredvid stövlarna... Bästa raggisarna jag haft, hål i dem nu tyvärr ;).
 
Nog om ombyten, antal och fälttvätt. Själva tvättar vi i Ortliebs 5 l ämbar. Men skall vi avsluta i civilisationen och äta en blt godare lagad mat och sova i säng på något fjällhotell motsvarande, postar vi i förväg ett paket till receptionen med ombyten, rena resekläder etc. Rätt skönt att efter avtvagnig kunna byta till ngt rent innan man går ner och äter. Frågar man sött kan man oxså ofta få köra en tvätt samtidigt .
Bara för att man gått i välbrukade plagg under tiden före måste man inte fortsätta och lukta svett för sin omgivning.
 
Dubbla sockar. Knähöga innerst (inte linertunna, men ganska tunna) och medium eller tjocka utanpå. Ull ska det vara.
Tre uppsättningar av detta kör jag på. Ett ligger i tryggt förvar långt nere i säcken, de andra två växlar jag mellan. Oftast hinner sockorna på foten torka när man rastar (utan känga då), vilket gör att en uppsättning blir betydligt skitigare än den andra. Mot slutet av vandringen har svetten gjort denna uppsättning oelastisk och oskön, varpå jag tar fram reservuppsättningen.

Kalsonger? Beror på hur bekväm man är. Det går att torka gå-kalsongerna under kvällen/natten och campa/sova i fräscha, för att sedan ta på sig de skitiga igen på morgonen. Har man för vana att tvätta sig i en bäck varje kväll fungerar detta hjälpligt. Svettiga salt-kalsonger ger dock lätt skavsår, så det är skönt att ha med sig några extra par. 4 par totalt under 7 dagar kör jag på.

Skölja i bäck fungerar, men det absolut bästa är naturligtvis att värma upp vattnet lite grand i kokkärlet, hälla i en påse Y3-tvättmedel e.d., och sedan tvätta/låta ligga i kärlet en halvtimme.
Sen finns det skiljda åsikter om hur "trevligt" detta är =)
 
Bär ett par kalsonger som tvättas vid behov. Enkelt att göra på kvällen när man hoppat i sovunderstället. Om syntetkallingarna är lite fuktiga på morgonen så torkar de på kroppen efter 15 minuter, ingen stor sak. På sommaren ett par extra strumpor och sockar. Tvättas vid behov.
Avslutas på fjällstation så köper jag en t-shirt och ett par kallingar för hemresan.
På kallare turer bär jag två par strumpor och sockor i reserv...att vara torr och varm om fötterna prioriteras...

Äger numera en liten kollektion STF-tröjor. Kalsonginköp blir ofta Gundes vindkalsong, populär på stationerna och bra när man tränar hemmavid.

...Grövelsjöns tröjor är modernast i funktionsmaterial :).

//J
 
Träffade en gång en herre på Kungsleden som gick i fjällen ffg. Han hade beräknat tio (eller var det tolv?) dagar för delen Abisko-Nikka och hade lika många t-shirtar, kalsonger och par strumpor som antalet dagar han skulle vara ute. Han var helt begeistrad över omgivningarna, men tyckte att packningen av någon anledning var i tyngsta laget... Men han var glad ändå. :)
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
highlandpark antal goretex-lager? Kläder 7
Raud Kalsonger/underkläder för vandring Kläder 31
pelka Lite längre kalsong! Kläder 13
Damberg Kalsonger i merino? Kläder 17
dajo Kalsonger som i första hand andas och inte värmer. Kläder 47
KamratJonas Kalsonger för löpning. Kläder 13
mijo75 Söker varma fleace kalsonger/cykelbyxor Kläder 6
Buzzrock Vilka kalsonger? Kläder 45
bergholm Cykel-kalsonger? Kläder 1
ratatosk Kalsonger Kläder 0
matserik kalsong Kläder 1
balo Understalls kalsonger Kläder 8
Avslutatmedlemskapx Källa för active kalsonger? Kläder 5
Medin Strumpor! Vattentäta / Gore-Tex? Kläder 17
Elvah Finns strumpor som är tunnare fram? Kläder 6
WiseDuck Hållbara strumpor? Likt de från Darn Tough Socks. Kläder 4
bico Tips på strumpor och sockor i ull? Kläder 36
moa_k40 supertunn merinoull liner strumpa Kläder 2
aronwidforss Se upp Woolpowers strumpor Kläder 7
rJohansson Lundhags strumpor motsvarande i woolpower? Kläder 15
rJohansson Förvirring kring strumpor. Kläder 14
joanna "Sömlösa" knähöga ullstrumpor? Kläder 18
sajberjohan Strumpor och sockar Kläder 6
Vägslav Strumpor! Kläder 1
hannulan Goretex strumpor Kläder 10
nurmiranta ett par watski strumpor istället för stövlar Kläder 1
kikkit Tips och råd om strumpor och sockor? Kläder 5
Oskar R. Vilket märke på strumporna?? Kläder 1
BJK Vilka strumpor? Kläder 8
lagrave Strumpor i 100% ull? Kläder 16
Marzocchi Kylig strumpa Kläder 6
flundval tjocka vinter strumpor? Kläder 3
Coolsson Meindl, strumpor för Gtx. Kläder 6
CarolinaS Kängor från Beck- vilka strumpor? Kläder 6
Hedman Strumpor till höga Lundhags Kläder 1
jojken2 strumpor? Kläder 4

Liknande trådar

Logga in

Tips!