Snabbris eller Snabbpasta?

Riskok

johal; sa:
Problemet med ris generellt är ju att det tar attans lång tid att koka. Trist och bränslekrävande.

Trist kanske det kan vara, men att koka ris är inte så bränslekrävande som man kan tro. Har man ett kök som är lätt att reglera kan man dra ner lågan så mycket det bara går. Det räcker ändå för att hålla en kastrull med ris kokande. Den minimala lågan drar otroligt lite bränsle.

Det som drar mycket bränsle är uppkok av vatten, och det måste man ju göra vid nästan all matlagning.

Ett annat "ristrick" är att ställa av kastrullen en stund mitt i koket. Då får riset svälla i näst intill kokhett vatten, och man får nästan samma tillagningsffekt som om man kokar. Under tiden kan man laga något annat på sitt kök.

Peter
 
Snabbris har jag köpt hos min ICA-handlare, inget problem. Snabbris smakar inte illa, mer lika vanligt ris än snabbmakaroner är lik riktig pasta.

Snabbriset kokas bara några minuter så bränsleåtgången är ok.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Mr P; sa:
Snabbris har jag köpt hos min ICA-handlare, inget problem. Snabbris smakar inte illa, mer lika vanligt ris än snabbmakaroner är lik riktig pasta.

Snabbriset kokas bara några minuter så bränsleåtgången är ok.

Vad är "vanligt ris" ? Det är ju betydligt större variation mellan olika rissorter än mellan olika sorters pasta.
 
Med "vanligt ris" menas ris som ska koka mellan 14 minuter (vissa jasminris) och 40 minuter (råris) i allmänhet och matris i synnerhet. Detta eftersom snabbriset är behandlat matris.

Vanligast är koktider runt 20 minuter (matris, fullkornsris, basmatiris) för "vanligt ris".
 
Snabbris fungerar alldeles utmärkt. Bara man låter det svälla ordentligt. Det finns i nästan alla lite större butiker.

Couscous är ypperligt. Man behöver bara hälla på varmt/kokande vatten. Låt det svälla en stund.

Nudlar mättar kanske inte, men de går att tillaga på vatten. Dvs även glaciärkallt vatten. Det kan ha sina fördelar när bränslet börjar ta slut, men inte turen. Bara att blötlägga och äta. Ganska äckligt de är kalla däremot.

Libanesiskt couscous är också en höjdare. Mycket större kulor än vanligt couscous, så det känns som mer substans när man äter det. Tillagas precis som vanligt couscous fast det ska svälla lite längre. Finns att få tag på i saluhallar.

Degknyten kan man producera på plats. Man tar med sig en mjöl- och annat-blandning som man geggar ihop med vatten. Sen kokar man köttbullsstora bollar. Koktiden är under halvminuten, men tillagningstiden är lite längre och man blir jädrans kladdig.
 
Mitt andra bidrag i frågan:

Risnudlar finns också. Inbillar mig att det är mer energi i risnudlarna än i de vanliga nudlarna och tillagning är enkel. Koka upp vatten och ta bort ifrån värman, släng i risnudlar i det varma vattnet och låt ligga i fyra minuter. Snabbare blir det inte.
 
Snabbris är tar extremt stor plats!

Köpte snabbris för en tur i sommras... När jag stod hemma så jämnförde jag 1 portion vanligt ris med 1 portion snabbris (Uncle Bens i båda fallen, snabbriset av den typ som man kokar upp och sätter av och låter det stå.) Snabbriset är extremt "fluffigt" och tar många gånger större plats, viktmässigt kommer jag inte ihåg, men det blev så att vi struntade i snabbriset och körde det vanliga med blöttläggning.

/ Lasse
 
Gott med Jasmin, Basmatiris

Jag tycker mycket om ris och vill ha "riktigt" ris även när jag campar.

Jag gjorde som följande:
Jag tillverkade en "kastrull" av ett billigt liggunderlag och silvertejp (49:- varianten) plus ett lock till densamma. Jag gjorde den med den största kastrullen som mall så att bägge kastrullerna passar i den.

Koka upp 4dl vatten tillsätt 2dl ris, låt sjuda i 5 minuter rör lite i riset, sen ställde jag riskastrullen i värmeisoleringen och la locket på (det av liggunderlag) efter 30 minuter var riset färdigt. Jag väntade ofta upp till en timme, riser var fortfarande varmt.

Spar bränsle och blir mycket gott, detta fungerar även med torkad mat, koka upp och ställ åt sidan.

Temperaturen var vid tillfället -3 grader, så isoleringen duger i det flesta fall tänker jag.

/Dag
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips