skor/kängor

Hejsan!
Jag skulle behöva hjälp med att hitta ett par nya kängor för att gå mycket i, bor i stan så blir mestadels asfalt men vill även använda dem när jag ger mig ut i skogen(fotografera vilda djur)., samt att jag hoppas på att i det i framtiden blir mer av uteliv i skog och mark.

Det jag känner att jag behöver är ett par vattentäta, kunna använda dem under så stor del av året som möjligt, har kalla fötter så om dem är lite varmare är helt ok, bara inte för mycket. Det största problemet är nog dock att jag har väldigt smala men långa fötter så inga breda skor funkar, inte äns dem som endast är breda vid tårna.

Utseendemässigt så helst ett par svarta med högre skaft, ska gärna se någorlunda "vardagliga" ut då jag kommer använda dem mycket i vardagssyfte med.

Jag har kikat runt lite men vet inte alls vad som är passande, de får tyvärr inte vara allt för dyra häller (hällst så nära en tusing som möjligt, även att jag vet att det är svårt).

Tipsa gärna om vad ni tror kan passa och om ni orkar kolla gärna de skor jag har kollat på själv.

Jag har kollat på Pinewoods kängor (Vigram och jakt) , Chiruca Zeb (http://www.pnjakt.se/art/kanga-chiruca-zeb-utforsaljning.php), Graninge Jakt/Vandrings Känga (http://www.beoutdoors.se/se/skor-kangor-stovlar/kangor/jaktvandrings-kanga.html). (Dock är ju alla bruna)

Sedan har jag även kollat lite på militär/väktar kängor, dem är oftast något billigare vilket är en stor fördel för mig, men sen vet jag inte hur bekväma/ hållbara dem egentligen är, samt att jag är rädd att dem är för breda, vet iaf att den svenska militär kängan är enorm. Dem jag kollat på är Rothco (http://armygross.se/skor/militarkangor-skor/rothco-svart-forced-entry-deployment-militarkanga/), Rothco Tactical (http://armygross.se/skor/militarkangor-skor/rothco-tactical-forced-entry-militarkangor/), SWAT (http://armygross.se/skor/militarkangor-skor/swat-original-air-9-side-zip-mto-kanga/).
På denna sidan http://www.armyshopen.se/varor.php?sokfalt=Skor&frontpage=search&sok=S%F6k har jag hittat flera stycken jag kan tänka mig iaf under menyerna kängor och magnum, ni får hemskt gärna kolla, tror det är lättare än att jag skriver upp alla.

Tack så jätte mycket på förhand!

//Emma
 
Av ditt namn att döma så kanske du skall titta på kängor i rätt storlek och läst. Hur lång fot du har och vad du väger avgör hur rejäl sula du orkar böja.
Skor har några viktiga storlekar, längd. Skon skall med iläggsulor i och rätt sockor på foten vara minst två fingrar bakom hälen, långa nog för att tårna inte rör i överlädrets front. I det läget skall tårna kunna röras upp och ner.
Bredden över tålederna, där foten brukar vara som bredast, skall vara sådan att skon inte klämmer när man provar ut den.
Måttet över ankeln, tänk dig ett snöre från hälens botten över ankeln och tillbaka. Rymms inte den delen i skon normalt snörd, leta efter en rymligare.
Skor skall provas ut sent på eftermiddagen då din fot är som störst!
Vinter, höst/vår eller sommarkängor?
go tur
 
Okej jag är inte insatt i detta alls så om jag säger så att min fot är ca 24,5 cm brukar ha storlek 40/41, har aldrig upplevt en sko som klämmer på bredden där är jag på bredaste är nästan 9 cm, likadant så har jag smala anklar med, jag väger ca 64 kg är 1,66m lång .
Svårt att prova skorna innan köp, bor i en liten stad med extremt smalt utbud.
Mest höst/vår skor, bor nere i blekinge så är vinter max 2 månader, dock är det bra om skorna inte släpper igenom allt för mycket vind för här blåser det alltid kallt, sommar skor har jag som jag klarar mig med.
 
För vinterbruk i en skalsko som t ex bondeförbundare av Lundhags m fl tillverkning behöver de flesta en strumpkombination av torrlager, coolmax eller damstrumpa ankel, tunn yllestrumpa och en tjockare yllesocka. Finessen med flera tunnare strumpar är givetvis att tunnare torkar snabbare än jättetjocka. Friktionen när man går, frånskjut, broms, stopp och nytt frånskjut, blir mellan strumporna och inte i huden.
Med tre strumpor enligt ovan på ställ dig på ett A4 papper, med hälen mot golvlisten och rita av ytterstrumpans ytterkontur. Den fotens längdmått är din vinterfot. Är du högerhänt brukar vänster vara längst och är du vänsterhänt viceversa. Din sko bör vara 11-15 mm längre.
Passform som är viktig är i hälområdet. Glappar det där blir det skoskav. Lite för bred sko över tåleden är inte så kritiskt men för liten leder till kalla fötter och skoskav.
En fodrad sko måste torka mellan brukstillfällena dvs du måste hålla skon torr och varm varje dygn.
Skalskor blir i princip brukbara igen bara man häller ut vattnet, tar på sig torra strumpor och sätter torra sulor i skorna. Gångvärmen trycker snabbt fukten ur skon.
Skor kan du köpa på nätet om du är säker på läst och passform annars måste du prova.
Dina föreslagna modeller kan du titta på nu i ditt förhoppningsvis lite bättre ljus.
go tur
 
allroundkängor

Hej Emma,
Citykänga med inslag av skog. Rent spontant så känns det som en meindl island eller en meindl performance eller Hanwag för den delen. Goretex ger väl en teoretiskt se vattentät sko. Ganska dyra - ca 3000:-
Skorna sitter bra från start.

MEN jag vill slå ett slag för Lundhags eller Jörnkängan.
Dessa har inga Goretex i sina kängor. Handgjorda (Det mesta i alla fall). Den sko som jag använder mest i alla fall i mitt yrke.
Sitter som gjutet efter någon månads promenad. Lätta att torka.
Är också rätt dyra. Mellan 3-4000 tusen. Mycket sko för pengarna. Otroligt bra service på firman!

Du blir fuktig/blöt i ALLA skor. Finns inget undantag! Oavsett märke och membran.

Vid låg aktivitet producerar foten i medeltal ca 3 g svett per timme, vid medeltungt
aktivitet ca 5 g (= matsked) och vid tung aktivitet ca 15 g.2 Vid mycket tungt arbete kan svettningen överstiga 30 g/tim. Män svettas mer än kvinnor och en tjock person mer än en mager (personen behöver flytta större vikt vid rörelse, dvs vid samma arbete har han högre ämnesomsättning). Givetvis finns det stora individuella skillnader i svettningen.

Du kan ju fundera på vart svetten tar vägen när den lämnar dina fötter!! Min erfarenhet är att det inte går igenom membranet och igenom skon i alla fall, utan det stannar i kängan och/eller i sockorna. (Lättare att byta en fuktig/blöt socka än att torka en fuktig sko.)

Meindl eller Hanwag är väl lite snyggare, Inledningsvis bättre passform, teoretiskt sett vattentäta.
Lundhags eller Jörn lite mer robust, "lättservade", praktiska, passformen kommer efter ett tag.
Passformen justerar du med ylle sockor i två lager.
Jag använder för det mesta dubbla sockor. Och varierar dagligen med innersulor i ylle/syntet.

// Lars
 
Känns som västerdalarna inte läst kravspecen.

Tycker varken Jörnkängan eller Lundhagskängan uppfyller

Utseendemässigt så helst ett par svarta med högre skaft, ska gärna se någorlunda "vardagliga" ut då jag kommer använda dem mycket i vardagssyfte med.

Båda dom är ju extremt fula som vardagskängor ( i mina ögon). Jörnkängan är ju dessutom en halv myt. Alla snackar om dom som världens bästa men ingen kan säga var man kan få tag i dom.

Jag skulle nog titta på någon av de stora friluftswebbshopparna om jag var du och välja den som har bäst "skickatillbaka" policy, förhoppningsvis har nån av dom gratis frakt vid byte: då kan man ju faktiskt prova sig fram lite hemma också.

Ska jag föreslå något så skulle jag säga denna

http://www.kangspecialisten.se/produkter/crispi/nevada+leather

Mest för att den uppfyller lite av dina krav, svart - inte hög men dock halvhög. Det är dessutom en sko med bra läder och utan gore-tex som ändå går sönder i en känga på några års sikt. (då vet jag inte något om Crispis bredd på skorna eller om det uppfyller dina krav på utseende eller pris). Tycker helt enkelt att den har perfekta stats för mina önskemål och passar in hyfsat på dina. Italienska skor brukar ju i allmänhet vara lite smalare än svenska, vet inte vad som gäller för denna.
 
Det största problemet är väll bara att de är alldeles för dyra för mig, pluggar högskola så inkomsten är inte på topp om jag säger så..
Det är mycket därför jag kollade mer "arbets"kängorna med då de är billigare.. hoppades på att någon kanske kunde ha ett utlåtande om dem. känner en som äger ett par tror det kan vara "Rothco Tactical FORCED ENTRY militärkängor" men han är inte särskilt kräsen när det kommer till skor utan finner nästan allt bekvämt, så använder inte han som en 100% säker källa^^
 
Tycker att Lundhags smala läst är väldigt bred (den som de har till tex Lundhags scout) så letar du efter en känga m smal läst tror jag inte att du blir nöjd med de. Så var inte ledsen för att du inte kan lägga så mkt pengar på ett par skor.

Kanske en idé att ringa till närmsta stora butik o höra vad de har för kängor, låter det vettigt kan du ju åka dit sen. Annars är ju internet ett trevligt ställe att handla på.
 
Sorry - missade det där med tusingen.

Ett sätt är ju Tradera, Blocket eller Ebay - men det blir ju förståss lite av ett lotteri med storlekar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Blizspy Helt nya Läder-kängor med Gore Tex, impregnera hur? Kläder 24
disgruntled Behöver tips på skor/kängor för vandring. Kläder 6
LonelyWolf tips och tankar ang Arcteryx nya innovativa skor/kängor med urtagbar innesko :) Kläder 21
Gröngölingen Kängor eller skor i fjällen? Kläder 11
Chrabban En till tråd om skor/kängor Kläder 23
kungkeso skor eller kängor för sommarbruk på låglandsled Kläder 30
hundhår Kängor/skor till vår och sommar, tips? Kläder 12
såg kängor och skor Kläder 3
Tomas Johansson Skor/kängor för allroundbruk Kläder 8
Brgtta Lämpliga skor/kängor för pilgrimsvandring Kläder 16
StefanP- Val av skor/kängor för varierad miljö Kläder 7
Kamelkungen Skor/Kängor för dagsturer i Italien Kläder 0
Henric Nilsson kängor/skor utan skinn, läder eller mocka. Kläder 11
Backpacker Skor eller kängor ? Kläder 9
FireFistYK Funkar dessa skor för Kebnekaise? Kläder 45
Moga Dun eller syntet i bivack-skor och byxor? Kläder 4
joanna Erfarenheter av "Black Diamond Tag LT"? Kläder 8
joanna Erfarenheter av Black Diamonds "Mission Leather Mid WP Approach"? Kläder 3
NJUTERISOLNEDGÅNGEN Knyta skor dubbelknut Kläder 12
Crimper Förstärka skor, check Kläder 5
Borgafjäll Stadiga och lätta skor åt stadig karl. Kläder 11
adrianvonpelt Märke på dessa skor? Kläder 2
silash Stabila sandaler för inlägg? Eller luftiga skor? Kläder 3
Mr7932 Haglöfs skor Kläder 5
seobserver Var hittar jag Rockport Walkpro skor? Kläder 15
camoscio Skor Kläder 11
camoscio Skor som pajar under turen. Kläder 17
Windstalker Skor - Abisko och Peru Kläder 2
30-06 Lästa ut skor med membran? Kläder 1
Vintervilan Tips på hiking/trekking skor? Kläder 0
Pippilotta08 Varma skor,vantar och Kläder 39
stenblock Tips på Skor m rymlig tåbox? Kläder 23
i7rj Skyddar dessa skor mot ormbett? Kläder 28
Mummis Val av alpina-skor för långvandring genom snö? Kläder 1
saraabeiramar Sista minuten innan vandring på Finnmarksvidda: vilka skor? Kläder 4
nuddis Svårt att hitta skor för fotknölarna Kläder 12
The Road Goes Ever On Val av skor för långgång (Fotrally t.ex.) Kläder 4
Laffe Impregnera nya Salomon skor Kläder 4
rJohansson Massa frågor kring klädsel samt skor. Kläder 7
AML Skor för fjällmaraton Kläder 8
ChristinaH Skor till Island Kläder 5
Nollsjuan Skor för varmt klimat Kläder 7
markusbacka Erfarenhet av Graninge-skor... Kläder 3
winklerr Vilka skor skulle ni valt? Kläder 14
vojma Värmare för skor??? Kläder 14
Smogz Varma skor för skoter pimpling Kläder 9
markusbacka Hållbara skor sökes! Kläder 27
markusbacka Nya skor ist för Haglöfs Crag... Kläder 6
Smogz Hur snabbt torkar olika skor? Kläder 53
7S Skyddskäng/skor utan foder? Kläder 8

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.