Skogsskidor för ospårat

Hoj!

Ännu en vinter utan skridskoisar och för mycket snö för att cykla i skogen.

Funderar på att ge upp och skaffa skidor istället, men vilka?

Olskogens verkar slutsålda i de flesta längder: http://olskogens.com/butiken/index.php?act=viewCat&catId=2

Bo Östergren bygger skidor på beställning. Någon som vet något om leveranstider och priser (jag skule ju kunna ringa, men): http://www.naturligtfriluftsliv.se/taigaskidan.html

95 mm breda Tegsnäs Rajd ligger bra till hands just nu: http://www.tegsnas.com/rajd.html

Har jag missat något alternativ?

Hur långa skidor ska man ha? Jag är 182 cm och typ 100 kg. Längre har bättre bärighet men blir svårare att navigera i skogen? Jag bor i södra Dalarna och det är typ 50 höjdmeter upp och ned mest hela tiden...

Klarar man sig utan stighudar?

Har ett par Alpina- BC 1550- Tur och långfärdskridskopjäxor till skridskoåkningen och skulle gärna använda samma till skidor, bu eller bä? Rotefella NNN-BC-bindningar alltså.

En annan fråga är stavlängd?


Hjälp! :-O
 
Mycket snö i skogen med kuperad terräng..! Så är det på min hemmabana också (Kolmården). Jag kör med snöskor om inte isarna håller att skida på.
Skidor är bara "trassligt" i skogen och så är jag väl inte världens bästa åkare heller...
 
Försvarsmaktens vita blixten

Mitt förslag är att köpa vita blixten på någon överskottsaffär, bra pris inkl. stavar. Fungerar utmärkt i kall snö och har tillräckligt bra bär. Med sina 2,10 är det också tillräckligt lätthanterliga för tätare skog. Se till att tjära ordentligt så klarar du galant dina 50 höjmeter.
 
Mitt förslag är att köpa vita blixten på någon överskottsaffär, bra pris inkl. stavar. Fungerar utmärkt i kall snö och har tillräckligt bra bär. Med sina 2,10 är det också tillräckligt lätthanterliga för tätare skog. Se till att tjära ordentligt så klarar du galant dina 50 höjmeter.

...och byta bindningar till NNN BC eller liknande. Kostar några hundralappar, men mycket praktiskt. Jag har ett par äldre träskidor som försetts med BC-bindningar, fungerar jättebra.
 
hittade vita blixten på http://www.armyshopen.se/ för 250kr med stavar: Tänkte komplettera dessa med epok bindning. Är det någon som har någon erfarenhet från den butiken? Är epok bindningen något att ha eller är det bara slöseri med pengar kostar 450kr?
 
Fördelen med epok-bindningen är att den passar till nästan vilka skor som helst. Du behöver alltså inte köpa nya skor om du redan har ett par vinterskor du trivs med.

Nackdelen är att dom är för sladdriga om du ska åka utför men ska du bara hålla till i skogen så duger dom väldigt bra.

Jag är då nöjda med mina i alla fall.
 
Såg nu att armens kängor kostar 50kr nya mot 450 kr för epokbindningen! Kanske bättre köp att köpa sig några par nya sådana kängor ?
 
Förresten, ingen som har provat både Vita Blixten och Tegsnäs (eller för den delen Bo Östergrens) hävdar att Vita Blixten är en bra skida (om det inte är skare)...
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.