Skida över bottenviken

Ismaximum

eller som vi långfärdsskridskoåkare säger isoptimum infaller i Bottenhavet och Bottniska Viken ofta i slutet av mars eller i början av april. Senare ju bättre isvinter det är. Det passar ju också bra med längre dagar för isfärder. Däremot kan man räkna med att rännor fryser ihop snabbare när det är kallare dvs i februari och början av mars.

Thure
 
Från Hovrättsbacken till Klippiga bergen

Christer Boucht har åkt sträckan några gånger och skrivit om det ganska detaljerat i en av sina böcker,,minns dock inte i vilken bok det var. Christer har också skrivit andra böcker om äventyrliga tripper han gjort på skidor från Grönland till Canada o många andra underbara turer. Klart läsvärt.:)

Så heter Bouchts bok, där han skidar över första gången 1958. I samma bok försöker han göra det 1961 men då var det öppet i mitten.

Jag har boken p.g.a. att Koivu är min barndomshjälte. Farsans skolkompis som en vinterdag i mitten av -70 talet helt plötsligt skidade på besök hos oss. Fastän stan var liten så bodde vi i alla fall i centrum. Vi trodde först att han skidat från Vasa men han hade flyttat till en gammal spökgård ute på landet 2mil från vårt hem.
Han lärde mig skjuta med luftgevär en fredag i augusti (-76??) Följande kväll avfyrade han de dyraste raketerna i hela skärgården. När myndigheterna hade ngt att fråga honom, kunde de inte anlägga bryggan. Då vadade han, iklädd jeans och trjöja, ut till båten för att diskutera. I gransskapet fanns en villa med statyer på stranklipporna. Synd att han flyttade längre bort och kontakterna tynade bort.
 
Vatten

Då du/ni kommer att möta vatten så e det nog bara inse (tror jag)att det lättaste sättet att korsa detta bör vara i en kanot el liknande som kan släpas i en sele alt en paddelbar pulka det räcker med 1 om man är flera det är ju bara ha ett snöre och dra den fram och åter.

Skulle vara intressant att se dig simma med skidor å rygga på huvet eller hur det nu va tänkt.

Hoppas du får ihop det samt önskar en go tur
 
Blir det av nån tur?

Här är iaf en länk till en tiodagars isprognos: http://www.smhi.se/polarview/
Som synes så rör sig och driver isen oavbrutet hit och dit med vindarna, så det kan förändras mycket bara under en och samma dag. Att paddla över farlederna kan bli svårt då de blir fyllda med ihoppackad bruten is efter fartygen, och där nog varje klump kan väga åtskilliga tiotals kilon. Hellre då om det är ordentligt kallt så att rännorna hinner frysa ihop. Tanken är iallafall kittlande. Som sagts tidigare så är det nog runt skiftet mars-april som är troligast att det kunde gå.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.