Ska jag våga byta känga???

Innan jag ställer min fråga får jag förstås tala om att jag redan läst tidigare trådar i ämnet här på Utsidan - så slipper ni ge mig det tipset...

Jag går i kängbytartankar. 1995 köpte jag mina Lundhagskängor och de är mer än väl använda. Utöver de 7 fjällvandringar jag genomfört sen dess har jag använt dem vid allehanda friluftsaktiviteter. Jag har varit väldigt nöjd med dem, men vissa saker har stört mig och de senaste åren har jag börjat få mer problem.

Problemen är:

1. Den styva sulan gör att fötterna blir väldigt trötta (ffa trampdynan) vid längre dagsetapper. Absolut ett stort problem! Jag har kört med extra filtsula etc men då blir skon lite, lite för trång och det gör ont i tårna i nedförsbackarna. (Jag har f.ö. bra sockor med förstärkning på rätta ställena.)

2. Trots att jag varit noga med skötseln och alltid förvarar kängorna fyllda med tygremsor för att stagda upp dem, tenderar skaftet att böja sig efter några dagars vandring (speciellt om terrängen är backig) - med öm hälsena som följd. Inte skönt!

Det jag varit nöjd med är följande:

1. De höga skaften. Det är bara att plaska på genom myrar och enklare vad. En av mina kompisar har ett par lägre Meindl och vi får jämt vänta på henne vid vad för att hon ska hitta ett ställe som funkar utan plums.

2. När kängorna blivit blöta torkar de rätt snabbt i tältabsiden. Samma kompis med Meindl har flera gånger stönat över sina kängor (gore tex) som aldrig torkar om hon plumsat.

3. Kängorna andas alldeles utmärkt. Med rätt strumpor blir man inte svettig och inte fryser man heller.

Jag alternerar alltid mellan kängor och sandaler under vandringarna om det inte är väldigt kallt. Detta har ofta varit räddningen för mitt problem med ömma fötter.

Nu funderar jag alltså på ifall jag ska införskaffa ett par nya liknande kängor, men med ordentlig iläggsula från början (med svikt i) eller om jag ska leta upp ett par lägre kängor som är snällare mot foten, men som kräver tex damasker vid blöta förhållanden (vid större vad kör vi för övrigt alltid med sandaler). Jag har smala fötter och vrister, men de är stabila. Och det är damkängor det gäller alltså. Jag tror inte riktigt på gore tex i skor - torkar för långsamt. Vårdar hellre skorna ordenligt så att de är täta.

TIPS?? Märken, modeller, övrigt?

/Petra
 
Sula!

Med tanke på kostnaden av ett par nya kängor känns det som om du borde ge dina gamla en chans till.

1. Har du provat Lundhags dämpade sulor? Jag går själv och funderar på att byta till dämpade sulor i mina Lundhags.

2. Du kanske ska prata med en specialist om att skaffa formgjutna sulor, vill inte verka elak men det kanske är dina fötter som inte är lämpade för att bära tungt utan extra stöd?

/M
 
Måste bara försvara...

...mina Meindl kängor! De har varit till stor nytta för mig bl a på Nya Zeeland och i Tibet, på alla möjliga underlag - utom möjligen på is.
De är otroligt stabila, jag har långa smala fötter och tyckte inte dammodellen var lång nog med plats för tårna vid nerförsbackar, så jag köpte herrmodellen (1997). Fungerar alldeles utmärkt med en tunn socka och ullstrumpor. Jag använder ett par uttjänta, avklippta knästrumpor som damask mot småstenar både till lång och kortbyxor. Jag tejpar dessutom fötterna inför heldagsvandringar i förebyggande syfte och har aldrig fått skoskav i dessa kängor, trots att jag har känsliga fötter.
Kängorna ger en fin studs och bra balans även med packning (har inte mer än 15 kg), de är ganska höga i skaftet men naturligtvis blir de blöta inuti när jag vadar. De sitter dock som gjutna på foten även då och det är inte mycket vatten som samlas i skorna. Jag har gått i blöta kängor på tiodagarsvandring utan att kängorna hann torka och jag tyckte inte det var något problem. Rätt skönt dock att ta på sig torra sockar på morgonen. Så jag tvättar sockarna på kvällen och låter dem torka utanpå ryggsäcken nästa dag.
Som jag ser det, har man väl bestämt sig för att blöta ner skorna, går det riktigt fint...
 
petratetra; sa:
Problemen är:

1. Den styva sulan gör att fötterna blir väldigt trötta (ffa trampdynan) vid längre dagsetapper.

2. Trots att jag varit noga med skötseln och alltid förvarar kängorna fyllda med tygremsor för att stagda upp dem, tenderar skaftet att böja sig efter några dagars vandring

1: Styva sulor (itsf. flexande) brukar oftast vara en fördel vid lángre marcher. Fötter och ben blir snabbare trötta av att behöva flexa sig fram jämfört med att "rulla" sig fram.
Blir du trött i fötterna sà prova med att ta bort befintlig fotbädd och ersátta den med en ny i t.ex det stötdämpande materialet Poron. Filt-sulor, som du nämner, är bra för transpirationen, men inte sárskilt bra ur stötdämpningssynpunkt.

2: "Sladdriga"/mjuka skaft är nog svârt att undvika vid den typen av ofodrade/ostadgade kängor du använder. Läder är ju ett mjukt och följsamt material. Styvheten/stadgan pâ kängors ovandel och skaft beror visserligen till viss del pà typ och tjocklek pà ládret , men framför allt pà vilken typ av förstärkningar man använder mellan läder och foder.

Av Lundhags modeller är det väl bara deras modell Professional som har nâgon form av stadga i skaftet (tack vare sitt cell-skum-foder), medan resten av deras modeller är gjorda enbart av läder utan foder/förstärkningar. Detta anses ju av mànga vara en fördel ur vadarsynpunkt iom att de torkar snabbare invändigt än fodrade kängor.

Lycka till!

Mvh / Mats
[Ändrat av malindo 2003-03-25 kl 16:01]
 
Lundhags har ju bytt från skywalksula till vibramsula på sina nyare modeller (även tex Jörn kängan använder sig av vibramsula), den har bättre stötdämpning. Det finns ju också ofodrade kängor med bättre stöd för vristen. Damasker fungerar väl bra om man vet att man skall passera ett blött ställe, men ofta är ju surhålen en ren överraskning och då skulle man få gå med dem på hela tiden.
Sedan är det mycket svårt att ge råd åt andras fötter! Ett par kängor som är mycket sköna i stolek 45 får helt andra egenskaper i storlek 36!
 
när vi ändå håller på...

Jag vill ha ett par låga, lätta och relativt luftiga kängor, som kanske till och med ger lite stadga om man snörar hårt. Gore-Tex känns som over-kill för mig (behöver snarare snabbtorkning än vattentätt), men å andra sidan vill lilla fåfänga jag helst ha ett par helsvarta.

Några tips, någon?
Patric
 
Hej
Köp inga nya kängor utan att ha provat Lundhags
Professional 2000 mid.Vet inget om de med höga skaft.
Känslan då jag provade dom i butiken var helt annorlunda mot andra Lundhags kängor jag provat.
Fanns ingen tvekan längre.
Behövde inte gås in, satt perfekt från början, då jag går med dem känns det som det är helt omöjligt att få skavsår.Tur?
Det är mina första Lundhagskängor
, har ett par Boreal Fuji sedan förut som har(är) varit bra, men det är ingen tvekan nu vilken jag väljer på nästa vandring.
+ Kan bara hålla med vad som skrivs i recensionsbanken
http://www.utsidan.se/recensioner/visa.asp?ID=1929
Vad du än väljer lycka till.
/Kurt
 
Jag har ett par Meindl-kängor - dock utan Gore-Tex (det funkar inte så bra i varma länder säger expertisen) och smörjer alltid hårt med Nik-wax (och har med mig burken när jag är ute och knallar).
Eftersom det inte är megahöga skaft använder jag alltid damasker när det är sumpigt/vad.
Funkar hur bra som helst tycker jag.

Jag har vandrat långt och med tung packning och är helnöjd (aldrig ont i trampdynorna t ex)

Å andra sidan har jag aldrig provat några Lundhags så jag har inget att jämföra med.

/p
 
Beställ Lundhags med extra sula

När jag köpte min Lundhagskängor, så beställde jag dem med ett extra lager sula. Jag menar inte något man stoppar inuti kängan utan något som limmas mellan den sula som är i marken och själva läderdelen som cellgummi mm sitter på (hoppas jag förklarar och inte förvirrar). När jag köpte mina kängor (-94) fanns denna extra sula på Alaskamodellen men inte på Nubuckmodellen (damläst). Den extra sulan kostade då 200 kr till en känga för 1400 kr, klart värt priset. Fick intrycket att Lundhags gärna fixar vad kunden vill ha. (Min man kombinerade en modells nederdel med en annan modells ovandel vid det tillfället).
F.ö. har jag ett par Meindl låglandskängor (har glömt bort vad de heter) som vinterskor, de är jättesköna! Men de torkar långsammare (fler lager läder) och om jag ska gå långt på hårt (asfalt/frusen grusväg) och/eller bära tungt så föredrar jag mina Lundhags. I längden ger de bättre stöd för foten.

/Stina

PS: Har strl 38, smal häl, brett, lågt fotblad. Köper alltid damläst, allt annat ger skav på hälen. DS
[Ändrat av cykelstina 2003-03-26 kl 08:26]
 
Re: Beställ Lundhags med extra sula

cykelstina; sa:
När jag köpte min Lundhagskängor, så beställde jag dem med ett extra lager sula. Jag menar inte något man stoppar inuti kängan utan något som limmas mellan den sula som är i marken och själva läderdelen som cellgummi mm sitter på (hoppas jag förklarar och inte förvirrar).

En lätt och stötdämpande mellansula i mikroporös EVA sitter numer pà samtliga Lundhags kängor med Vibramsula. Vad gäller deras skor och halvkängor (XZ-serien) sâ har dessa Vibram-sulor med stötdämpande mellansula i PU. Av de kängor som fortfarande har Skywalk-sula verkar samtliga utom LUFFAR ha nâgon slags mellansula de med, förmodliogen den Cykelstina talar om.

Mvh / Mats
 
Re: Re: Beställ Lundhags med extra sula

malindo; sa:
En lätt och stötdämpande mellansula i mikroporös EVA sitter numer pà samtliga Lundhags kängor med Vibramsula. Vad gäller deras skor och halvkängor (XZ-serien) sâ har dessa Vibram-sulor med stötdämpande mellansula i PU. Av de kängor som fortfarande har Skywalk-sula verkar samtliga utom LUFFAR ha nâgon slags mellansula de med, förmodliogen den Cykelstina talar om.

Mvh / Mats
Japp!
Det är det jag menar.
/Stina
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jonw Sju dagar till/från Kiruna. Hinner jag gå runt Kebnekaise eller ska hitta någon annan rutt? Fjällvandring 15
jojjebros Har gått Abisko-Nikkaluokta två ggr. Vart ska jag nu? [Råd och tips] Fjällvandring 21
Christoffer Hedman Var ska jag vandra i år? Fjällvandring 9
mkruse Idétorka på var jag ska vandra i mitten augusti Fjällvandring 5
spillevink villrådig om vart jag ska vandra Fjällvandring 0
Malle_27 Jag och min kusin ska vandra i fjällen i Norge i höst har ni tips på var? Fjällvandring 3
ssjostedt Var ska jag vandra? Fjällvandring 16
majjen Ska jag ta med mig fiskeprylar till fjälls? Fjällvandring 15
mnen Var ska jag vandra? Fjällvandring 4
Daniel.s Var ska jag? Fjällvandring 4
Lina-Arvid Var ska jag ensamvandra i sommar? Fjällvandring 4
2691 Är det Jämtlandstriangeln jag ska vandra ?? Fjällvandring 7
desireman Vilken sovsäck ska jag köpa? (kebnekaise området) Fjällvandring 7
Vandersex Jag vill ut och vandra imorgon, vart ska jag? Fjällvandring 7
diluruf Vilken kängtyp ska jag välja? Fjällvandring 6
horizon Vad ska jag äta? Fjällvandring 7
schweingaard Vad ska jag ha i apotekspåsen? Fjällvandring 74
underdoggy Vilken sovsäck ska jag köpa? Fjällvandring 1
Hur ska jag hitta en resa? Fjällvandring 0
Kilsbergarn Gröna Bandet ska börja tillåta etappvandringar Fjällvandring 18
argindivid Någon som ska bestiga Keb V37 (september)? Fjällvandring 3
zebulah Bron över Kuoperjokka mllan Singi och Sälka ska bytas i veckan Fjällvandring 0
elinalicia Var ska vi vandra i juli 2021? Fjällvandring 24
xoxoxo Ska du till Kebnekaise? En del snö och väldigt halt juli-2019 Fjällvandring 5
elsaeneman Efterlysning! Ska nån vandra till Nallo? Fjällvandring 10
H.P Ska man köpa vandringsbyxor? Fjällvandring 17
Lockheed Nybörjare ska ta sig an halva Kungsleden. Behöver er eminenta hjälp. Fjällvandring 39
Matteevaldsson Ska fjällvandra nästa år och få så mycket tips som möjligt. Fjällvandring 11
helenab1 Vilken led ska man välja? Fjällvandring 2
mariaa Ett eller två objektiv - vilket ska man välja? Fjällvandring 28
avslutad150115 Hardangervidda, dagsturer. Vart ska man bo? Fjällvandring 2
GusPer Var ska vi vandra i början av april? Fjällvandring 5
Hagge17 Oerfaren och ska vandra Kungsleden i september, behöver er hjälp! Fjällvandring 41
Elin75 Har fem dygn i början av juli - var ska vi gå? Tips?! Fjällvandring 8
rolekl Var ska vi vandra med tvillingar 1,5 år i sommar? Fjällvandring 8
markusbacka Smidig lösning för dagsutflykt när man ska spara på vikt Fjällvandring 14
daniel.hedberg Nybörjare ska vandra Fjällvandring 37
verlaine Var ska vi vandra? Fjällvandring 6
desireman Hur ska man tänka vid åska i fjällen, tälta? Fjällvandring 2
anle Fjälleder ska rustas upp (och läggas ned) Fjällvandring 8
slugg Ska Vandra i Bhutan och Nepal! Fjällvandring 1
tassemark Vägen mot Sitasjaure - hur ska det bli? Fjällvandring 23
idaleck Vilket tält ska vi välja? Fjällvandring 1
plast Vart ska man ta vägen i sommar? Fjällvandring 14
Traneving Hur ska bästa möjliga vandringsled se ut? Fjällvandring 45
Joakim Ambrosson Ska du till Keb/Jotun 18-27:e juli? Fjällvandring 2
Sanna81 Var ska vi gå? Fjällvandring 4
Joakim Ambrosson Fler som ska till Jotunheimen i augusti? Fjällvandring 7
JockoK Var ska man börja? Fjällvandring 9
stinaL Ska till saltaloukta i sommar- något att tänka på... Fjällvandring 22

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.