Re: Ändamålet?
thureb; sa:
Vad skall du använda kunskaperna till? I vildmarken är det framför allt logistik i form av att transportera larma och hålla den skadade varm och trygg som behövs. Eftersom det är begränsat med diagnostiska möjligheter och behandlingsalternativ så är det lite tveksamt hur stor nytta man har av medicinska kunskaper.
En vanlig första hjälpenkurs är inte att förakta. En sådan kan ges en inriktning mot friluftsliv om den beställes t ex till medlemmar eller ledare i en förening.
Hej!
Jag instämmer med Thure - och har full förståelse för nyfikenheten kring kunskap om hantering av kriser och vettigt omhändertagande av skadad, sjuk eller stressad.
Vad gäller de olika första hjälpen-koncept för lekmän som finns i Sverige idag, så är det ingen större skillnad på vare sig Röda korsets kurs
Sport- och fritidssakdor eller Crossing Latitudes utbildning i
Wilderness First Aid med flera. I enstaka fall finns det läkare som tar sig an att sprida idéer om bland annat nödtracheotomi (koniotomi) och sutur - men det hör till sällsyntheterna.
Ett seriöst alternativ är att söka delta i Försvarets Sjukvårdscentrums utbildning
Första hjälpen i extrema miljöer om fem poäng som skall ges i samarbete med Karlstads Universitet och Försvarets Överlevnads-skola. Liknande samverkan finns mellan Norrlands Universitetssjukhus, Norrlands Dragonregemente och Räddningsverkets skola (Sandö).
Ännu ett alternativ är självklart att läsa grundläggande kurser inriktade på biomedicin eller friluftssäkerhet etc vid någon av landets högskolor eller universitet.
Slutligen, och kanske bäst ändå, är möjligeheten att som ett kamratgäng söka kontakt med Röda Korset, Civilförsvarsförbundet, Brandskydds-föreningen, Försvarsmakten och några läkare för att tillsammans reda ut vad, när, hur och varför man vill lära - och sedan ordna en studiecirkel eller motsv. (Som Thure var inne på.)
Detta var några spontana idéer - hastigt nedplitade!
Vänligen,
Claes
Sjukvårdsinstruktör, K 4
[Ändrat av Tovetjaern 2002-06-23 kl 16:00]