Sågblad

Eftersom man vill vara lite miljövänlig sågar jag all ved för hand och det kan bli rätt stora mängder.
Spetsarna på sågbladen är härdade och håller skärpan rätt bra men skränkningen håller inte och efter en tid börjar bladet skära fast. Förståss kunde man köpa en skränktång men den kostar som flera blad och det är inte så lätt att lyckas med jobbet heller. Andra som upplevt samma sak ?
För övrigt anser jag att hugger man stora mängder ved, visst är träskaft vackert på yxan men för mig är det numera metall som gäller.
Koivu
 
Försök få tag i gamla sågblad som inte är tandspetshärdade med stora tänder och lär dig renovera dem. De håller i en evighet men kräver såklart att man filar om dem ibland. Det är inte svårt att lyckas med filning av ett sågblad. Svårt är det däremot att få den perfekta sågen, vad nu det är, men så är det ju med allting... innan skränktångens tid skränkte man sågar med hammare. Ett bra städ att hålla fast sågbladet är ett måste och det gör du enkelt av två brädor ungefär lika långa som sågbladet.

Det börjar dyka upp en del modern information om just sågblad på internet även om det inte handlar om vedsågar så kan man ändå ha nytta av principerna för just vedsågar.

http://www.cianperez.com/Wood/WoodD...ow_To_pages/Smalser_on_SharpeningHandsaws.htm
http://www.youtube.com/watch?v=flJMdpkcn5s
http://www.youtube.com/watch?v=wTbFTAQpkA0
http://www.cianperez.com/Wood/WoodD...How_To_pages/Smalser_on_AdvancedSawFiling.htm
 
Skränktången är ett bra verktyg. Spar tid och besvär.
Tandspetshärdade sågar är för amatörer.....i slit och släng andan........
 
Kom för en tid sedan över ett parti äldre, oanvända, icke spetshärdade sågblad med stora tänder. Vilken skärpa. Tyvärr var dom lite för långa men det gick att fixa med ett hack med kapskiva. Tyvärr har man med ålderns rätt blivit lite lat med filandet och det blir lätt som med nätreparationerna förr, man slänger och köper nytt. Vissa saker VAR bättre förr. Köpte för en tidan sedan ett tyskt blad, helt värdelöst.
koivo
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips