Röttle

Jag har funderingar på en cykeltur i sommar; hemifrån (Linköping) via Ydre och Eksjö till Röttle srax S om Gränna. Jag har läst att det numera är tillåtet att tälta i naturreservatet Västerby, vilket inte behöver betyda möjligt eller trevligt. Finns det tältmöjligheter (bra mark) som nås lätt från vägen och som det är lätt att nå vattnet ifrån?
 
Västanå naturreservat är vackert och välbesökt, särskilt på våren när blåsipporna blommar... Det finns ställen som duger att sätta tält på, finast är det längs stigen men den är inte så lättcyklad såvida men inte är mtb-cyklist. Men nästan hela vägen ligger Röttle raster, det området inom reservatet närmast sjön, oftast flera meter över Vätterns yta med branta stränder så det är tyvärr inte lätt att nå vatten
 
Även området söder om Röttle är fint runt Ölands brygga. Finns en del att läsa om det i länken. När jag bodde i Aneby så hade jag en vän som bodde på Öland. Alltså på ovansidan av E4:an som går mellan Huskvarna-Gränna. Så man har varit där nere mycket.:) Jag kan verkligen rekommendera att besöka området.
 
Efter en felnavigering för ett par år sedan släpade jag min racerhoj en rätt lång bit längs med vattnet vid röttle raster, så det går att ta sig fram där med cykel. Men det är nog inte helt lätt med tungt lastad cykel. Finns ett vindskydd kanske 3km in på stigen längs med vattnet från röttle by sett. Där är man nere vid vattnet och tror att det finns ok tältplatser i närheten. Men med tanke på de tidigare trådar du skrivit om fysiska åkommor samt troligtvis tungt packad cykel får du nog svårt att ta dig dit. Går en gammal skogsbilväg en bit upp i skogen, tar du den och hittar en stig ner till vattnet (har för mig att det finns) så går det nog.

I övrigt är röttle en väldigt fin plats. Ölands brygga också. För många år sedan gick vi längs vattnet däremellan. Har du basläger i västanå naturreservat kan det bli en fin dagstur till fots. Annars finns det fantastiska cykelvägar mellan Gränna och Huskvarna
 
Jag brukar inte packa för mer än 3-4 dagar, men att leda en cykel kan vara tungt nog, och besvärligt för en rygg med två slitna diskar och och en buktande, om terrängen är lite ovänlig. Det värsta jag varit med om i den vägen var att försöka leda cykeln till vindskyddet vid Flanhult i Boxholms kommun för två år sen. Misstänker att jag ska nöja mig med lång rast i Röttle med omgivningar och sen övernatta i Gränna. Har tältat där förut, men även övernattat på Grännagården och Ribbagården.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.