Renodlat solo gaskök

Hej

Jag har nu mer eller mindre bestämt mig för ett rent solokök, men de solokök jag var och kikade på idag verkade inte riktigt kompatibla med stekpannor. Jag skulle gärna vilja ha någonting stort nog för bröd eller pannkakor, mer än en skiva falukorv m.a.o. som ändå passar ett toppmonterat.

Finns det någonting som skulle kunna passa in på dessa punkter eller blir jag tvungen att kombinera olika grejer? Det verkar så himla praktiskt att köpa ett färdigt paket!

Anyhoo, är öppen för förslag och det behöver inte nödvändigtvis vara toppmonterat om det ändå tar rätt så lite plats, tänker som sagt inte laga mat åt hela ligan!

Tack på förhand
Pia
 
Flera solistkök är mest intriktade på vattenkokning.
Vill du kunna laga mat behöver du en värmespridare, burklock eller laboratorieasbetsnät samt vettig stekpanna. Trangias Gourmepanna med lock har fungerat väl för mig under år med primitiv matlagning. MSRs Pocket Rocketkök har likaledes fungerat väl, stabiliseras lätt med tre tältpinnar.
Tidigare brukade jag Trangias 27 duosalgryta med hemagjord hanke då jag stundtals lagade för två, numera nöjer jag mig med MSRs Ti kastrull på 3/4 liter. Den råkar vara lätt oxså. De som inte bär själva gillar en separat vattenkokarpanna, tex Trangias för 27an. Aluminium kastrullen till SVEA eller någon av METAs mindre kastruller fungerar väl.
Hopplock visst men funktionellt.
go tur
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Trangias gourmépanna fungerar för mig på en Soto-brännare, den är toppmonterad och väger 77gr. Brännaren har ok spridning på lågan, ännu bättre är Optimus Crux Lite men de senaste kinesiska versionerna har tyvärr inte imponerat...

...se till att gasbehållaren står stadigt bara...

//J
 
På gourmepannan, 182g, är locket en av de viktigaste delarna.
Tältpinnarna sticks i marken runtom gasbehållaren.
Metas 4 dl minikastrull, med lock 63g.
 
På gourmepannan, 182g, är locket en av de viktigaste delarna.
Tältpinnarna sticks i marken runtom gasbehållaren.
Metas 4 dl minikastrull, med lock 63g.

Ja, locket gör den till ok vattenkokare, riskokare, grytkärl etc. mm.
...det enda den är dålig på är att tjänstgöra som dryckeskärl. Tycker kompisarna som ska fördela måltidsdrycken rättvist :).

Panna 182, Soto 77 och litet kärl för vatten och fika, ganska allround solokök för kanske 320 gr...:)
//J
 
Solokök var frågan, brukar själv värma dryckesvattnet i Metakastrullen som samtidigt tjänstgör som kåsa/kopp och tillika tandborstmugg. En miniskvätt duger till varmdisk när sand och gräs/mossa inte finns. MSR PR 83g.
För kamratgäng brukar större kastruller och spisar vara mer lämpliga.
 
Det är ett gruppkärl att koka vatten i. Matlagning kräver värmespridning, dvs tjockare botten eller värmespridare under. Kärl i den här storleken bör ha hanke för att platsa som friluftskärl.
Börja med att titta på en portion, det är ca 3-4 dl. 3/4 liter räcker länge.
Modet med påsvetsade värmesamlarplåtar är utmärkt för vattenkokning men en källa till vidbränning om du försöker dig på att laga mat i dem.
Som alltid är det ditt val.
 
Det är ett gruppkärl att koka vatten i. Matlagning kräver värmespridning, dvs tjockare botten eller värmespridare under. Kärl i den här storleken bör ha hanke för att platsa som friluftskärl.
Börja med att titta på en portion, det är ca 3-4 dl. 3/4 liter räcker länge.
Modet med påsvetsade värmesamlarplåtar är utmärkt för vattenkokning men en källa till vidbränning om du försöker dig på att laga mat i dem.
Som alltid är det ditt val.

Tack för infon, min erfarenhet sträcker sig inte längre än att grilla saker över öppen eld eller kolgril. Så de kloka orden uppskattas!
 
Laga mat i foliopaket, på/i glöden är för färskvaruturer det lättaste och godaste köket. Kostnaden är försumbar liksom vikten.
Gjutjärns eller tjockväggig aluminumgryta med lock, duch oven, fungerar utmärkt i eldgrop men blir tung för den som bär. Mindre gjutjärnsgrytor finns som fonduegrytor. Hanke och lock bör anskaffas.
Loppis kan vara bättre källa än friluftsboden ibland.
 
Mitt förslag

Hej,

Mitt förslag är ett jetboil PCS, ZIP eller SOL och en extra stekpanna (inte nödvändigtvis original). Det blir ett väldigt smidigt set. Visst är det enklast att koka i ett jetboil men det går utan större problem att laga annan mat i det. Med en stekpanna är det ju inga problem att grädda bröd eller pannkakor.

Jetboil beställer man med fördel från England till ca 60% av svenska priset (iaf till svenska importören gjort något åt prisläget).

Själv har jag lagat mat på ett Jetboil PCS till tre personer i 9 dagar under en fjälltur.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips