Råd för vinterturer

Tänkte ta mig ut och gå på tur i påsk och behöver lite råd.
Ska vara ute i 5 nätter och ska gå mellan fjällstugor.Har vandrat på sommaren en hel del men aldrig som denna gång lite längre på vintern.
Vad är viktigt att ha på vintern som man ej har på sommaren? Gärna råd om vilken skidutrustning också.
Tack!
 
Kunskap och lite prylar

Nr 1, en bra spade och kunskap om hur du skall använda den för att snabbt ta dig ner under snön om Det Stora Ovädret kommer.

En vindsäck, brukar användas som lä vid fikaraster och som nödbivack om du inte kan gräva dig i skydd.

Aktuell karta och en kompass.

Spade, vindsäck, karta, kompass och kunskap om hur du använder dessa prylar är säkerhetsutrustningen. Eftersom du kommer att gå på leder behövs ingen särskild lavinutrustning. Tips: passa ändå på att läs in dig lite på laviner och ta tillfället i akt att studera de sluttningar som du passerar ur ett lavinfaroperspektiv. Sådana kunskaper kan komma till pass om man mot förmodan skulle lämna en led av någon anledning.

Det kan också vara bra att räta ut eventuella frågetecken kring ämnen som kylskador och snöblindhet innan man ger sig ut på snötur.

Vindtäta kläder, under påsktiden gärna i något vattentätt andas-material (det kan komma regn). Viktigt att du kan skydda hela ansiktet med huvan vid hård vind. Ordentliga solglasögon med sidoskydd alternativt skidglasögon. Skalhandskar med foder om det blir riktigt blåsigt eller kallt. Extra vindtät mössa att ha vid raster, den får gärna gå ner långt i nacken och ner på kinderna.

Extra tjocktröja alt. lätt fodrad jacka för rasterna. Stor thermos för lunchmaten. Vattenbehållare av något slag. Ett litet kök tas med av vissa stugvandrare som backup.

Ett litet liggunderlag alt. sittunderlag för rasterna behövs.

Solskyddsmedel med maximalt solskydd.

/J.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.