Proviantering på cykeltur

På mina vandringar, speciellt utanför fjällen, har jag vid tältning ofta varit hänvisad till att proviantera , vilket jag oftast, med viss möda, kunnat göra i vanliga snabbköp. Nu är det tveksamt om ryggen (som jag dock tränat en hel del i vinter). Under pandemisomrarna har jag cyklat, med start och mål hemma, eftersom jag inte vågat ta tåg eller buss. På cykeln (med två packväskor och pakethållare) kan jag lassa mat för kanske 4 dagar, sparar en dag eftersom jag äter första morgonmålet och sista middagen hemma.

Iår skulle jag vilja göra lite längre turer, men när jag granskar utbudet i vanliga snabbköp ser det ganska magert ut. Tidigare har man kunna rädda sig med ex.vis Knorrs Spaghetteria.
Soppor i kombination med snabbkokt pasta är det enda jag kommer på till huvudmålet, som skulle bli det enda lagade målet (morgonmål: nötter, fröer, kaffe, mellanmål: bars och chokladkakor, och vad jag hittar på serveringar utmed färdvägen). Jörgen Johansson brukar rekommendera ölkorv e.d. vilket mättar bra, men rekommenderad förvaring är under 8,5 grader. Någon som har fler bra idéer, som inte drar mycket bränsle (när jag handlat i sportaffärer har det mest blivit sådant som man bara häller kokande vatten över)

(I min ungdom cyklade jag som intensivast somrarna 1970-1980, i Sydsverige, och en sommar, 1981, i Skottland, men då tältade jag aldrig, det blev hotell och B&B, aldrig ens vandrarhem).
 

HasseQ

Temp. avstängd
Man kommer nog förbi en butik el bensinmack varje dag, så inget problem om man inte är många dar i vildmarken. Det mesta håller en dag eller två, och man kan ju köpa något fryst och ta med. Chicken nuggets el panerade fiskbitar. Grillad kyckling. Med pasta el couscous och någon sås till. Dvs fixa mat nästan som hemma.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
På cykel i bebodda trakter kan man proviantera varje dag och behöver inte leta efter turmat. Koservburk funkar. djupfrysta köttbullar/grönsaker. I princip all vanlig mat funkar ett dygn i packningen.

/John
 
Jag borde ha skrivit att jag bara är intresserad av torra varor med kort koktid, alltså sådant som jag brukade köpa (för flera dagar i stöten) på mina vandringsresor, speciellt i Frankrike och Italien. Det är inte precis ett överväldigande utbud av djupfrysta eller konserverade produkter i enpersonsförpackningar, därtill är det en del kladd med sådant. Tittade f ö närmre på sådant som ölkorv och salami som håller bra i obruten förpackning, men sathalten förskräcker.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips