Proteindryck till lunch?

Jag har ju gjort ett inlägg i denna tråd om ModiFast och FlapJack och detta har för mig numera blivit standard på lite hårdare trippar. Körde 9 mil på Bohusleden i somras och då tog jag inte ens med köket, även om ModiFast Choklad helt klart är goda varm.

Man får ner volymen och vikten på ett väldigt trevligt sätt, där jag numera faktiskt värdesätter volymen mer än vikten.
 
Personligen anser jag att saker som benämns "bars" och "gainer" borde förbjudas, på rent estetiska grunder. Men alldeles oavsett detta:

Om du inte är sugen på stadig lunch, ät inte en sådan. Men ät för guds skull något gott. Vad som helst som innehåller protein, fett och kolhydrater av någorlunda längd duger. Och grejerna behöver inte vara blandade. Salami och torkade bär, typ. Sköljes ner med närmsta fjällbäck, toppas med pulverkaffe. Också äter man smått, gott och ofta istället. Väger inget extra, smakar fan så mycket bättre och är både godare och snyggare. Färre plastförpackningar att hålla rätt på också.

Eller?

Varför ska man äta god mat?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tycker personligen att de flesta proteinbars(er) är godare än salami, men näringsmässigt så är troligtvis sak samma som undantagslunch. Föredrar dock att undvika allt med natriumnitrit (E250)


Edit:

Även glad att du hittade en lösning som passade dig bra Klas!
 
Senast ändrad:
Ät pemmican

Ät pemmican, det är den optimala friluftsmaten. Dock måste du först träna ditt system på att klara en ketogen kost alternativt blanda pemmicanen med torkade bär.

Du kan göra en soppa av pemmican men om du äter den som indianerna gjorde så behöver du inte ens använda ett kök utan du äter pemmicanen som den är. Det låter äckligt men smakar gott.
 
Föredrar dock att undvika allt med natriumnitrit (E250

Observera dock att ni äter något med kött (även fisk) i som är konserverat eller vakuumförpackat så är det rent livsfarligt om det inte är E250 i. Som tur är tror jag fortfarande det är lagstadgad att ha E250 i alla rätter eller annat som innehåller kött. Om inte E250 finns i kött som förvaras i en miljö utan syre kan nämligen botulism uppstå. Läs mer om botulism här: http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/botulism/

Det finns en massa smarta detaljer som är avsedda att skydda oss medborgare från mycket värre sjukdomar, exempelvis att det finns jod tillsatt i saltet. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Jodbrist )
 
Observera dock att ni äter något med kött (även fisk) i som är konserverat eller vakuumförpackat så är det rent livsfarligt om det inte är E250 i.

Nej, där har du fel. Det finns charkprodukter utan E250 (eller andra konserveringsmedel) att köpa och det är inte farligt för det. Men hållbarheten blir kortare, och köttet är grått, inte rosa. I Finland är det vanligt med julskinka utan nitrit (E250). Tyska korvar är ett annat exempel.

Hållbarhet (i butik) och utseende är viktiga faktorer.
 
Det är E250 som är livsfarligt inte tvärtom!

Det är E250 som är livsfarligt inte tvärtom! I sur miljö (magen tex) omvandlas E250 till nitrosaminer som är cancerframkallande i vissa djurstudier. KRAV godkänner inte E250 eftersom det inte behövs, dvs det finns alternativ som fungerar lika bra och inte är cancerframkallande. Dock ställer dessa andra metoder lite högre krav på tillverkaren vilken gör att denne inte kan tjäna riktigt lika mkt pengar.
 
Tydliggörande

Obs jag säger inte att botulism inte är farligt men det kan och har under århundraden motverkats på andra sätt än med E250. Min egen hypotes: Sannolikt är det inte det röda köttet som är canverframkallande i sig utan det är just E250. Om någon hittar en studie som kan bevisa att min hypotes är fel (eller rätt) så är jag intresserad!
 
Guleböjen

Bananen är ett ypperligt substitut, t.o.m våra håriga kusiner håller med, nu menar jag inte Norrmännen... ;)

Mvh troswe
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips