På jakt efter bensindriven brännare!

Jag har rest i östeuropa i vår tillsammans med mitt tält och stormkök, och kom rätt snabbt fram till att tillförlitlig t-röd var knepigt att få fatt på. Jag köpte en gasbrännare, med hade då problem med att hitta ny gas eftersom jag har befunnit mig mestadels off road. Så stötte jag till slut ihop med en irländare och diskuterade problemet och han berättade om en variant som gick på vanlig bensin som han tyckte var outstanding. Han hade haft samma bekymmer som mig men var riktigt nöjd med sitt "bensin-kök".

Finns det någon som har någon aning om vad ett sånt här kök kallas?

Ludwig
 
Ett multi-fuel kök kanske kan vara nått?
Det finns insatser att köpa till trangia. Bensinkök finns också. Själv kör jag med vedkök, men det är ju inte tillåtet överallt. Vet ej hur det är i Östeuropa. Bränsle finns iallafall överallt.

Sent from my HTC Vision using Tapatalk
 
Jag har rest i östeuropa i vår tillsammans med mitt tält och stormkök, och kom rätt snabbt fram till att tillförlitlig t-röd var knepigt att få fatt på. Jag köpte en gasbrännare, med hade då problem med att hitta ny gas eftersom jag har befunnit mig mestadels off road. Så stötte jag till slut ihop med en irländare och diskuterade problemet och han berättade om en variant som gick på vanlig bensin som han tyckte var outstanding. Han hade haft samma bekymmer som mig men var riktigt nöjd med sitt "bensin-kök".

Finns det någon som har någon aning om vad ett sånt här kök kallas?

Ludwig

MSR XGK och Primus Omnifuel är robusta varianter.

...att köra på bilbensin går men bör undvikas av hälsoskäl...

//J
 
Jag tror att XGK-köket är bättre på dåligt bränsle.

De flesta som uttalar sig om Omnifuelet har nog mest använt det på "bra" bensin. Tex så fick jag höra av de flesta om hur rena o fina mina kastruller skulle bli när jag gick från sprit till bensin. Visst, stämmer bra här hemma i Sverige där jag kör på alkylatbensin, men det stämde inte på 86 oktanig bilbensin i somras. Tror att det sitter nåt filter i Omnifuelt också som kommer att bli svårt att byta. Dessutom är röret som för bränslet från flaskan till brännaren betydligt lättare att rena på XGKn än på Omnifuelet (eller för att tala klarspråk, det är enkelt på XGK-köket men verkar omöjligt på Omnifuelet).

Omnifuelet är däremot bättre på att reglera lågan o något tystare, det är lite roligare att laga mat på Omnifuelet helt enkelt, så länge det funkar o inte pustar o flämtar.

Om jag gjorde om köpet skulle jag definitivt satsat på MSR XGK framför Omnifuelet.
 

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
För tredje världen-kök tror jag att MSR XGK är svårslaget. För användning i I-änderna (läs ren bensin eller alkylat) finns klart bättre och tystare bensinkök som t.ex. MSR Simmerlite.
/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips