OziExplorer 3D

clindh

Forumvärd
Dez Newman vilar inte; nu har han skapat OziExplorer 3D där man kan applicera höjddata till sina kartor och se dem tredimensionellt.
http://216.40.224.145/ozi3d/oziexplorer3d.html

Tyvärr lär ju Lantmäteriet säkert ta ut fantasisummor för sin höjddatabasinformation. Men om vi raggar upp några hundra Utsidan-medlemmar som går i rutnät med varsin GPS över något spännande område kan vi skapa oss en höjddatabas själva :)
 
Lantmäteriet själva berättade för några år sedan om att de skulle komma med kartor i 3D men det verkar som om inget hänt. Fast det kanske är 1:jättemycket-kartan i 3d som finns i affärerna som var den som de menade.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Coolt

Jag har även testat att använda vanliga lantmäterikartor som sedan uppdateas med 3D info när man har gått runt på området lite. dvs man kan mappa in höjdinformationen och så får man en 3D karta.

Oftast går man ju inte runt i ett snyggt rutmönster utan får lägga in vissa punkter manuellt, men det är ju dötråkigt. eller så får man springa runt hela området för att få lite 3D data... Så jag har skippat det!

Är det nån som vet om lantmäteriet har nån 3D info på sina kartor?
 
Om man har gott om tid och verkligen vill mäta höjdinformation själv går det snabbare att triangulera, dvs mäta vinklar till fixpunkter från olika platser och sedan räkna) än att springa runt och mäta varje punkt med GPS. Det kräver naturligvis att platsen är tillräckligt kuperad eller att man sitter i ett flygplan så att man ser punkterna man vill mäta.

För att få fram punkter i ett jämnt rutmönster kan man göra som kartograferna gjorde förr, nämligen approximera dem med hjälp av omkringliggande fixpunkter.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips